Clubverslag van donderdag 21 april 2022

Clubverslag van donderdag 21 april 2022

 

Donderdag 21 april stond de deur aan de Anjerlaan weer voor ons open.

Het thema zou ‘Vrij onderwerp ZONDER natuur’ zijn en dat is altijd leuk.

De inbreng aan verschillende onderwerpen is dan veelal veel breder, dan mét natuur

met al die ‘bloemetjes en bijtjes’, toch?

 

Op deze clubavond waren 23 leden aanwezig en aan de wedstrijd hadden 21 mensen meegedaan met in totaal 42 foto’s.

 

Rond 20:00 uur opende Marcel de avond met de mededeling, dat hij eigenlijk geen mededelingen had. Gelukkig zat Wim A nog wat te dollen met Erik, waarop Marcel gevat reageerde met: ‘Elke leuke vereniging heeft wel een ‘kwelgeest’ nodig’. Wim A. reageerde ad-rem met ‘Een kwelgeest?’, ‘een Alsemgeest zul je bedoelen!’

Marcel meldde daarna nog wel, dat Wim Alsemgeest de avond zou gaan leiden en dat over 2 weken – op 5 mei – het onderwerp ‘Oorlog en bevrijding’ op het programma zal staan.

 

Na het rondje inventarisatie van de foto’s en de beoordeling daarvan, trapte Wim om

20:15 uur de avond af met de 1e foto. En direct al een bijzondere – zelfs onwerkelijke – foto met ‘gekke’ wolken en kleuren! Hij was van Henk U en die had (weer) eens wat zitten knutselen, ofwel ‘prutsen’, zoals hij zelf aangaf.

 

In hoeverre kan een fotograaf zijn of haar foto van bijvoorbeeld een schilderij tot zijn of haar ‘creatieve geest’ rekenen? Het is toch de kunst van een ander, waar je dan mee aan de haal gaat, of toch niet? Als je er je eigen inbreng in weet aan te brengen, kan dat nog wel. Ook de vraag omtrent welke gedeelte van het schilderij op de foto staat, bleef onduidelijk; is het 5%,50% of 95%?

 

Plots hilariteit in de zaal! Anita mocht een foto van haar ‘buurvrouw’, haar vriendin en haar chauffeuse van die avond (Marjan) beoordelen. Tja, kun je daarover dan wel (opbouwende) kritiek leveren, vroeg Anita zich af? Ze was er al snel uit met de opmerking ‘Hij kan er best wel mee door!’.

 

Marion zette de zaal volledig op z’n kop met een heuse ’natuurfoto’!
Was het een verlate 1-aprilmop? Haar foto kon echt niet door de beugel volgens een aantal mensen, omdat het natuur zou zijn! De fraaie foto vertoonde veel (onwerkelijke en afwijkende) kleuren, een soort van horizon en 2 bomen, met de weerspiegeling daarvan.
Marion legde triomfantelijk uit, dat het ‘gewoon’ een kitrandje van een oude, vieze kas was, waar ze vervolgens 2 boompjes mét weerspiegeling in had gezet. Een fraai stukje werk!

Kortom, deze ‘grap’ heeft Marion heus wel een paar puntjes gekost, maar ze heeft er veel meer voor teruggekregen! Mooi toch?

 

Henk M. vertoonde een ‘geinige’ foto van een fietsenstalling in Leiden. Duizenden fietssturen vulden zijn foto, met daarboven heel veel – op fietsstuur lijkende – kale boomtakken.

 

Johan liet ons het stadion van Durban zien, terwijl het weer bijzonder ‘onheilspellend’ was! Later vertelde hij, dat het die dag mooi weer was, maar hij had gewoon even met die foto  zitten spelen!

 

 

Enkele foto’s waren niet geheel scherp, terwijl op het onscherpe gedeelte juist de aandacht lag. In zo’n geval dient zo’n foto geheel scherp te zijn. Selectieve onscherpte in een foto mag uiteraard altijd, maar moet dan wél een doel hebben!

 

En … als je aan de rand van de foto een ‘wit plekje’ ziet, dan kun je het in de meeste gevallen maar weghalen, want dat hoort daar dan niet!

 

Zo kwam er een diversiteit aan foto’s ons voorbij! Een genot om naar te kijken en soms zit je je af te vragen, waar je eigenlijk naar zit te kijken!

 

Het was weer een gezellige avond en iedereen was goedgemutst aanwezig. Het leek wel een ‘schoolreisje’, waarbij iedereen dolenthousiast op ‘reis’ was. Dan moeten wij in een trein gezeten hebben, want regelmatig kwam er een conducteur langs, die dan ‘Centraal’ bulderde, als we weer een grote drukke stad naderden!

 

Precies om 22:39 uur sloot Wim zijn wervelende presentatie af en namen de ‘plakkers’ nog wat te drinken of wat ‘huis-nootjes’.

 

Teun.

Comments are closed.