Clubverslag van donderdag 3 november 2022

Clubverslag van donderdag 3 november 2022

Op donderdag 3 november stond er een extra clubavond gepland en wel bij de fotoclub DFG (Dia- en Fotoclub ’s-Gravenzande) in ‘s-Gravenzande.
Een bijzondere avond, omdat fotograaf Marcel van Balken voor deze avond als gast én als presentator was uitgenodigd, om e.e.a. van zijn werk te laten zien.
Van Balken wordt als één van de weinige Nederlandse fotografen erkend door internationaal gezaghebbende foto-instanties. Hij noemt zichzelf het liefst een conceptueel fotograaf. Hij voegt vaak meerdere beelden bij elkaar en past de realiteit op een vaak surrealistische manier aan, waardoor een intrigerende nieuwe werkelijkheid ontstaat.

De avond werd geopend door DFG-voorzitster Marja ten Kate en heette de leden van de Naaldwijkse Fotoclub W.A.F.V. van harte welkom en uiteraard onze hoofdpersoon van de avond, Marcel van Balken, in het bijzonder. Hierna nam Marcel – jawel ónze Marcel Batist – het woord en meldde, dat hij 2 jaar geleden samen met Ger Sauer, Marcel van Balken al had bewonderd in Zoetermeer. Hij was daarvan zó onder de indruk, dat het zeker geen straf zou zijn om deze fotograaf nogmaals te aan te horen, integendeel!
Hierna gaf hij het woord aan de andere Marcel, waarmee het idee van een optreden van het ‘komische duo Marcel & Marcel’ in duigen viel!

Marcel van Balken begon zijn verhaal met de woorden, dat hij zich vereerd voelde, dat hij weer door ‘onze Marcel’ was gevraagd.
Hij memoreerde dat hij al vele – nationale én internationale – prijzen had gewonnen en dat hij zich bezig houdt met conceptuele fotografie; hij maakt foto’s met voorbedachte rade en zet e.e.a. vooraf – óf achteraf – in scene. Hij is zo’n 40 jaar geleden begonnen met grafische films en zat toen zo ongeveer dag en nacht in zijn Doka!
Of hij daar ook zijn bed had staan, heeft hij ons niet verteld!
Vaak geeft hij zichzelf een thema of opdracht en maakt daar prachtige foto’s van.
Voorbeelden: rolstoelfoto’s, grafitti in de stad, begraafplaats, de ark van Noach met dieren, een jaarlijkse kerstkaart, een vogelverschrikker en de ‘verschrikkelijke’ sneeuwman!
Maar ook verkeersborden, zoals een doodlopende weg met een ‘doodskop’, of een kiesschijf van een oude telefoon, die een rotonde moest aangeven en nog veel meer.
Fotograferen is spelen met licht en het is de kunst om ‘weg te laten’!
Voor een nog te houden expositie ‘Letters en lezen’ in een bibliotheek, ging Marcel
zo’n 30 á 40 nieuwe foto’s maken! Een enorme klus, maar als je jezelf een taak oplegt, komt er altijd wel wat moois uit!
Marcel fotografeert alles wat ‘los en vast’ zit en slaat alle foto’s op in zijn archief!
Want, zo zegt hij, op een gegeven moment kun je die foto’s weer goed gebruiken!
Allereerst verzint Marcel iets en daarna bedenkt hij, hoe dat eruit kan zien in een foto.
Zo liet hij o.a. een afscheidsbrief zien, het Zwanenmeer, de kraaienmars, een zeemeermin bij een visser in de haven van Marseille, etc.
Hij kijkt welke foto’s hij in zijn archief hiervoor kan gebruiken en anders gaat hij de benodigde foto’s alsnog maken en daarna gaat hij enthousiast aan de slag!
Marcel vertrouwde ons toe, dat hij weken bezig was geweest om een foto met ‘maanmannetjes’ af te ronden!
Soms krijgt hij ook kritiek, omdat het regelmatig niet de werkelijk weergeeft!
Maar ja, zolang je je foto’s niet in een krant publiceert, is het toch prima!
Het is vrij werk en het gaat om het resultaat!

Alles is van tevoren bedacht, maar om tot de gewenste foto te komen is een hele klus!
Hij heeft zich overigens ook korte tijd met ‘candid fotografie’ beziggehouden, waarbij je foto’s maakt waarvoor mensen niet poseren, maar gewoon bezig zijn met wat ze doen.
Candid kun je vertalen met eerlijk; eerlijke fotografie dus.

Marcel eindigde zijn presentatie met de hoop dat we inspiratie hebben opgedaan en dat we regelmatig ‘out of the box’ gaan denken en dat we onszelf gaan afvragen; ‘hoe kan dit of dat er op een foto uitzien?’
Marcel werkte ooit bij een reclamebureau en dus ook regelmatig met fotografen. Hij vertelde toen (nog) niet, dat fotografie zijn hobby al was!

En waarom doet Marcel dit nog steeds na zo’n 40 jaar?
Welnu, omdat hij het nog steeds ontzettend leuk vindt en er met een enorme passie mee bezig is!
Hierna viel terecht een groot applaus hem ten deel!

Tja … en wat gaan wij nu hier mee doen?
We hebben van deze boeiende avond nieuwe inspiratie opgedaan en dus gaan we proberen om iets van wat we gehoord én gezien hebben zélf uit te voeren, toch? Je moet dan wel doorzettingsvermogen en een lading creativiteit bezitten om hier wat mee te doen … en vooral veel tijd !! Maar de liefde voor de fotografie en de passie, … die hebben we immers al!

Marja sloot deze bijzondere informatieve avond af met de mededeling, dat we nog gezellig – onder het genot van een drankje – konden blijven napraten.

DFG en Marcel, nogmaals, HARTELIJK DANK!

Teun

Comments are closed.