Clubverslag van donderdag 5 juni 2025 van boven af gezien
Clubverslag van donderdag 5 juni 2025
Thema: Van boven gezien en recht naar beneden
Op zich lijkt zo’n thema bijzonder simpel of eenvoudig, toch? Als je maar een foto maakt, waarbij je camera naar beneden is gericht. Of wel, als je zelf wat hoger staat, kun je alles vastleggen wat onder je staat of ligt. Maar zo simpel was het niet, want in de vooruitblik stond o.a.: zo’n manier van fotograferen wordt ook wel ‘flatlay-fotografie’ genoemd. Het gaat hier niet om ‘vogelperspectief’, maar écht recht van boven! Daarnaast zijn flatlay foto’s meestal extreem scherp. Een goede groothoeklens helpt je daarbij, maar een statief is ook echt onmisbaar. Voorts wordt er nog verwezen naar de website van Kamera-Express.
Voor deze avond hadden 15 leden elk 2 foto’s ingestuurd, zodat we 30 foto’s konden gaan bekijken én beoordelen! Hiervoor hadden 21 mensen de weg naar de Anjerlaan weten te vinden, waaronder 3 nieuwe gezichten: Naomi van de Stap (jawel, dochter van Mariska), Niek van Adrichem en Hans van Holstein. Zij komen eens onze sfeer proeven en hopelijk kiezen zij voor een lidmaatschap. Wij wensen ze in elk geval een warm welkom toe!
Marcel begon zijn openingswoord met wat informatie over ons clubuitje op zaterdag 7 juni a.s. Zo moeten we niet vergeten om het volgende mee te nemen:
Een pinpas, een OV-chipkaart, een museumjaarkaart of de VIP-kaart van de Vriendenloterij. Voorts, blije gezichten, een goed humeur en véél gezelligheid!
Gewoonlijk beginnen we ons clubuitje met koffie én appeltaart, maar dit keer is dat vervangen door een zak met de lunch erin!
De inzending voor vanavond vond Marcel maar matig en tenslotte legde hij aan de nieuwkomers nog even uit hoe de beoordeling van de foto’s plaatsvindt.
Henk van Uffelen zal proberen om deze clubavond in goede banen te leiden!
Mariska:
En wéér was de eerste foto van Mariska! Zij had (te) veel attributen uitgestald en er een foto van gemaakt, zoals een scheepje, wat schelpjes, een flesje zonnebrand, een camera, etc. Helaas lag niet alles recht en lag e.e.a. soms tegen elkaar. De samenhang was wellicht vakantie. De kunst van het weglaten zou hier heel goed toegepast kunnen/moeten worden. ‘Less is more’!
Hoe krijg je een grote zaal plat? Hoe krijg je de hele zaal in een deuk? Hoe krijg je in ‘mum van tijd’ een zaal met fotografen in een uitbundige extase? Welnu, met een foto van Mariska!! Een foto met heel veel haakwerk van onderdelen van een pop, die veel gelijkenis vertoonden met allerlei (gehaakte) dildo’s en ‘vibro’s’. Anneke kon er heel veel over vertellen, terwijl ze niet eens aan de beurt was – óm er iets over te vertellen! Zitten er ook batterijen in, was natuurlijk de eerste vraag uit het publiek! Het was een geluk, dat de bridgers al met zomerreces waren, want die luidruchtigheid van die fotografen had men echt niet ‘gepikt’! Al met al, was het gewoon een ‘verhalende’ foto geworden! Mariska probeerde nog uit te leggen, dat al die ‘attributen’, de armpjes en beentjes waren van een in de maak zijnde pop! Ja, ja! Toch had ze er veel lol is, want ze reageerde met: ‘Leuk, dat jullie allemaal zo op mijn foto reageren!’
Johan:
Foto nummer 2 was van Johan; een bak koffie met een krant en kwam stemmig, sfeervol en kleurrijk over. Het vignet werkte in positieve zin mee. Volgens Kees O. stond het kopje niet in het midden van het schoteltje! Maar … er zijn serviezen … ‘Nou, die komen er bij mij niet in’! aldus Kees.
Johan’s 2e foto was wel héél bijzonder! Een foto, die tussen een aantal boomtoppen door, de blauwe lucht liet zien!? Dus toch een foto van beneden naar boven en dat was nou net niet de bedoeling! Welnu, Johan had eerst met zijn telefoon, die op de grond in het bos lag, de hiervoor geschetste foto gemaakt (van beneden naar boven dus). Vervolgens maakte hij (van boven naar beneden) een foto van zijn telefoon. Hierop was de foto van de telefoon in het groot zichtbaar, met alleen een randje bosbladeren er omheen. Een top foto! Een creatieve vondst! Hartstikke leuk gedaan Johan!
Kees Olierook:
Foto 3 was van Kees en toonde een man en een vrouw op het perron van station Den Haag. Een mooie plaat, waarin je niet werd afgeleid door andere zaken. Een verbetering zou een vignet kunnen zijn of een vierkante uitsnede.
Kees was net teruggekeerd van een prachtige Hurtigruten reis in Noorwegen. Hier had hij met de ‘Kong Harald’ een ‘heen en weertje’ gemaakt van Bergen naar Kirkenes. Zijn foto (30) was er één van ‘Tussen wal en schip’ en liet een kademuur zien en de zijkant van ‘zijn’ schip, met daartussen 4 autobanden om e.e.a. uit elkaar te houden. De witte rand onderaan de foto hoorde er gewoon bij, omdat die de buitenkant van het schip was. En gelijk had Kees!
Ron:
Voor foto 4 was Ron naar ’t strand gegaan en daar had hij een fraaie kwal gefotografeerd! Het beeld was loeischerp, evenals het zand waar je je aan zou kunnen snijden! Het verticale formaat was geen toegevoegde waarde; zou een kwartslag draaien de foto niet veel sterker maken? Dan zouden de belletjes links en rechts immers naar beneden wijzen. Nou mooi niet, aldus Ron; dat had hij natuurlijk geprobeerd, maar dan werd het een kwal met een snor én een baard! En dat was helemaal niks! Een mooie plaat hoor; een echte Ron!
De 2e foto van Ron (21) was van een agressieve sierui, waarvan de groene en paarse kleuren schreeuwerig overkwamen. Ron erkende wel, dat hij inderdaad agressief was en hij ook niet het idee had, dat ’t een toppertje zou zijn. Waarvan acte!
Ger:
De 1e foto van Ger was genomen in het station van Den Haag en liet – op een etage lager – een aantal tafeltjes zien met aan één tafeltje een persoon met een rode pet op. Een prachtige foto, maar … deze foto had Ger vorig jaar ook als eens ingeleverd voor een wedstrijd, maar dan in zwart/wit. Maar het blijft dan toch nog steeds dezelfde foto en volgens onze spelregels mag dit echt niet! Je mag ook niet van een serie foto’s – evt. met de ‘mitrailleur’ – meer dan één foto als wedstrijdfoto inleveren!
Deze foto werd dan ook terecht gediskwalificeerd.
Ger’s 2e foto (20) was genomen in de Kunsthal in Rotterdam. Door een ijzeren rooster was iemand in een rolstoel – op een etage lager – dynamisch in beeld gebracht.
Teun:
Foto 6 was van Teun en daarop was een man en een klein meisje te zien op een wip. Een leuke plaat, die echter wel wat pittiger had gemogen en die 2 steentjes in gras hadden wel weggehaald mogen worden! Vanuit de zaal kwam de aantijging van een kinderlokker, maar die kon Teun terecht om zeep helpen; op de wip zaten zijn zoon en kleindochter.
Teun’s 2e foto (27) was een leuke foto van een ‘blikken’ haan, althans volgens iemand in de zaal. In werkelijkheid was het een vreemd soort ‘kunst-flamingo’. Maar al met al was het gewoon een saaie foto!
Ed:
Op foto 7 stond een trappenhuis, waarmee sommigen moeite hadden met de belichting en de kleur. De foto liep keurig vanuit 3 hoeken, maar dus niet vanuit vier! En zou het luik rechts op de foto niet beter weggelaten hadden moeten worden? Gemaakt in een Koranschool in Marrakesh.
Ed’s 2e foto (29) was van een stenen wentel- of draaitrap in bijzonder mooie kleuren! Een enkeling werd er wat draaierig van en vond dat de foto iets overbelicht was. ‘Op mijn telefoon ziet tie er veel ‘beterder’ uit’, opperde Ed. Hij hield zijn telefoon zelfs even naast de laptop van de club, waar het contrast toch beter was! Heeft het te maken met de kalibratie van zijn beeldscherm? Of misschien met de lichtsterkte van zijn beeldscherm, die plus minus 80% moet zijn.
Henk Meijer:
Foto 8 toonde ons een bijzonder leuke foto van een notenbalk met schelpen. Henk had alle attributen van het strand geplukt en een aardig muziekblad in elkaar geknutseld! Maar waarom was er zowel boven als onder de balk ook nog e.e.a. te zien? ‘Less is more’!
Henk’s 2e foto (16) liet een 3-tal paar schoenen zien; 2 voor volwassenen en 1 voor een kind. Deze schoenen waren op een leuke manier neergezet! De opmerking, dat de achtergrond (de plavuizen) verschillend waren belicht, klopte niet. Plavuizen kunnen qua vorm én kleur verschillend zijn!
Marcel:
Waar keken we naar toen foto 9 op het scherm stond? Was het een bloem? Was het een dahlia in de sneeuw? Was het zand? Een lekkere pittige zwart/wit foto waar je op een prettige manier naar kon kijken! Maar, beste mensen, het was gewoon de hoed van een paddenstoel, waarvan het contrast wat sterker was gemaakt!
De 2e foto (28) van Marcel bevatte mooie kleuren, maar wat was het? Spijkers op laag water? Een zout pannetje? Nee, niets van dat alles! Het was namelijk een stukje van 30x30cm van een bevroren plasje water, waar zand overheen gewaaid was. De meningen lagen behoorlijk uiteen; maar het zou zomaar een eyecatcher aan de muur kunnen zijn!
Henk van Uffelen:
Foto 10 was een grappige foto; een mooie tegelvloer met 3 schoenen erbij, die volgens een enkeling er niet op hoorden, maar ja, dan zou het ook een muurtje kunnen zijn, niet waar? Ook die gele vlek hoorde daar niet en rechts had de kleur wat aangedikt mogen worden. Henk legde uit, dat die verkleuring er was door de ‘glas in lood’ ramen in die kerk. En die schoenen? Die had Henk laten staan om de discussie wakker te houden! Nou ja!!
Foto 25 was de 2e van Henk en hierop stond een (vierkant) trappenhuis met veel traphekjes én mooi licht! De donkere lijnen boven en rechts op de foto moeten blijven, want er is een regel, dat je geen witte lijnen aan de zijkant van een foto moet hebben. De sokken op de foto zijn overigens van Henk zelf!
Anita Herbert:
Foto 11 was een alleraardigste plaat van een in wording zijnde legpuzzel! Een kop koffie mét een koekje maakte het plaatje helemaal af! Sommigen in de zaal gingen denkbeeldig al een aantal stukjes op de juiste plaats proberen te krijgen, maar dat leek nog een hele puzzel! Anita verzekerde, dat de puzzel inmiddels af is en geïnteresseerden kunnen hem nog eens gaan maken.
Foto 22 was ook van Anita en was een bijzonder creatieve foto! Een foto met een landkaart van Scandinavië met veel vakantieboeken, folders, e.d. Het was wel druk en veel, maar er zat wel een lijn in. Een mooie, interessante en verhalende foto, die veel informatie verschafte.
Kees van Leeuwen:
Foto 12 was in het uiterste topje van de kerktoren in Poeldijk gemaakt. Er was daar nauwelijks ruimte voor Kees, om daar een foto van boven naar beneden te maken! Hij kon er zijn ‘kont’ niet roeren! Een aardige foto met mooie kleuren, maar het was wel ontzettend druk met al dat vele hout!
De 2e foto van Kees (23) liet een wenteltrap zien met een bijzondere lamp – met veel stangen en veel lampjes– in het midden. Een beetje een verwarrende foto, waarin je alle kanten werd opgeslingerd. Kees was dit tegengekomen in het Kasteel Vorden.
Marja:
Foto 13 toonde een soort stilleven met een bakje met zeep en een soort corsage met mooie kleuren. Marja had e.e.a. op het toilet bedacht en op haar kookplaat in de keuken uitgevoerd. Maar waarom ligt die rasp erbij? Het bakje staat normaliter in het toilet en daar ligt dan ook veelal wat geurrijk schaafsel. Leuk bedacht Marja!
Foto 17 was ook van Marja en vertoonde een houten plankier met heel veel schelpen. Het concept en het beeld waren leuk, maar e.e.a. was (te) netjes gepositioneerd en enigszins overbelicht. Marja heeft nu eens NIET een foto op haar kookeiland gemaakt! Een foto van alleen de 3 schelpen linksboven zou al voldoende zijn geweest. Marja was juist met weinig schelpen begonnen en er steeds weer schelpen bij gelegd! ‘Less is more’!
Anneke:
Foto 14 was de scheefste foto van avond en gemaakt in het MAS-gebouw (Museum Aan de Stroom) in Antwerpen. Er was een hijskraan te zien als een spiegeling in het water. Mooie tinten en prachtig materiaal waren er te zien. Anneke erkende, dat ze de foto niet echt recht van boven had gemaakt!
De tweede foto van Anneke (18) vertoonde een waterlelieblad met mooie (groene) kleuren. Met name het rechter gedeelte was bijzonder fraai! Anneke vertelde nadrukkelijk, dat ze deze foto wél echt van boven had gemaakt!
Marion:
Foto 15 was een mooie, prachtige foto met prachtige lichtblauwe kleuren en structuren, alsof het een gescheurd behangetje was! Marion had deze genomen vanuit een vliegtuigje in Suriname. Het was een plas water, die weer was opgedroogd en waarop weer een regenbuitje was neergestreken. Een soort delta gebied in ’t klein dus! Heel mooi!
Marion’s 2e foto (26) was erg scherp toonde een mooi en groot insect met transparante vleugels. Iedereen dacht natuurlijk dat het een Surinaams beest was, maar niets van dat alles; het was namelijk een gewone huis, tuin en keuken vlieg! By the way, Marion was (op uitnodiging) bij Sony geweest en werd daar gefêteerd op een lunch én een diner! Bovendien mocht zij een nieuwe dure camera meenemen om uit te proberen. ‘Ga maar testen’ zei men haar! Als zij de foto’s op de ‘Socials’ zou gaan zetten, moest ze wél de naam Sony vermelden! ’Fantastisch toch!?! Natuurlijk werd vanuit de zaal de vraag gesteld, of Marion haar eigen ‘mannetje’ daar niet als borg had moeten achterlaten!? De reactie van Marion was: ‘Natuurlijk niet, die was er uiteraard niet bij!
Rond 22:10 uur waren alle foto’s beoordeeld en kon Henk de avond afsluiten!
En de 3e helft? Die stond al even op zijn gasten wachten!
Teun