Clubverslag van donderdag 30 januari 2025

Clubverslag van donderdag 30 januari 2025

Algemene Leden Vergadering (ALV) en de presentatie ‘de kunst van het weglaten’

Altijd mooi zo’n ALV; immers dit is altijd dé plaats en dé tijd om al je opmerkingen, klachten, grieven, wensen, ideeën en allerhande zaken, waar je al maanden of zelfs jaren mee worstelt, op tafel te gooien!  
Er waren 18 leden, die naar de Anjerlaan waren gekomen, om over belangrijke zaken betreffende de WAFV te praten en indien nodig ‘bij te sturen’. Bovendien wordt veel informatie verstrekt over de financiën, het ledental, onze activiteiten van vorig én van het komende jaar. En … beste mensen, meer dan de helft van het bestuur moest vanavond vervangen worden! Kortom, ‘the placet to be’ voor elke WAFV-er!

Marcel begon zijn toespraak met een allerhartelijk welkom aan alle aanwezigen.
Hij memoreerde, dat dit de 68e ALV van ons ‘cluppie’ zou worden; de WAFV was immers in oktober 1956 opgericht! De meesten onder ons waren toen nog niet eens geboren zeg!
Marcel draait al sinds 1978 mee en dit was dus zijn 47e ALV!
Volgens Marcel is zo’n ALV altijd een enerverend gebeuren; er zijn een paar ‘kartrekkers’ en velen komen voor de gezelligheid! Marcel vindt dit prima; al je de contributie hebt betaald, mag je altijd aanschuiven!
Gezelligheid is natuurlijk geweldig, maar de WAFV is een fotoclub en dus staat de fotografie  – in al zijn facetten – mijlenver bovenaan. Een vergelijking met het gezellige damesclubje
‘De Brei-pen’ mogen we natuurlijk niet maken, maar als ‘ons werk’ gedaan is, volgt altijd weer die gezellige derde helft!
De agenda had iedereen al thuis gestuurd gekregen, maar daaraan was nu nog
het punt – 3. d contributieverhoging – aan toegevoegd.
Anneke – onze penningmeester én secretaris – had zich afgemeld, omdat zij nog steeds gebukt gaat onder een zware griep. Beterschap Anneke! Verder waren Ben, Ger, Henk Meijer, Karin, Kees Olierook en Sandra afwezig. Ben had nog wel een punt voor de rondvraag doorgegeven aan Marcel!  
Omdat Anneke dus ziek was, had Marcel diezelfde middag nog even snel het jaarverslag over 2024 geschreven. Maar bij binnenkomst in de WAFV-zaal, lag daar keurig netjes al een jaarverslag van Anneke. De kascontrolecommissie had dat van Anneke meegekregen! Nou ja zeg, nou hadden we dus TWEE jaarverslagen!! Marcel las die van hem voor en vertelde wat we allemaal in 2024 hadden gedaan en dat er 2 leden waren vertrokken, maar dat er ook 2 leden waren bijgekomen (Mariska en Marja).

Bestuursverkiezing
Zoals reeds was aangekondigd, waren Anneke, Marion en Wim aftredend.
Wie wil er plaatsnemen in het bestuur? In eerste instantie reageerde niemand, totdat Ron vroeg welke functies vacant zouden worden, wat er van je wordt verwacht, hoeveel tijd zo’n ‘baan’ eigenlijk vergt en welke activiteiten uitgevoerd moeten worden.
Het bestuur komt gemiddeld 1x per jaar bij elkaar. Gezamenlijk wordt de agenda voor een nieuw jaar vastgesteld, sprekers gevraagd, het beleid besproken en vastgesteld, etc.
De penningmeester houdt natuurlijk de financiën (in- en uitgaven) bij, de secretaresse houdt ’t ledenbestand bij en zorgt voor alle in- en uitgaande berichten, etc.
Marion meldde dat ze ongeveer een kwartier per week met de WAFV bezig is. Maar naast deze ‘vaste’ werkzaamheden, komen regelmatig ook extra werkzaamheden voor, zoals presentaties en/of workshops geven over een bepaald onderwerp, e.d.
Hierna Meldde Ron zich spontaan aan als bestuurslid, gevolgd door Anita Herbert én Mariska.
Geopperd werd nog om o.a. het clubuitje door iemand van buiten ’t bestuur te laten organiseren, of door een werkgroepje of commissie.  

De WAFV-fotografen van 2024
Marion was met 27 punten eerste geworden! Proficiat Marion! Tweede was Ger met 25 punten, derde was Ron (22) en vierde Johan en Marcel (beiden met 16 punten).
Ger kreeg dus ook een doosje chocolade, maar hij kon deze niet in ontvangst nemen, omdat hij nog ergens in Zuid-Afrika vertoeft.
Anita Herbert appte hem ‘á la minuut’ het volgende:
‘Ger, je bent 2e geworden! (we eten je bonbons wel op, anders beschimmelt het misschien).

Rondvraag
Erik:
Zou graag weer eens een werkavond binnen (in onze eigen zaal) op de agenda zien komen.
Marja:
Vindt dat degene, die iets over een foto mag vertellen, de ruimte moet krijgen om zijn of haar motivatie of analyse te berde te brengen. Vaak wordt die regie over genomen door iemand anders of de leider van de avond.
Ed:
Vindt dat het aantal bewerkte foto’s wel erg vaak aan de orde komen. Dit zijn met name foto’s, die samengesteld zijn uit meerdere foto’s. Het zijn natuurlijk wél juweeltjes van ’kunstwerken’, maar niet iedereen heeft hier de tijd voor, of de zin in, of beheerst de deskundigheid hiervoor niet (volledig).
Marion reageerde hierop, dat zij altijd bereid is, om een avondje af te spreken om een bepaalde ‘bewerkingswijze’ uiteen te zetten. Geweldig toch! Klasse!
Een voorstel om de vereniging te splitsen in een beginners- en gevorderden categorie haalde het niet. Idee: Je kan ook altijd even naar een onderwep ‘koekelen’ om e.e.a. beter te snappen.
Sylvia:
Soms wordt er veel te veel op technische details ingegaan. Voor velen is dat natuurlijk geweldig, maar voor degenen, die hier geen ‘kaas van hebben gegeten’, is het een opgave om al die minuten met een ‘big smile’ door te komen!
Anita:
Anita haakte enthousiast hierop in: Zij had onlangs een presentatie van Pim Ras (fotograaf bij ’t AD) bijgewoond, die door Cameranu was georganiseerd. Dat was technisch goed te volgen en het verhaal werd ondersteund met prachtige beelden en overheerlijke kwinkslagen! Bovendien, je krijgt er nog een kopje thee met een bonbonnetje én …
je kan er gratis parkeren! Regelmatig worden door Cameranu zulke presentaties gehouden en enkele kosten … helemaal niets!
Johan:
Zou een AV-avond gecombineerd willen zien met een avond: ‘Presentatie eigen werk’. Hij zou zelf bijvoorbeeld ook een foto willen ontleden, hoe hij zo’n ‘kunstwerk’ heeft samengesteld. De meerderheid vindt dit een goed idee. Maar ook andersom moet dan kunnen: dus tijdens een avondje ‘Presentatie eigen werk’ moeten ook 1 of meer AV-tjes getoond kunnen worden. Dit voorkomt dat we op één avond naar (te) veel filmpjes moeten kijken.
Wim Lagerwerf:
Vraagt zich af, of de verslagen van Henk en Teun wel gelezen worden. Wim werd nog net niet aangevallen, maar de zaal reageerde enthousiast met vele duimen richting het plafond!
Voorts opperde Wim, of alle taken, die door het bestuur worden gedaan, ook daadwerkelijk bestuurstaken zijn. Wellicht kunnen taken door anderen of door werkgroepen worden gedaan.
Eric:
Eric mocht aan de 2e ronde van de rondvraag beginnen en zo behoefde hij niet tot volgend jaar te wachten. Hij vroeg, of de uitslagen van de wedstrijden voortaan in een e-mail verzonden kunnen worden. Nu worden deze middels We-transfer verzonden en die kun je dan na 3 dagen niet meer lezen. Omdat Eric zijn e-mail soms maar eenmaal per week leest, vist hij dus achter het net en weet hij niet of hij bovenaan – dan wel in de middenmoot – is geëindigd.    
Marcel maakt altijd gebruik van ‘Transfer now’, waarvan de ‘houdbaarheidsdatum’7 dagen is! Hij zal met Kees overleggen, wat de mogelijkheden zijn.
Ben:
Marcel bracht dus de rondvraag van Ben in: Ben had 2 weken geleden zijn ‘kluut’ – die de eerste plek bemachtigde – bij de fotofabriek laten afdrukken voor een slordige € 15,00. Ben vond dat best aan de hoge kant, terwijl ook goedkopere mogelijkheden zijn. Zo kun je het beste minimaal 5 foto’s tegelijkertijd bestellen, hetgeen aanmerkelijk voordeliger is!
Marcel zal ons nog even de werkwijze bij de Fotofabriek emailen.

Even voor 22:00 uur was de rondvraag ten einde en ook de ALV, die in een goede sfeer was verlopen; iedereen kreeg de kans én de ruimte om zijn of haar zegje te doen en er werd weinig door elkaar heen gepraat. Kortom, het was een mooie en constructieve vergadering!!
Er waren geen punten weggelaten; maar in de fotografie is weglaten wél een kunst en daar ging Marcel het over hebben middels zijn presentatie ’De kunst van het weglaten’.
Marcel had e.e.a. keurig voorbereid en in een power-point-presentatie gegoten,
die hij naar alle leden zal sturen.

Enkele punten hieruit zijn:
Wat is de essentie van het beeld?:
Het laten zien van het diepste wezen, het absolute zwaartepunt, het kernpunt waar alle focus op is gericht. Alles daarbuiten is overtollige ballast en ruis.
Perfectie is bereikt, niet als er niets meer valt toe te voegen, maar als er niets meer is om weg te laten.
De kunst van het weglaten:
De kunst van het weglaten houdt van weglaten. Als je het juiste weglaat, hou je precies het goede over.
Hoe kun je dat toepassen?
– Het onderwerp isoleren door dichterbij te komen of in te zoomen
– de achtergrond veranderen
– gebruik maken van licht en donker: spotmeting op het hoge licht
Hoeveel laat je weg?
– Haal weg wat niet belangrijk of interessant is
– Tegelijkertijd ook weer niet zó veel, dat het saai wordt
– Er zijn geen regels voor, daarom heet het ook de KUNST van het weglaten
Stel jezelf de volgende vragen:
– Wat trok mijn aandacht waardoor ik de camera pakte?
– Wat vind ik, wat het belangrijkste onderdeel van de foto moet worden?
– Zijn er elementen, die mijn aandacht (onbewust) trekken in de foto?
– Wat kan ik weglaten, zonder de essentie van de foto te verliezen?

Teun

Comments are closed.