Clubverslag van donderdag 7 september 2023

Clubverslag van donderdag 7 september 2023 

Wedstrijd ‘De natuur neemt het over’

Op de kalender staat 7 september, dus de herfst is al even aan de gang. Maar … niets is minder waar; met een temperatuur van meer dan 30 graden en weinig wind is er geen sprake van een onstuimige herfst. Integendeel, Nederland gaat gebukt onder een ware hittegolf! De meeste leden verschenen in korte broek, als ware het een ‘schoolreisje’, dat een bezoek bracht aan een fotomuseum of een kleuterpark! Gelukkig was ‘ons clublokaal’ heerlijk ‘fris’ in vergelijking met de foyer, omdat de zonwering de zaal al enkele dagen hermetisch had afgeschermd van de buitenwereld!

In totaal hadden 16 leden de moeite genomen om hun 32 foto’s van die ‘natuurovername’ in te leveren. De beamer stond klaar, de wedstrijdkaartjes en pennen waren uitgedeeld, het scherm was naar beneden getrokken; kortom de avond kon beginnen!

Maar er gebeurde niet veel; de zaal – of eigenlijk het zaaltje, want er waren maar 14 leden aanwezig – wilde natuurlijk gaan starten! Vele afwezigen waren nog met vakantie, moesten werken, hadden andere verplichtingen of afspraken, of zaten als gevolg van de verlaat heersende hittegolf nog in een ijsbad af te koelen! De leden, die wél aanwezig waren wachtten vol spanning op de dingen, die zouden gaan gebeuren. Maar … er gebeurde niets! Waarschijnlijk wachtte de ‘goegemeente’ op de opening van Marcel, maar die had zich afgemeld. Middenin het geroezemoes stond Kees Olierook plots op en sprak de historische woorden:
‘Welkom allemaal, ik hoef alleen maar op een knopje te drukken en daarna loopt alles vanzelf’.

Allereerst mochten we alle foto’s bekijken om een indruk te krijgen, van wat er allemaal was ‘gecreëerd’!

Pas bij de 2e ronde mocht er beoordeeld worden, maar de laptop startte niet automatisch op en dus moest Kees nog op een paar ‘laptop-knopjes’ drukken. Na de beoordeling werden zoals gewoonlijk de briefjes opgehaald, alsmede de balpennen. Maar, beste mensen, let hierbij goed op Wim Alsemgeest, want anders ben je zo je ‘privé-pen’ kwijt. Op zich geen probleem natuurlijk, want iedereen heeft toch pennetjes genoeg!? Maar zonder pen Wim, komt er ook geen epistel van de avond hoor! Tenzij dat gemaakt wordt met een digitale pen, maar alleen als die ook niet ‘per ongeluk’ is meegenomen! Ja, ja …

Eindelijk kon de beoordeling beginnen, waarbij de avond geleid werd door Henk van Uffelen.

De eerste foto was van Ed, die een oude druivenkas had vastgelegd. De druiventakken en – bladeren groeiden welig door de ramen en het gebroken glas naar buiten. Ed had alleen een plaatje geschoten van de buitenkant, want binnen was de chaos nog véél groter. Het was een mooie foto met veel (groene) kleur.

Op naar de 2e foto, maar er diende zich nog een technisch probleem aan! De afstandsbediening kon alleen maar achteruit en weigerde gewoon om vooruit te wandelen. Dit probleem werd opgelost door Henk’s commando’s: ‘Volgende’, waarop Kees O. op de laptop telkens de volgende foto tevoorschijn toverde.

Foto 2 was één van de betere foto’s en was van Johan. Langs de gevel van een tuindersschuur groeide een klimop precies in het midden van de foto. Lekker in evenwicht, terwijl het aantal binten ook nog oneven was! Het geopperde idee om er een bint vanaf te snijden – waardoor het onkruid uit het midden zou komen te kruipen – wees Johan resoluut van de hand met de woorden: ‘Nee dat kan niet, want dan is het aantal binten niet meer oneven’!  

Voldeed de aalscholver op een paaltje bij een wachtplaats van Wim Lagerwey wel aan het thema? Een meerderheid dacht van niet, maar ja, als een aalscholver de ‘wacht’ overneemt van de mens?? In elk geval was het een leuke foto, maar geen ‘hoogvlieger’!

Foto 4 van Ger voldeed zonder meer aan het onderwerp; kassen onder een bruine begroeiing! De kleurinstelling was creatief, maar om meer contrast te krijgen had er wat meer kleur in gemogen. Ger legde uit, dat hij hiermee juist een somber beeld wilde creëren. Hij had de foto genomen op een fietspad bij Pijnacker. Dat iemand zo’n kas gewoon maar laat verpieteren is toch een ernstige vorm van kapitaalvernietiging!!

Kees Olierook kwam met een raam van het Hembrugterrein met een afdakje ervoor, waar veel onkruid in de ‘ouwe’ dakgoot groeide. De foto voldeed wel, maar was niet spannend, terwijl anderen het een gave foto vonden! Zo zie je maar weer hé?

Anneke toonde ons een lichtgroene ‘volks-wagen-kever’, die bedolven was onder de klimop, die zelfs IN de auto groeide, omdat de achterruit eruit was. Anneke kwam dit tafereel tegen in ‘Land art’, een beeldenpark en galerie in Delft. Het was met recht een leuke opname.

Foto 7 was van Ron; een kleurrijke foto met bramen tussen de keien, waarin de vignatering goed van pas kwam. Ron had e.e.a. waargenomen op het terrein achter Westerhonk bij Monster.

De volgende foto was van Marcel; een gevel van een warenhuis in de tuinbouw met bielzen ervoor! Het was een drukke foto, maar niet storend en voldeed volledig aan het thema. Stond het kasje op een laadplafond, of gewoon langs een waterkant? Waar genomen? Geen idee en Marcel kon het ons ook (nog) niet vertellen.

Tja, Teun’s inzending was een oud woonhuis in ’t centrum van Maasland. Inderdaad heel veel bosschages voor het huis en de voordeur. Maar werd het huis wel overwoekerd door al dat groen? Welnee, het meeste groen stond ervoor. Eigenlijk een onduidelijke foto!

Een leuke foto met een begroeide spoorlijn was van Henk van Uffelen. Maar was tie wel in Nederland gemaakt? Jazeker, en wel in Hoek van Holland bij ’t oude station. Een mooie en leuke plaat, vooral door die rode blaadjes; maar wel jammer van dat witte plastic!

Foto 11 was van Anita Weeber en dat was een fraaie opname; een groot, vervallen gebouw in een bosrijke omgeving. Als Anita de lucht en rechts de blaadjes eraf had gesneden, zou de foto nóg sterker geworden zijn! Anita had deze bouwval op de Posbank bij Arnhem waargenomen.

Erik had eens lekker lopen ‘struinen’ op een ‘oude’ tuinderij in de Groeneweg. Zijn oog viel op een oude auto(spiegel), waarop Erik een klein spinnetje ontwaarde. Echter een spinnetje zonder lijfje, maar met GROTE pootjes; een hooiwagen misschien? Erik zette e.e.a. mét het linker voorwiel op de foto, zette alles om in zwart/wit en zie daar … een leuke foto. Alles op de foto was onscherp, maar (de poten) van de spin waren loeischerp!

Wim Alsemgeest was deze keer niet naar de havens in Vlaardingen afgereisd, maar was in de omgeving van ’t zwembad in Naaldwijk geweest. In een oude container zag hij een gigantische bende, waarin een blind paard nog geen schade kon aanrichten! Echt ‘ouwe zooi’, zoals een robuust onderstel van een onderhoudswagen met een zwaar assenstelsel, een groot vrachtwagenwiel en dit alles omgeven door veel onkruid, een fotoboek én … jawel, een heuse grasmaaier! Een geinige foto Wim!

Foto 14 was van Kees van Leeuwen en daar stond een boterham op, die Kees in het gebied Solleveld had aangetroffen. Op die boterham krioelde het van ongeveer 168.439 mieren. Dat zou natuurlijk oneven zijn, maar het aantal pootjes was in elk geval niet oneven! Maar, voldeed deze foto wel aan het thema? Als de natuur iets overneemt, dan is het toch meestal een gebouw, een voertuig, een tuinderskas, e.d.? Kees liep daar gewoon te lopen en kwam dit pardoes in het wild tegen. Desondanks een leuke, originele plaat!

Tja, dan de foto van Anita Herbert! Had de natuur deze vrachtwagen overgenomen, of was deze wagen keihard de berm ingereden? Anita was er zelf ook niet blij mee.

De vakantie vierende Henk Meijer had toch 2 foto’s ingestuurd. De ene was een begroeide oude muur met mos. Het had wel iets en was zeker kleurrijk, maar misschien (te) veel groentinten? Het zou zeker niet misstaan als een achtergrond behangetje. Een uitsnede van het kwart rechtsonder zou best wel eens een verbetering kunnen zijn!

Een verkleurde chemo-box met wat ‘onkruid-sprietjes’ erin was een beetje een registratie van Erik. Was het wel een overname? Nou, dat niet. Het was een fletse foto en óók gemaakt in de Groeneweg. Erik legde e.e.a. uit, hoe hij het bedacht had en die uitleg werd geaccepteerd. Mooi toch!?

Op de tweede foto van Henk van Uffelen lag een fiets, die half door het opgewaaide strandzand was bedekt. Een grappige foto werd er gemeld. Tja, dan ga je even een biertje drinken en is je fiets bij terugkomst half verdwenen. ‘Zand erover, we doen géén aangifte’!  

Op Henk Meijer’s 2e foto lag een boot, die behoorlijk bedolven was door een omgevallen boom. Het thema kwam hierbij niet echt uit de verf. Henk was dit tegen gekomen in de Sophiapolder in de buurt van ‘Henk Ido Ambacht’.

Op een oude begraafplaats had Kees van Leeuwen een straatje met daarlangs wat hedera gefotografeerd. Maar ja, is dit een overname door de natuur? Wel een mooie foto, dat wel!

Nou ja zeg, kan het nog gekker?
Jazeker! En wel een plantje op de startbaan van een vliegveld!
Jawel en onze Johan had dat waargenomen tijdens ons clubuitje naar het vliegveld Soesterberg. Een leuke, grappige opname én … het begin van een natuurlijke overname!!

Kees Olierook was voor zijn 2e foto dichtbij huis gebleven. Hierop was een drukke kas te zien met veel varens en een lekker sfeertje. Het was ergens in Poeldijk op een kavel dat te koop staat!

Wim Alsemgeest bleef bij zijn grasmaaier! Deze keer stond (of lag) die machine tussen heel veel rommelig groen. Zelfs de autoband van zijn eerste foto was hier weer te zien! Desondanks een leuke, kleurrijke plaat!

De volgende foto – van Ron – was een bijzonder druk en vol stuk bos, waarin de natuur de natuur overneemt? De kleur deed vermoeden, dat de foto in de buurt van Tsjernobyl was gemaakt, maar dat mocht natuurlijk niet! Dat was ook niet zo, want het was in een bos ergens in Drenthe.

Foto 25 was een toppertje, althans dat vond iemand in de zaal! En toch, zo subtiel, zo eenvoudig, zo voor de hand liggend, alleen … je moet het wél zien. Gewoon het achterlicht van een oude auto, verdeeld over 4 kleurrijke vlakken, die door ‘natuurgroen’ waren aangetast! Mooie rode, groene en zelfs blauwe kleuren! Maar was dit wel een overname? Jazeker, allerlei spinnetjes, algjes hadden in de loop der jaren het glaswerk wat ‘bijgekleurd’!
En wie kwam dit tegen? Jawel, dat was Ger!

Anneke was in haar eigen tuin gebleven. Op haar foto stonden 3 pilaren, die overwoekerd waren door kleurrijke tuinbloemen. En wat was er tussen dat groen nog te zien? Inderdaad, de oogjes van 2 katten (of poezen)!

Foto 27 was van Marcel en daarop was een oude muur te zien, die overwoekerd was door een of meer klimoppen. In het midden van de foto stond een kruis met daarvoor een beeldje en het geheel was op een begraafplaats vastgelegd.

De 2e foto van Wim Lagerwey vertoonde een grote schuur, die bijna niet meer te zien was door een prachtige, rode wingerd. Een prachtige plaat, die nog versterkt werd door de beide groene deuren! Viel er dan niets op aan te merken? Nou ja, rechts stond nog een elektriciteitsmast en die had er wel af gemogen.

Teun’s 2e foto vertoonde een oude hooiberg met veel groen ervoor, in plaats van er overheen! Dit was toch geen overname en het licht was ‘kneiterhard’! Nou ja, lekker dan! Naast de hooiberg stond een oude auto, die daar al jaren stond, gezien de groen uitgeslagen portieren en wat grassprietjes ervoor. Nee, kijk dan maar gauw even terug naar foto 25, waarop Ger ons die fraaie autolichten liet zien! De overkomst tussen beide auto’s was … inderdaad, het was dezelfde auto! Helaas verschilden de foto’s wel heel erg veel!  

Foto 30 verscheen alweer op de beamer en deze was van Anita Weeber. Een overwoekerd schuurtje met hard licht. Het leuk erop, dat het groen er een beetje ‘uitgedraaid’ was. De foto voldeed volledig aan het thema en Anita had dit gezien langs een fietspad bij Deelen, in de buurt van Arnhem.

Anita Herbert toonde ons een frisse foto van een blauw bankje, dat ze in Limburg bij de Duitse grens had gezien. Het duurt nog wel even voordat het bankje volledig door de natuur zal zijn overgenomen!

De laatste foto was van Ed; een leuk, sterk uitvergroot gedeelte van een bunkermuur. De mos- varens vormden met allerlei schaduwen een fraai plaatje om naar te kijken!

Al met al was het toch weer een interessante avond, waarin veel leuke Nederlandse plekjes voorbij kwamen, waardoor de foto’s toch nog wel eens ‘registratie-foto’s werden.
De avond was ineens voorbij, maar desgevraagd gaan we nog een e-mail over de werkavond van volgende donderdag 14 september krijgen.
Voor het eerst werd de 3e helft niet aangekondigd, maar die was er wél!
Gelukkig maar!

Teun

Comments are closed.