Clubverslag van donderdag 2 juni 2022

Clubverslag van donderdag 2 juni 2022

 

Op donderdag 2 juni zou onze jaarlijkse ‘5 op een rij opdracht’ weer op de clubavond worden bekeken. Vanaf de woensdag in de voorafgaande week (25 mei), waren de deelnemers hier al weer druk mee in de weer geweest. We moesten dan elke dag – binnen 24 uur – een foto maken van een woord, dat rond middernacht per e-mail bekend werd gemaakt.

Een bloemlezing:

Ook in 2022 beleefden we weer het thema ‘5 op en rij’
en daarvan wordt niet iedereen dolgelukkig en blij.
Vijf dagen na elkaar een foto maken van een woord
en voor een goed resultaat gooi je alles even overboord.
Bijzonder leuk, maar sommigen ervaren het als een heel karwei. 

Het begon al op woensdag met het 1e woord en dat was ballast,
en daar moet je dan wat mee, ook al ben je geen fantast.
Zelfs vroeg in de nacht gaat het piekeren al beginnen,
want ja, je moet toch op tijd iets creatiefs gaan verzinnen.
Maar langzaamaan wordt je toch wel enthousiast! 

Het tweede woord, dat we donderdag kregen, was wal
klinkt niet moeilijk, maar krijgen we wel een leuke inval?
Wallen onder de ogen dan maar, of toch maar naar Amsterdam?
Best lastig hoor, want met al die stress verlies je minimaal een kilogram.
Dus, ‘aan de bak’, dan maar geen avondje voetbal. 

Het werd alweer vrijdag en toen kwam het woordje streng,
best een beetje angstaanjagend, of zelfs doodeng.
Een selfie met priemende ogen, is dat misschien een goed idee?
Maar mag dat eigenlijk wel van het wedstrijdcomité?
We gaan het donderdag zien en dan zien we van iedereen z’n inbreng. 

We zijn het weekend alweer ingegaan met het woordje bovenop
en weer zo‘n lastig woord, want daar zie je dan ook behoorlijk tegenop.
Want wat is bovenop nou eigenlijk precies; bovenop een krant
of op een wolkenkrabber, ergens in een heel ver land?
Maar, als het is gelukt, krijg je van jezelf toch mooi een schouderklop. 

Op de 5e dag van dit ‘feest’ werden we verrast met het woord scheiding.
Het zal toch niet waar zijn en hopelijk is het geen slechte tijding.
Een foto van de heg met de buren of van je eigen (brede) scheiding in je haar,
klinkt eenvoudig en dan ben je mooi weer klaar voor een jaar.
Maar ja, je hebt maar 24 uur de tijd voor een goede voorbereiding.

Dit jaar heeft Wim Alsemgeest al die woorden voor ons bedacht,
met veel enthousiasme kregen we die woorden al rond middernacht.
Hij vond het bijzonder leuk, om zijn clubgenoten te kastijden,
maar hij heeft zich hiermee in positieve zin weten te onderscheiden.
Wim bedankt voor al je werk en verbeeldingskracht!

 

Eindelijk was het zover; het was donderdag 2 juni en dus kon het feest beginnen!

Het was direct al gezellig en de geanimeerde gesprekken en verschillende lachsalvo’s waren niet van de lucht! Was het nervositeit? Was het de nieuwsgierigheid? Was het de spanning?

Zo vertelde iemand – we noemen geen namen – die haar verleiding niet wist te weerstaan toen zij ’s-nachts – rond de klok van 3 uur – even naar het toilet moest en langs haar computerkamer liep. ‘Toch maar even kijken’, moet ze gedacht hebben, want ze móest even kijken welk woord enkele uren daarvoor naar binnen was gerold. Het gevolg? Ze lag een uur te draaien en te piekeren, wat voor een foto ze hier nou weer van kon maken!

Kortom, het beloofde weer een interessante avond te worden!

Er waren 18 mensen aanwezig en 15 leden hadden elk 5 foto’s ingestuurd, zodat we met z’n allen 75 foto’s konden gaan bekijken!

Precies om 20:08 uur opende Marcel de avond met een hartelijk welkom aan de aanwezigen.

Hij memoreerde dat dit ‘5op1rij-gebeuren’ nu al zo’n jaar of 8 jaarlijks met veel genoegen op de agenda staat. Maar het is ook een stressvol én tegelijkertijd ook een dankbaar thema, omdat de ‘werkers’ onder ons, pas kunnen beginnen na een dag ‘zware’ arbeid, terwijl de ‘bejaarden’ de gehele dag al na kunnen denken en urenlang de tijd hebben om een fraai plaatje te schieten. Zijn aanspreektitel ‘bejaarden’ werd hem niet in dank af genomen, gezien het luidruchtige ‘BOE-geroep’, dat de ‘WAFV-ruimte’ vulde!

Plotseling schoot Marcel zelf in de stress, omdat hij geen foto’s had ontvangen van Anita Herbert, terwijl zij wél had ingestuurd! Naarstig begon Marcel op zijn laptop te zoeken naar de ‘verdwenen’ foto’s van Anita. Pas toen bekend werd, dat Anita Weeber niet had meegedaan, kwam Marcel er achter, dat de foto’s van ‘mevrouw Weeber’ niet van haar waren, maar van Anita Herbert. Marcel vond het ook al zo vreemd, dat ‘mevrouw Weeber’ ineens haar meisjesnaam had gebruikt! En inderdaad, het probleem was opgelost; mevrouw Weeber had niet meegedaan en Anita Herbert wél!

Voorts had iemand de foto van 25 mei al op 24 mei genomen! Wim Alsemgeest verzekerde met klem, dat hij in elk geval níet had gelekt! Zeer waarschijnlijk stond de datum van die bewuste camera verkeerd!

Ook had een aantal mensen 3 thema’s op één dag gefotografeerd! Marcel was niet streng en bovendien was het geen wedstrijd en daarom werd dit deze keer geaccepteerd!

Tja … en dan het woordje bovenop; sommigen hadden dat geïnterpreteerd als ‘bovenop’ en anderen als ‘boven op’. Ook daar konden we mee leven.

Tenslotte richtte Marcel zich tot Wim Alsemgeest met de opmerking: ‘Chapeau Wim, voor je mooie woorden!’ Marcel had geen pet op, maar anders zou hij hem afgedaan hebben! Chapeau!

Het thema ‘5 op een rij’ is een vingeroefening voor creativiteit én vindingrijkheid!  

BALLAST

Het eerste woord van woensdag 25 mei was ballast.

Je kon hier veel kanten mee uit, bijvoorbeeld:

Grind onder spoorrails, (contra)gewichten aan een deur of raam, hijskranen, etc.

De foto van Johan vertoonde het woord ballast naast het logo van de ‘Ballasting’ van de overheid en Kees van Leeuwen had een fraaie foto gemaakt van een balans, met aan de ene kant een BAL en aan de andere kant de LAST met gewichtjes. Teun herkende de kuiten van Karin, die Karin ooit al eens had getoond bij een ander thema; nu sjouwde ze een volle rugtas als ballast een trap op. Marion liet haar ‘vroegere’ achtertuin met voorbelasting zien. Zij heeft haar tuin af moeten staan, maar gelukkig hebben we de foto’s nog, omdat we ooit een clubuitje in haar tuin hebben gehad. Ook een heuse pisbak naast een vuilcontainer kwamen nog langs!

WAL

Het tweede woord was wal; dus enkelvoud en géén meervoud! Een tripje naar Amsterdam zat er dan ook niet in.

Eigenlijk konden we hier ook vele kanten (wallen) mee op! Wat dacht je van gewone oevers, zandlichamen, geluidswallen en niet te vergeten de ‘Atlantic Wall’! Marion had een fraaie foto van een walkant met een weerspiegeling in het water; erg prettig om naar te kijken!

Bij een foto van een scrabblebord met de woorden ‘dit raakt kant noch wal’, veranderde onze fotoavond bijna in een soort scrabble- of rummikubavond. Nou ja!! Een jongen, die uit een bootje op de wal stapte, kreeg de titel ‘van de wal in de sloot mee’ (of was het andersom?). Een kuiken van een eend in een autoband aan een hoge beschoeiing oogstte herkenning in ieders eerste zwemles.

STRENG

Wat moet je nou met streng?

Een schooljuffrouw, die streng kijkt? Of gewoon een touw, een scheepskabel, een sleutelhanger of een sloepentouw, dat Wim Lagerwerf voortreffelijk in beeld had gebracht.

Een streng borduurgaren was hierbij behoorlijk favoriet! Gelukkig was Marcel niet streng genoeg, want anders zou hij ze teruggestuurd hebben!

Johan had blijkbaar de kerstboom nog staan, want hij had een mooie foto van een kerstsnoer (kerststreng) met lampjes gemaakt. Ook Marion had een foto van een wel héél oude kerstverlichting uit de tijd, dat de elektriciteit net was uitgevonden. Een vlecht in mooi dameshaar werd betiteld als een heuse kersttol. Henk Meijer zat nog steeds in Duitsland; hij was dus niet aanwezig, maar hij had wel foto’s ingestuurd. Zo had hij in Duitsland een bezoek gebracht aan een kathedraal en daar had hij een foto gemaakt van fraai houtsnijwerk met bisschop St. Gregoris, die een streng wijzend vingertje opstak!

Tja … beste mensen en dan de foto van Marcel zelf!

Een foto met een pikante, oranje string aan 2 blauwe knijpers aan een witte waslijn! Maar … Marcel had er een rebus van gemaakt, want er stond ook nog bij: I = E, waardoor de string veranderde in streng. Vanuit de zaal kwam uiteraard de prangende vraag:

‘Zeg Marcel, hoe kwam jij nou toch aan die blauwe knijpers?’

Eric maakte vervolgens hierover de slotopmerking:

‘Had maar een ouwe onderbroek van een schoonmoeder genomen, dan had je hem nog als poetsdoek kunnen gebruiken!’. Waarvan acte!

BOVENOP

Met het woord bovenop konden we werkelijk alle kanten uit! Eigenlijk zit alles toch wel ergens bovenop, of niet soms? En als het niet zo is, dan zit ’t gewoon weer ergens op onze aardbol! Bij dit woord kwam het (vroegere) drankgedrag van ‘Henkie uit de Hoek’ toch wel als een verrassing over! Op zijn zolder thuis bezit hij een hele wand met planken, waar bovenop, lange rijen met lege whiskyflessen staan. Deze – toch wel aangename – verzameling had hij zelf in het grijze verleden aangelegd. In vroegere tijden kocht hij altijd 2 flessen whisky; één om direct op te drinken en één voor de verzameling. Alle verzamelde flessen waren verschillend en hierdoor is Henk dus een heuse whiskykenner geworden!

Een aardige vondst was die van Karin; zij liet een interessante foto zien van allerlei geneesmiddelen, omdat zij enige tijd geleden na een ziekte er weer bovenop was gekomen!

Sylvia had een bijzondere foto gemaakt van een kop en schotel; het bijzondere was, dat het schoteltje bovenop het kopje lag! Zij moest echter zelf toch wel bekennen, dat de normale situatie – kopje op schoteltje – ook aan het thema ‘bovenop’ zou hebben voldaan!

Voorts kwamen nog wat leuke plaatjes voorbij: een fuut op een nest eieren of kuikens, een meerkoet op een ander nest, een tiksproeier, de bekende hond op de Nederhof, ons bekende WAFV-parapluutje bovenop een ijsje én … jawel, Marcel boven op een trap voor zijn eigen voordeur!

SCHEIDING

Het woord scheiding viel uiteindelijk wel weer mee.

Een schutting is sowieso al een scheiding, maar een schutting met gescheiden planken is dubbelop, toch? En als die planken nou ook nog weer door ‘strengen’ bijeen worden gehouden? Juist, een trippeltje! Of de Country music LP van Tammy Wynette  D-I-V-O-R-C-E. Ook de afvalscheiding kwam veelvuldig voorbij en hierbij kon iedereen raden van wie de foto met Weiss- und Braun Glas was! Ook mooi was – eigenlijk niet mooi natuurlijk – het gebroken hartje met 2 trouwringen van Kees Olierook. De brede scheiding (tot en met zijn wenkbrouwen) van Kees van Leeuwen kwam ook grappig over. Hoe verzin je het, maar van verschillende bruine eieren was het wit en geel gescheiden.

Nadat de 75e foto was getoond, kregen we nog een toegift van Wim Lagerwey te zien; hij had een bolder bij de haven van Maassluis gefotografeerd met de woorden; ‘vaarwel’.

We hadden een gezellige avond beleefd! Ook Jan van de Catering genoot blijkbaar, want hij kwam even via de achterdeur met ons meekijken! Dit was mogelijk, omdat de Bridgeclub al met zomerreces is.

Rond 22:15 uur kon de derde helft al beginnen!

 

Teun

 

 

 

 

Comments are closed.