Clubverslag van donderdag 7 maart 2024 Vijf met samenhang

Clubverslag van donderdag 7 maart 2024

 

Opdracht: Vijf met samenhang

 

Het was weer ‘gezelligheid troef’ vóór aanvang van deze clubavond van 7 maart! Er werd gekeuveld, er werd gediscussieerd, er werd gelachen, binnenkomende leden werden vriendelijk welkom geheten, kortom … gewoon een avondje ontspannen ‘samenhangen’ met elkaar!

Er waren 19 leden aanwezig, waaronder ook Marja Altena, die nu ook lid is geworden van de W.A.F.V! En … enthousiast dat ze is; ze heeft zelfs voor déze avond al foto’s ingestuurd! Marja, van harte welkom en veel fotoplezier toegewenst!

Voor de opdracht ‘Vijf met samenhang’ hadden 11 leden hun 5 foto’s ingestuurd. In totaal waren er 60 foto’s, omdat Marcel – ter inleiding – 5 foto’s extra had ingeleverd van het thema ‘Berkenschors’. Marcel wijst er vervolgens ‘fijntjes’ op, dat er vorig jaar mensen meededen aan dit thema en dit jaar niet (meer)??  Voorts diende elke serie een titel te krijgen, maar dat had Marcel – per abuis – vergeten te melden. Maar Marcel, het stond wel in de vooruitblik hoor! De naam van de foto’s moest zijn: ‘nummer naam titel’ met als voorbeeld:
‘1 Pietje Puk Branding’, als de titel dus Branding was.

Over 14 dagen staat de wedstrijd ‘high-key/low-key’ op het programma. Marcel benadrukt om de e-mail (van 11 februari) hierover er nog eens op na te lezen!

Hierin staat o.a. dat bij de wedstrijd high/lowkey op 21 maart van beide (high-key en low-key) EEN foto ingestuurd kan worden; blok 1wordt high-key en blok 2 wordt low-key.

 

‘Vijf met samenhang’ is niet zomaar wat foto’s op een hoop gooien en inleveren, integendeel! Er moet inderdaad een samenhang zijn in allerlei vormen. Hierbij kunnen heel veel vormen en aspecten worden onderscheiden:

 

Veelzijdigheid van ‘Vijf met samenhang’

Louter registrerend

Samenhang in kleur of vorm

Samenhang in één thema (b.v. boom, glas, auto, horizon, bloem enz. )

Samenhang in locatie

Samenhang in technisch aspect (met camera of nabewerking)

Samenhang in emotie

Sequence

Verhalend (afgerond geheel met kop-middenstuk-staart)

Documentair (b.v. een Spaanse processie)

Journalistiek (b.v. een protestbijeenkomst)

 

Beoordeling op basis van …

De kracht van de verbeelding (wat wil de fotograaf overbrengen?)

Dekt de titel de lading?

Hoe is de ‘leesbaarheid’ van de samenhang?

Logische volgorde (zijn beelden uitwisselbaar?)

Versterken de beelden elkaar ? (Is de som der delen beter, dan…?)

Zitten er ‘dubbelen’ in of ontbreekt er juist nog wat?

Uniformiteit in formaat, indeling, uitvoering, uitstraling

Uniformiteit van de belichting en contrastverschillen

Is de serie vernieuwend, persoonlijk, verrassend, prikkelend?

De zeggingskracht (de impact op de aanschouwer)

Marja – Havik:

Ons kersverse lid Marja mocht het spits afbijten met een bijzonder prachtige serie over een havik! Een havik in de lucht met een eend als prooi, een havik in ’t water, om diezelfde eend een ‘kopje kleiner’ te maken, dezelfde havik op het droge, die nog ‘hartmassage’ probeert toe te passen op dezelfde eend. Op de 4e foto is de vogel aan de maaltijd en op de laatste plaat zit de havik moe maar voldaan uit te rusten van zijn ‘diner’! Een PRACHTIGE serie en een mooie binnenkomer van Marja! Hulde!

Marja vertelde nog, dat ze in Lunteren bij een roofvogelshow was geweest, maar in coronatijd kon dat niet meer en dus had de valkenier zijn bakens verzet en ‘speelde’ hij met ‘hongerige gemaakte’ haviken, die ‘wild’ werden als er een eend overvloog.

 

Erik – luchtballon:

Erik toonde ons 5 foto’s van 3 verschillende kleurrijke ballonnen, die ergens in Frankrijk opgelaten waren. Omdat de formaten wat verschillend waren, kwam de serie wat rommelig over. Maar de foto’s waren bijzonder kleurrijk en een gele ballon sprong werkelijk van de projectiescherm af tegen de blauwe lucht. De toeschouwers waren dan ook mét Erik bijzonder uitgelaten over zijn opgelaten ballonnetjes.

 

Teun – Paterswoldse Meer:

Teun was een week eerder het Paterswoldse Meer rond gelopen; een meer tussen Groningen en Assen. Dat meer was dan ook de samenhang van zijn aldaar gemaakte foto’s.

Zijn 1e foto was een ‘platte paddenstoel’ van hout met een afbeelding van dat meer en de omgeving – hetgeen een logisch begin was – vervolgens een foto van het Strandpaviljoen Paterswoldsemeer. Een heuse Hollandse molen, een eiland in het midden van het meer en een blik op de appartementen van Groningen met een fraaie weerspiegeling in het meer. Een leuke serie, waaruit maar weer eens bleek dat Nederland ook zó mooi is!

 

Ron – Kever:

Ron verraste de aanwezigen weer in positieve zin met zijn serie over een oude kever, die gewoon in weer en wind al jaren bij hem in de buurt geparkeerd staat.
Een blauwe kever uit 1970 met het kenteken: 89-89-ND, maar Ron vertoonde alle foto’s in mooi zwart/wit! Ron had zijn plaatjes nét na een regenbui genomen en daardoor waren veel reflecties te zien van o.a. bomen, waterdruppels, etc. Zo toonde Ron ons de voorkant, een spiegel, het achterkantje, het linker achterlicht en de voorklep met voorruit. Op de foto’s kwam dat ‘stuk roest’ er als nieuw uit! Een prachtige serie vond men!

 

Henk Meyer – Strandweer:

Henk was op het lumineuze idee gekomen om zijn 5 foto’s op het strand te maken met 1, 2, 3, 4 resp. 5 personen er op. Helaas is dit mislukt – want de foto’s met 3 en 4 mensen er op waren niet goed –  en dus bleven het wel strandfoto’s, maar met andere aantallen mensen erop. Zo kregen we een wandelaar, een stel met een hondje, 2 (onscherpe) hardlopers, 4 ‘gestrande’ rolstoelers en een bukkend persoon te zien. Het waren stuk voor stuk tegenlicht opnames, dus Henk heeft ze ‘heerlijk’ op moeten leuken. Maar het resultaat was er dan ook naar!

 

Kees Olierook – Art Nouveau balkon:

Zoals alom bekend is Kees ‘gek van’ bouwstijlen, architectuur, balkonnetjes, etc.

Daarom had hij 3 foto’s in Den Haag gemaakt en 2 in Luxemburg. Prachtige foto’s van balkonnetjes van smeedijzer, fraaie gevels, ornamenten, muurankers en bijzonder metselwerk.

Echt vakmanschap hoe men in vroegere tijd zoiets kon maken! Prachtige foto’s in een mooie serie.

Henk van Uffelen – Amaryllis:

Henk mocht na de pauze aftrappen met zijn serie Amaryllis. Hij begon met een combi-foto, waarop hijzelf zijn 5 foto’s samengevoegd had. De door Henk gekozen volgorde was logisch, namelijk van jong naar oud. Een mooie serie met veelal veel licht vanaf de achterkant met een lampje, een LEDje, een lichtje, een lontje of een luchtje. Hierdoor werden de bladeren doorzichtig en leken de nerven op aders en toonde het geheel veel gelijkenis met de wand van een mensenhart. Ook bijzonder was, dat de zon – als een sterretje – door een gaatje in de bloem scheen! De achtergrond was niet altijd hetzelfde, maar wat wil je: de ene foto was gericht naar een muur in huis, een andere foto richting het plafond en weer een andere naar buiten!

 

Anneke – Uitbreiding:

Oh, oh, wat leuk, wat schattig, wat lief! Jawel, de hond of het hondje van Anneke had een vijfling gekregen! Het gehele proces van de coïtus tot aan een nest van 5 leuke ‘pubers’!

Eigenlijk werkt het heel eenvoudig; er komt een blonde dame langs met een reu en dat beest komt in contact met het ‘teefje’ van Anneke. Na wat snuffelen en knuffelen stonden beide honden met hun ‘kontjes’ wel een half uur aan elkaar vast geplakt, terwijl die blonde dame een en ander in de gaten hield! Jawel beste mensen, honden doen het op z’n ‘hondjes’! Anneke had hiervan een leuke serie gemaakt: de 2 aan elkaar geplakte beesten, de teef met het begin van de weeën en etenstijd, waarbij de 5 ‘jonkies’ bij ma mogen ‘lurken’. Als ze wat groter zijn (ca. 6 weken) gaan ze staande bij moe drinken. Op de laatste foto’s krijgt het gezin al vast voedsel en van Anneke als toetje ook nog wat geitenmelk erbij! Een van de puppy’s is Anneke al kwijt, maar ook de anderen moeten straks weg! Dat is toch best wel zielig toch?
Al met al een leuke serie Anneke!

 

Wim Lagerwey – Waterschapsbeheer:

Wim krijgt vaak tijdens de nachtelijke uren een ‘brainwave’ of een opkomend idee over een komende gebeurtenis, evenement of opdracht. Dus was ook voor de WAFV-opdracht ‘vijf met samenhang’ zo het idee van Waterbeheer geboren. Ook Wim had al een collage van zijn 5 foto’s meegestuurd! Bij Loon op Zand trof hij een watermolen aan in zompig trilveen. Voorts toonde Wim ons een foto van een waterloop bij de 7-gaten in De Lier en van de Stormvloedkering, die net geschilderd was en door het zonlicht fraaie sterretjes vertoonde. Tenslotte nog een overloop bij de Wollebrand en een sluisje. Al met al een mooie serie van een actueel en belangrijk onderwerp.

 

Ger – Achter gehamerd glas:

Tja, gehamerd glas? Gehamerd glas is 4 mm dik glas, met een speciale oppervlakte structuur met een motief, dat diffuus licht geeft. Hierdoor wordt het zonlicht gebroken en voorkomt zo o.a. de verbranding van gewassen. Ger maakt hier dankbaar gebruik van door foto’s te maken van  bijvoorbeeld bloemen achter dit glas. De foto’s lijken net schilderijen met mooie effecten en artistieke uitstraling. Zulke foto’s lenen zich bijzonder goed in bijvoorbeeld ziekenhuizen, waar deze foto’s op grote wanden prachtig uitkomen! Hoe grote, hoe mooier. Heel mooi Ger!

 

Marcel – Station Arnhem:

Het station in Arnhem is een heel bijzonder gebouw van architect Van Berkel. Het is van staal gemaakt en het bevat bijzondere lijnen die op scheepsonderdelen lijken, zoals een scheepswand, een scheepsschroef, de binnenkant van een schip, etc. Het station zelf is grijs/blauw, maar Marcel toonde zijn foto’s in zwart/wit, om de aandacht op ’t plaatmateriaal te vestigen. Prachtige – bijna abstracte – foto’s kwamen voorbij van dit … oh zo markante … gebouw! Hoe heeft men dit destijds allemaal uit- en ingemeten!?

De laatste serie was getoond en dus tijd voor de derde helft!

Maar nee, het was pas kwart voor tien uur. Dus was er vanavond tijd over, om de presentatie ‘Out-of-the-box’ van Marcel te bekijken. Deze presentatie ging tijdens de ALV-avond vanwege tijdgebrek niet door.

 

Out-of-the-box

Hiermee wordt denken en fotograferen buiten de gangbare kaders bedoeld. Het is een kwaliteit en duidt op creatief denken. Door te experimenteren met licht, compositie en hulpmiddelen zoals reflecties, spiegels, rookmachines, kleurenfilters, etc. kun je je foto’s een creatieve twist geven.

Op internet zijn vele voorbeelden te vinden, zoals:

Een vogeltje dat uit een foto stapt, een dame, die aan het plafond hangt, een vogelhuisje in een stronk broccoli, een mensenhoofd met haar, dat op tientallen oren lijkt (dat wordt wat als zo iemand een gehoorapparaat nodig heeft zeg!), enz. enz. Het is creatief en inspirerend tegelijkertijd!

In de nabewerking kun je met filters en software met licht spelen en fraaie afbeeldingen of kleurenpaletten creëren! Marcel liet ons een aantal prachtige voorbeelden zien, zoals een dahlia, die niet eens meer herkenbaar was!

Al met al een leuk extraatje op deze clubavond!
TIP: Google even hierover op ’t internet!

 

Rond 22:15 uur kon de derde helft dan ook echt beginnen en die duurde zeker langer dan de eerste helft!

Teun

Comments are closed.