Clubverslag van donderdag 5 september 2024
Clubverslag van donderdag 5 september 2024
Donderdag 5 september werd de eerste clubavond van het nieuwe WAFV-seizoen gehouden. De eerste maand met de letter ‘r’ er in, hetgeen betekent dat de herfst er weer aankomt. Maar niets van dat alles; er heerste nog ‘tropische’ temperaturen van zo’n ruim 27 graden en de meeste aanwezigen waren dan ook lekker in de korte broek!
Een aantal leden was nog met vakantie of hadden andere afspraken; zo had Marcel ‘himself’ een dubbele afspraak gemaakt en toch had hij gekozen voor zijn afspraak ergens in het land. Er waren dan ook ‘maar’16 leden aanwezig! Ron had Mariska van der Stap – de zus van zijn buurvrouw – meegenomen, omdat zij van fotograferen houdt en onlangs nog een nieuwe camera had gekocht. Zij komt even ‘proeven’ op de foodavond of zo’n fotoclub als de onze haar bevalt. Mariska, van harte welkom!
Deze avond stond het thema Food fotografie op het programma.
Omdat Marcel schitterde door afwezigheid, opende Marion de avond.
Allereerst heette ze Mariska van harte welkom.
Anneke had het boek ‘Landschap in Nederland’ meegenomen voor geïnteresseerden. Kees Olierook wilde het wel meenemen en beloofde het over 14 dagen weer mee te nemen, zodat een ander het weer kan inzien. Op deze wijze kan iedere geïnteresseerde het boek even ‘lenen’.
Tja, het aantal inzendingen voor de ‘Food fotografie was ’slechts 7’! Alle zeven hadden 3 foto’s ingestuurd, zodat het totaal aantal foto’s maar 21 was. In allerijl had Marion op woensdagavond een ‘brandbrief’ – nou ja, een ‘brand-app’ – rondgestuurd via onze ‘app-groep’, met het verzoek om nog een ‘presentatie van eigen werk’ in te leveren. Ger, Henk van Uffelen, Johan van Schie, Kees Olierook en Teun hadden hier positief op gereageerd.
Desondanks had Marion nog een ‘introductie’ met betrekking tot ‘voedsel fotografie’ in elkaar gezet, om de leden hiermee te verrassen, te vermaken én … te verbazen!
Presentatie van Marion: ‘Het is niet wat het lijkt’
Marion liet ons op een ver(s)makelijke manier kennis maken met het fotograferen van voedsel voor o.a. consumentenfolders, ‘food-fabrikanten’, advertising, etc.
Bijvoorbeeld, hoe maak je nou een spetterende foto van een ijsje? Voordat je goed en wel de juiste positie hebt ingenomen, is het ijs al lang en breed in je schoenen gedropen, toch? Voor een goed resultaat worden dan ook tal van trucages toegepast!
Zo wordt bijvoorbeeld voor ijs gewoon aardappelpuree gebruikt met een kleurtje erbij. Indien nodig wordt er zelfs nog stijfsel aan toegevoegd!
Nog enkele voorbeelden:
Stomende gerechten kun je heerlijk opleuken met een stoomapparaat, maar ‘natuurlijke rook’ kun je ook gewoon maken door natte tampons even in de magnetron te leggen! Zo kun je dan ook mooi van je (overtollige) voorraad afkomen, niet waar?
Hoe fotografeer je nou een schaaltje melk met wat vruchtjes erop? Die vruchtjes zakken binnen de kortste tijd naar beneden en dan ben je al te laat. Welnu, zet een 2e schaaltje ondersteboven in de 1e schaal en lijm de vruchtjes met echte lijm vast op de onderkant van die 2e schaal.
Tomaatjes met een groen blaadje zien er beter uit als je die besproeit met een mengsel van glycerine en water (fifty/fifty) en met wat haarlak blijven de druppeltjes geweldig op hun plaats!
En hoe krijg je een kaas-pizza netjes op de foto? Inderdaad, door 50% kaas mét 50% stijfsel te gebruiken.
Americain pan-cakes – maar ook gewone pannenkoeken – moeten natuurlijk keurig horizontaal op een stapeltje blijven liggen, toch? Welnu, stop de pan-cakes in de diepvries en maak een torentje met kartonnetjes ertussen. Gooi er dan stroop overheen, maar daarvoor kun je ook motorolie gebruiken voor een beter resultaat!
Voor een appeltaart met slagroom – die veelal korrelig is en wat gelig – kun je heel goed scheerschuim gebruiken als ‘slagroom’!
En hoe zijn nou in een doorgesneden slagroomtaart de keurige lagen van de slagroom zichtbaar? Welnu, door weer kartonnetjes tussen de lagen te leggen en daarbij weer die ‘overheerlijke’ scheerschuim!
Bij vlees- of kipproducten loopt het vet er vaak al snel uit. Om toch een goede foto te maken, kun je een rauwe kip gebruiken en deze te bewerken met schoensmeer, olijfolie en een of ander donker spulletje, bijvoorbeeld koffie.
Hamburgers worden vaak horizontaal gehouden met prikkers (aan de achterkant natuurlijk!).
Maar … tegenwoordig kun je met AI ook prachtige foodfoto’s maken!!
Marion had haar presentatie omlijst met prachtige foto’s en haar verhaal werd zéér op prijs gesteld.
Tenslotte gaf Marion haar toehoorders nog de volgende tips mee:
1. Gebruik altijd zacht licht en geen flits.
2. Ga altijd heel dicht bij het product staan.
3. Pak altijd de juiste hoek! Varieer even, want dit hangt van het product af.
4. Maak gebruik van scherpte/diepte.
5. Let altijd op details, beleving, emoties, etc.
6. Breken en snijden doen het altijd goed (bijv. een taart, een pizza, etc.).
7. Zorg voor een heldere foto.
8. Let op voor de juiste kleurtemperatuur (witbalans).
EET SMAKELIJK!
Marion bedankt! Bijzonder interessant allemaal, maar had je eea niet eerder kunnen vertellen?
Inmiddels was het al 20:35 uur geworden en dus de hoogste tijd, dat alle inzenders hun foto’s met de andere clubleden konden gaan delen!
Henk van Uffelen:
Henk mocht het spits afbijten en toonde de aanwezigen achtereenvolgens zijn 3 foto’s:
Bij een kasteel op de Veluwe had Henk mooie zwarte tomaten waargenomen met fraaie regendruppels (van de tuinman). Zijn 2e foto was een voorgerecht met zalm en als 3e een foto van een kaasplankje met een doorgesneden pompoen uit eigen tuin.
Wim Alsemgeest:
Wim’s eerste foto was een houten bord met wat pasta’s en spaghetti. Wim had e.e.a. opgeleukt met een spotje en met een zwart doek erachter. Een goochemerd in de zaal dacht dat er oude elastiekjes van de vroegere PTT bij lagen! Of was dit juist al zo’n trucage van Wim?? Door het spotje was de foto wel een beetje overbelicht. Zijn tweede foto was van een aan stukken gebroken hazelnootreep met rozijnen. De kleur was enigszins onnatuurlijk (rood i.p.v. bruin). Maar … was het maar een klein reepje geweest Wim, of had je de helft zelf al ‘opgevroten’??
Zijn laatste foto was uniek, bijzonder, leuk, strak en netjes. Wim had 4 sinaasappels doorgesneden en keurig als 8 rondjes van bovenaf gefotografeerd. Weliswaar was het vruchtvlees wat roodachtig, maar het waren ook bloedsinaasappels. Eerlijkheidshalve moest Wim bekennen, dat hij alle ‘onderkontjes’ eraf had gesneden voor de noodzakelijke stabiliteit.
Marion:
Marion was uitgebreid gaan eten in het Jagershuis in Hoek van Holland. Natuurlijk ben je in een restaurant beperkt in je doen en laten. Ze had haar foto’s dan ook met haar telefoon gemaakt! De eerste was van een mooi opgemaakt voorafje met o.a. zalm en kaviaar. Had ze dat ene kappertje nou weg moeten halen? Nee toch!? Haar volgende foto was natuurlijk van het hoofdgerecht; een stuk zeebaars, waar heel veel aandacht aan was besteed! En …. als toetje een macoron, monchou en frambozen. Alles overheerlijk en fraai gefotografeerd en … zonder trucjes!
Anita Weeber:
Anita houdt ook van lekker eten en begon met een heerlijk toetje met cake en slagroom.
Ze vervolgde met een overheerlijk mokkatoetje met heel veel calorieën! En jawel, het is met de huidige hoge temperaturen hartje zomer, maar Anita verraste ons alvast met bijzonder goed uitziende appelflappen en oliebollen! Lekker bollig zeg!
Ger:
Ger verraste ons met een glas met druifjes. Hij had dit ‘tafereeltje’ gezien bij de zomerbloemen tentoonstelling, die in het verleden in Naaldwijk werden gehouden. In elk geval waren de druifjes niet eetbaar. Een mooie compositie en dito achtergrond! Voor zijn tweede foto kreeg Ger op een gegeven moment een overheerlijke salade voorgeschoteld en voordat hij zijn eerste hap nam dacht hij: ‘hé, effe een foto maken!”. Zijn 3e foto was een raadsel: ‘Raad wat dit is?’. Het bleek ook weer een toetje te zijn van Griekse yoghurt met (heel) veel bramensap!
Johan van Schie:
Johan begon zijn bijdrage met een prachtige foto van het kerstdiner op zijn werk; het voorste bord was loei en loeischerp, terwijl alle andere (ca. 7) borden in de onscherpte stonden. Zijn 2e foto was ergens in het buitenland gemaakt; een gedekte tafel met broodjes, Almof, potjes, etc. met op de achtergrond een soort berglandschap. Johan sloot af met een bak vol garnalen, die hij op een vismarkt in Indonesië was tegengekomen. Eén grote garnaal sprong eruit met een blauw kleurtje! Bijzonder Johan! Of waren het toch krabben???
Ron:
Ron kwam er pas op dinsdagavond achter, dat hij nog wat moest fotograferen voor de aanstaande donderdag. Omdat hij die dinsdagavond ook nog weg moest, had hij dus precies 45 minuten om 3 foto’s te schieten. Dat moest toch gemakkelijk lukken met die snelle sluitertijden van tegenwoordig?
Ron dronk thuis koffie met Bastogne koeken erbij. Zijn eerste foto was dan ook een blik met Bastogne koeken. De tweede was van een ontbijt in Barcelona en de derde vertoonde o.a. een zakje Haribo’s. Toch leuk gedaan Rob … en zo snel!
Toen was 21:05 uur en dus tijd voor de pauze. Marion liet ons echter nog een sheet zien waarop stond:
‘Tijd voor de 3e helft!’! Maar ja, eerst komt toch altijd nog de tweede helft? En inderdaad … er was ook nog een tweede helft, dankzij de oproep van Marion in de App-groep en de mensen, die iets uit eigen werk met de andere aanwezigen wilden delen!
Johan van Schie:
Johan ging tot voor kort altijd al fotograferend ‘achter de vogeltjes aan’. Met prachtige vogeltjes, waaronder vele puttertjes – heeft hij ons in het verleden vaak versteld doen staan. Maar tegenwoordig heeft Johan zijn werkgebied verlegd naar macro en zelfs super-macro! En niet zonder succes!
Met zijn Laowa lens maakt hij de mooiste ‘portretten’ van heel veel insecten en meestal zonder statief! Hij maakt hierbij regelmatig gebruik van foto-stacking. Zo kwamen er o.a. sprinkhanen voorbij, libellen, bijen, hommels, een prachtige foto van een dansmug, die zelf een oerlelijk beest is én ook nog een foto van het oog van een slak, genomen op slechts 20 cm afstand! Maar ja, zo’n beest loopt niet zo snel weg. De meest fascinerende foto was van een beeldvullende hommel of bij, die als een enorme helikopter onze zaal in kwam denderen! PRACHTIG! GAAF! BIZAR!
Kees Olierook:
Kees was in Noord Engeland geweest en wel in het dorpje Whitby. Hier staat op een hoge klif een (ruïne van een) oud kerkje met vele stijlen, maar vooral de Romaanse stijl. We praten hierbij dan over het jaar 1110 en over de 12e en 13e eeuw. Prachtige plaatjes liet Kees ons zien; zoals een ‘nieuwe’ torenklok, die een oude zonnewijzer moest vervangen. Het interieur van deze (Anglicaanse) kerk zag er erg rommelig uit, er waren aparte ‘hokjes of dozen’ met bankjes voor aparte families of groepen mensen? En de preekstoel bestond uit 3 etages; wellicht voor verschillende rangen of standen? Rondom de kerk was een kerkhof, maar er brokkelde in de loop der eeuwen wel eens een stukje klif de zee in! Je zal er maar liggen zeg! In 1992 is daar nog de film ‘Bram Stoker’s Dracula’ opgenomen. De aanwezige WAFV-leden kregen met fraaie beelden een interessant inzicht in de historie van het hoge kerkje in Whitby.
Henk van Uffelen:
Henk was voor zijn presentatie dicht bij huis gebleven en wel niet verder dan zijn eigen tuin. Henk liet zijn publiek genieten van een diversiteit aan foto’s, zoals: een rode heide libelle op een pijpje, een Teunisbloem in mooi licht, de Japanse 1000-knoop, of was het toch de persicaria, maar dat is sowieso familie van die knoop! Voorts honderden Vebena’s en doorgeschoten venkel met mooie gele schermen! Er kwam zelfs een vlieg voorbij, die op een vlindervleugel was geland! Ook heeft Henk honderden Aronskelken staan, die veel op gewone ‘spruitenstronken’ lijken. Voorts nog tomaten, pompoenen, vrouwenmantels en een ‘paaldansende’ libelle. Henk eindige zijn serie met een brandende lantaarnpaal voor zijn huis, met op de achtergrond een fel roze gekleurde lucht boven een Westlandse tuinderstuin. Kortom, een prachtige serie natuurschoon, zomaar uit een privé-bloementuin in Hoek van Holland!
Toen was de tijd op! Dat wil zeggen, alleen nog tijd voor de 3e helft.
Volgende week donderdag (over 7 dagen dus) is er weer een werkavond en wel op het Honderdland in Maasdijk. Vertrek vanaf de Anjerlaan, maar hierover zal nog een e-mail worden rondgestuurd.
Teun