Clubverslag van donderdag 25 januari 2024 onderwerp glas
Clubverslag van donderdag 25 januari 2024
Wedstrijd: Glas
Tijdens deze clubavond was de ‘ziekenboeg’ goed gevuld en een aantal leden was om uiteenlopende redenen afwezig. De volgende mensen hadden zich afgemeld:
Karin, Sandra, Johan, Erik, Marion en Wim Lagerweij. Ook Anneke had zich afgemeld en wel door een gezinsuitbreiding! En niet zomaar een gezinsuitbreiding, nee … een ware drieling was er geboren en even later nóg een nakomertje! Dus een heuse vierling en de trotse moeder was een viervoeter; hun hondje!
Er waren derhalve 16 leden aanwezig en 18 inzenders hadden in totaal 36 foto’s ingestuurd.
Marcel opende de avond met een hartelijk welkom en attendeerde de aanwezigen op de jaarvergadering over 14 dagen. De agenda hiervoor komt nog, maar Marcel spoorde zijn toehoorders aan met de woorden: ‘Heb je iets brandends? Meld het!’. Je kan zelfs agendapunten toevoegen of je opmerkingen, vragen, etc. in de rondvraag aan de orde stellen! Maak gebruik van je recht mensen!
Hierna werden de foto’s één keer ter oriëntatie en één keer ter beoordeling getoond.
En, vanaf heden worden de foto’s 9 seconden in beeld gebracht, i.p.v. 7 secondjes!
Hierna volgde de bespreking van de 36 foto’s:
Kees Olierook:
Onze wedstrijdleider mocht zelf het spits afbijten met een kleurrijke oude asbak, die hij ooit eens van een oude tante had ‘georven’! De kleuren werden gemaakt door een aangebracht zilverlaagje. Een mooie macro-opname Kees!
De allerlaatste foto van de avond was ook van deze Kees; een prachtige plaat met mooie lijnen rond een glazen bol. Perfect scherp door de toegepaste ‘foto stacking’! Kees had eerst een foto van papier gemaakt, die op de PC getoond en de glazen bol ervoor gezet en zie … een mooi spannend beeld!
Teun:
Teun liet ons een transparante glazen kelk voor borrelnootjes of iets dergelijks zien. Hij stond ‘braaf’ in het midden en de schaars aanwezige kleuren waren reflecties van de omgeving. Maar stond tie wel recht? Er was veel (witte) achtergrond, dus wellicht zou een verdere kropping de foto sterker maken! Of zelfs een panorama van alleen de bovenste rand!?
Teun’s 2e foto was een glazen dolfijn, die hij een kwartslag had gedraaid. Hij had zich er te gemakkelijk vanaf gemaakt of hij had zitten lunchen met ‘Jantje van Leiden’. Er was weinig positiefs te melden, dus men ging maar weer snel door naar de volgende foto! En … terecht!
Wim Lagerweij:
Wim toonde ons een mooie foto van 2 glazen, die hij ongetwijfeld zo had aangetroffen. Dan lijkt het een ‘registratie’, maar je kan er ook iets van jezelf inbrengen door een uitsnede van het donkere deel aan de rechter kant te nemen. Maar hoe groot is het eigenlijk? Wim was niet aanwezig, maar hij had deze foto ergens in een Thematuin gemaakt.
De tweede foto was in een plantenkas genomen. Behalve heel veel glas, planten en constructie-ijzer waren ook enkele kunstwerken (vogels) te zien. De foto was niet loeischerp en erg druk. Het had een beetje minder gemogen; ‘less is more’.
Johan:
Johan liet ons genieten van een mooie kleurenshow! Je moet weten dat ’t glas is, want je kan er niet doorheen kijken. Qua beeld leuk om naar te kijken. Maar wat is het? De bodem van een vaas? Een ‘las-oven’? 4 golfjes onderaan i.p.v. 4,5 golfjes zou de compositie nóg sterker maken! Dan zou de foto er nog een ‘snipper’ aan winnen. Johan was niet aanwezig, dus wat het was … ?
Zijn 2e foto was een lichtblauw object met 2 grote zwarte ogen. De omgeving was wat wollig en er was wat met dit foto gedaan! Maar wat? Aan Johan konden we het niet vragen.
Henk Meijer:
Een bekende foto? Drie glazen met omgekeerde kleuren rood en groen! Hebben we die niet eens eerder gezien? We mogen immers nooit tweemaal dezelfde foto voor een wedstrijd gebruiken!! Henk meldde (natuurlijk) dat deze foto nog niet eerder bij de WAFV ‘op de bok’ was geweest! Ja, ja! Volgens Henk was het een geheugen- of kleurentest geweest!
Tja, Henk’s 2e foto was korrelig en onscherp. Je ziet niet wat je ziet! De kleuren waren leuk, maar je moet ergens houvast aan hebben. Henk had de foto bewust onscherp gemaakt en de foto was gemaakt van een glas wijn, die Jan (van het recreatieteam) net had ingeschonken.
Ron:
Ron is regelmatig bezig om bijzondere technieken uit te proberen, om te experimenteren en om ook altijd zijn eigen gevoel in een foto te leggen. Zo ook nu! Hij verraste ons met een grappige en enigszins rommelige en onrustige foto. In eerste instantie blijf je rondkijken naar een rustpunt. Toch was het een supergave foto, die Magda had gehonoreerd met een TIEN!
Ron had hem in zwart/wit ingeleverd, omdat het in kleur een heuse kermisattractie zou worden! Hoe gemaakt? Op zijn toetsenbord vóór het beeldscherm met een screensaver.
Ook met zijn 2e foto wilde Ron mystiek uitstralen en door de screensaver zat er zelfs beweging in!
Ger:
Een fantastische plaat met spiegelingen, contrasten en kleuren. Ger’s commentaar:
‘Ik fietste toevallig over de Gantellaan en zag dat licht. Ik dacht; ik ga effe kijken. De avond daarna ben ik met mijn camera teruggegaan, maar ik werd toen tegengehouden. Maar ik mocht toch nog een foto maken! Het licht is overigens géén zonlicht!’
Als Ger niet langs de wegen slentert, is hij thuis te vinden bij zijn ‘voorraad glas’.
Ingrediënten voor zijn 2e foto waren: een glasplaat, een bol en een vierkant stuk glas.
Gewoon e.e.a. in een aardige compositie frommelen, weer wat verwijderen, weer wat toevoegen en zie daar; de geboorte van een fraaie, interessante foto!
Marcel:
Op het scherm verscheen een mooie foto met een glas, met een blauwe glazen bol erin. Zou deze foto zonder bol saai worden of juist niet? Nou, inderdaad, dan wordt de foto saai, terwijl die nu mét bol ‘kunstmatig niet saai’ is geworden! De bol lijkt op een kleine knikker, maar is in doorsnee wel 10 cm! De vaas overigens is wel 35 cm hoog! Geen macro-opname dus!
De 2e foto van Marcel mocht er ook zijn hoor! Een gedeelte van een fruitschaal met mooie kleuren en mooie lijnen. De kleurtjes had Marcel met kleurenfolies gemaakt, omdat de fruitschaal zelf transparant was. Niks meer ‘an doen’, was het parool!
Anneke:
Vier huisjes in een warme oranje kleur! Waar kijken we naar? Is dit wel glas? Natuurlijk is dit glas, want dat was de afspraak! Het was glaskunst in zonlicht met als titel ‘Stad in brand’.
Anneke’s 2e foto was een omver gewaaide kas. Glas ontbrak hier in ’t geheel niet, dus de foto voldeed aan ’t thema!
Henk van Uffelen:
Een prachtige foto met twee (lege) likeurflesjes van dik glas én een soort ‘prop’ er bovenop, e.e.a. gehuld in een blauwe kleur. De prop was een roos van glas en leek op een ‘heksenkop’, die naar je knipoogt (1 oog open en 1 oog dicht) en met een lange neus natuurlijk!
Als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer ‘niet zien’! Gemaakt op een glasblazersschool.
Henk was voor zijn 2 foto in Leerdam geweest. Je zag inderdaad een stukje glas in de hete oven, maar verder …? Het verhaal erachter is natuurlijk wél glas. Toch hadden sommigen wat moeite wat betreft het thema. Heb je er nog aan gedacht om de foto vierkant te maken Henk? ‘Nee, daar hou ik niet van!’
Kees van Leeuwen:
Een mooi glazen kantoorgebouw met 2 vierkante torens en een ronde toren ertussen. Mooie compositie, mooie weerspiegeling, mooie kleuren en een mooie uitsnede. Genomen bij het Huygensmuseum in Voorburg.
Kees beëindigde zijn bijdrage met een interieur met 3 ‘glas in lood’ ramen. Een mooi plaatje, waarbij het buitenlicht fraai naar binnenviel. Jammer van de auto’s achter het eerste raam. Genomen? Dicht bij huis in de oude groenteveiling in Poeldijk, die ‘De Klok’ heet of t.z.t. zo genoemd zal gaan worden.
Wim Alsemgeest:
Ben’s commentaar op de asbak van de ‘niet-rokende’ Wim:
‘Wel aardig’, maar als ik er langer naar kijk, vind ik ‘m steeds aardiger! Wordt best wel mooi! Maar wat heb je aan dit commentaar?’ Maar was het wel een asbak, of was het een vaasje van bovenaf? Niets van dit alles, het was een vaasje van kristal glas en de foto was genomen vanaf de onderkant; dus door het voetje heen!
Ben begon zijn commentaar op Wim’s 2e foto met de woorden:
‘Dit is glas’. Verder nog? Ik ben nog bezig! Het is wat onrustig beeld. Is het ijs? Wat is het? Is het zeepsop in een vaatwasser? Het beeld werd wel steeds spannender! Uiteindelijk bleek het een oude, massieve en grillig gevormde kaarsenstandaard te zijn, die van bovenaf was gefotografeerd.
Sandra:
Sandra toonde ons 4 kappen van een ‘warenhuis’ ofwel een grote kas. De herhaling van de kappen is aardig, maar moest het ‘ieniemienie’ stukje van de vijfde kap nou weg of niet? Weg, omdat ’t storend zou zijn, maar laten zitten omdat het aangeeft, dat de rij ‘kappen’ nog even doorloopt.
De pyramide bij de Bloemenveiling in Westland was het decor van de 2e foto van Sandra. Een mooie en strakke plaat!
Karin:
En ja, daar is tie weer! Jawel, een foto van de Hembrug in Amsterdam! Een stuk draadglas met een open gat erin (maar er bestaat toch geen dicht gat, want dan is het toch geen gat?). Dat alles omgeven door de bruine kleun van het roestige draadstaal. Toch een mooi plaatje hoor!
Haar 2e foto was ook bij de Hembrug gemaakt en toonde die gehele wand van draadglas en gebroken ruiten. Het portret met de gebogen lijnen was een toevoeging. Er was weinig glas op de foto en de aandacht ging naar het portret; kortom deze foto voldeed eigenlijk niet aan het thema. Bij het thema ‘vrij onderwerp’ zou deze foto zeker een ‘wow-effect’ opleveren.
Ben:
Ben had de overbekende blauwe bollen in Delft ingeleverd. Een mooi, boeiend en bijzonder object en ‘recht voor z’n raap’ gefotografeerd. Hier zou je iets van jezelf in kunnen leggen, door een klein gedeelte van het object mee te nemen. Moest de fietsenstalling aan de rechterkant er niet af? Zeker wel en dat dacht Ben ook, maar dat wilde hij niet, omdat hij daar geen zin in had!
Een kleurrijk geheel vormde Ben’s 2e foto. Een waanzinnig mooi glasobject met her en der fraaie abstracte stukjes! Het geheel was wat ‘gelig’ en op de vraag van ’Heb je nog wat aan de witbalans gedaan antwoordde Ben: ‘Wat ik mooi vind, vind ik mooi!’ En zo is het ook!
Erik:
Een fraai uitgevoerde foto van een gloeilamp, die strak in beeld stond en veel kleuren bevatte! Het leek wel een brandende lamp, die niet eens aangesloten was! Erik had deze lamp op zijn telefoon gelegd en dat leverde een bijzonder mooie plaat op!
Wat was er allemaal te zien op Erik’s 2e foto? Twee (kerst)ballen, kleurtjes, belletjes en niet echt scherp. Wat was de relatie met glas? Misschien de glazen ballen!? Het was een glazen bol op een glasplaat en dat geheel had Erik een kwartslag gedraaid.
Marion:
Marion’s foto bevatte het dak van veel kassen met héél veel lijnen, veel licht en weinig pit! Gemaakt door een slechte kassenbouwer, wist een betweter te melden! Gevraagd naar de motivatie leverde niets op, want Marion was er niet. Ze zal toch niet gedacht hebben: ‘Ik ben er toch niet!’ Maar … Marion kennende; zij zal haar keuze echt wel goed hebben kunnen onderbouwen!
Marion’s 2e foto zag er fris en kleurrijk uit. Waarschijnlijk de onderkant van een vaas, waar wellicht een laagje water in stond. Vooral het middenstuk was erg interessant. Zou het ‘golfje’ aan de bovenkant, de foto niet sterker maken als dat aan de onderkant zou zijn?
Anita Weeber:
Nou ja, beste lezers/lezeressen, Anita verbaasde iedereen door de objecten van haar foto’s mee te nemen naar de club!
Anita had een foto gemaakt van een oranje kunstobject, dat veel gelijkenis vertoonde met een oranje pilon van een wegarbeider. De herhaling van de 3 hoeken sprak er in positieve zin uit! Jammer, dat de punt van het kleinood onscherp was (gemaakt).
Anita’s 2e foto was duidelijk glas, met een aparte uitsnede! Maar het was niet spannend en er zaten wat ‘stofjes’ op. Het was een glazen ovale bol, met daarin 3 kleurrijke balletjes. En .. natuurlijk had Anita ook dit attribuut mee naar de clubavond genomen! Dat is toch geinig hé!?
Dat wordt natuurlijk wat, als op 30 mei a.s. het thema ‘dierentuin’ op het programma staat! Neemt ze dan een kolos van een olifant mee, mét een of enkele oppassers erbij, die wellicht dan lid van de WAFV kunnen worden?
Nadat de laatste foto besproken was, renden enkele jeugdige ‘gasten’ met een noodvaart naar Anita, om haar meegenomen attributen te bewonderen én … te fotograferen!
Teun