Clubverslag van donderdag 19 mei 2022

Clubverslag van donderdag 19 mei 2022

 

Op donderdag 19 mei stond onze jaaropdracht weer op de agenda! Elk jaar weer een bijzonder spektakel, want er wordt nog wel eens tegenaan gehikt door sommigen; “Wat ‘mot’ ik daar nou weer mee!” In het verleden werden de hiervoor benodigde attributen nog wel eens begraven, verbrand zelfs of ‘zoek gemaakt’.

Deze keer had een ieder 4 boomstammetjes van onze ‘jaaropdrachten-specialist’ Henk U ontvangen en daar moesten we het mee doen. Inderdaad, boomstammetjes, want we konden ze gewoon met onze blote handen tillen! Ook de schrijver van dit epistel was weer bijzonder benieuwd wat er allemaal uit de creatieve geesten van onze leden zou zijn ontsproten!

Op deze interessante avond waren 18 mensen aanwezig en 15 leden hadden elk 2 foto’s ingestuurd, zodat we met z’n allen 30 foto’s konden gaan bewonderen en beoordelen.

Rond 20:00 uur opende Marcel de avond met de opmerking, dat het aantal foto’s niet zo erg hoog was. Maar hij had nog wel een ‘stikkie’ in zijn zak, waarmee hij – indien nodig – nog wel een toegift als ‘3e of 4e helft’ kon gaan presenteren. Ook meldde Marcel, dat een aantal mensen zich had afgemeld, om uiteen lopende redenen: vakantie, ziek, druktes, cursus, uitje van de zaak (tja, wat is nou belangrijker!?) en dat soort zaken.

Tenslotte meldde hij, dat Anneke de leiding van de avond op zich zou nemen.

Maar allereerst werden alle foto’s in ijltempo getoond, waarna deze door een ieder werden beoordeeld.

Anneke kende haar plaats en die nam zij dan ook enthousiast in en liet de 1e foto zien en begon direct te vertellen, wat zij er van vond; een ‘bruin café’ met een bord met toastjes, een glas en fles wijn en de sfeer van een etentje. Een leuke ‘binnenkomer’ dus. De foto was van Johan, maar het idee daarvan was van zijn dochter, maar dat mag natuurlijk wel, toch?

Bijzonder was wel, dat de achtergrond van deze foto een plaatje op zijn laptop was!

Marcel wees er Anneke vervolgens op, dat iedereen in de zaal iets van de foto’s mocht vinden en niet alleen de ‘opperstalmeester’. Daarna zorgde Anneke op kordate wijze, dat iedereen hiervoor aan de beurt kwam.

Zo kwam een heel scala van interessante foto’s voorbij, zoals:

Een (GROTE) bijl, een ondergrond van (on)smakelijke theeblaadjes, een klok met wijzers, een cynisch plaatje met de tekst: ‘Hoera, de jaaropdracht’, een heus kabouterbos, een uil, die in de olmen zat (of was het een muis?) van Karin, die eerst een paashaas wilde maken!

Ook werd van die boomstammetjes een aantal boterhammetjes op de foto gezet; nou ja STOKbroodjes natuurlijk, want die stammetjes waren van hout.

Marion heeft blijkbaar een kookplaat om er uitsluitend foto’s op te maken! Ze doet er van alles op, maar of ze er ook op kookt? Zij was heerlijk aan het ‘freubelen’, toen haar zoon langsliep met de opmerking: ‘wat moet je nou met die sumoworstelaar?’. Oké, dit wordt dus zo’n worstelaar, dacht Marion; een vrolijk, lachend poppetje, dat je nog aankeek ook!

Marcel hoefde niet op een houtje te bijten, want hij had een heerlijke saladeschotel gemaakt met ‘stokbroodjes’, en groenten uit eigen tuin.

Och … wat zielig van Henk Meyer zeg … Hij had een ‘selfie’ gemaakt van ál zijn camera’s, flitsers, filters en noem maar op. Zelf keek hij zo ontzettend sip en verdrietig, omdat hij niet wist hoe hij met al die apparatuur een mooie scherpe foto van die stammetjes moest maken!

Ger Sauer had wel een bijzonder fraaie foto ingestuurd. Het was combinatie van 2 of 3 (dezelfde) foto’s. Maar mag dit eigenlijk wel? Is dit bewerken of niet? Marcel dacht dat dit niet kon, maar die ‘andere’ foto was wél dezelfde foto! Mag dat dan weer wel?

Een drietal bestuursleden ging nog even in beraad, maar de benodigde ‘witte rook’ was die avond nog niet zichtbaar. Ongetwijfeld zullen we hier nog wat van horen!

Sandra had voor deze opdracht zelfs een heuse ‘paardenstal’ in elkaar getimmerd!

Anneke had een foto met 3 ‘houtjes’ in de open haard! Waarom maar drie? Omdat de hond het 4e stammetje had meegenomen! Nou ja …

Kortom, het was (weer) een gezellige avond en een mooie wedstrijd met veel leuke reacties, zoals: leuk bedacht, sfeervol, grappig verzonnen, goed in beeld gebracht, etc.

 

Maar …

wat is eigenlijk de bedoeling? Moeten alle boomstammetjes (4) op de foto staan, of is 1 ook voldoende? Alle 4 was (deze keer) niet verplicht, maar een volgende keer zal hier meer duidelijkheid over worden gegeven!

Precies om 22:05 uur waren alle foto’s besproken en werd besloten, dat Marcel zijn toegift:

‘Abstracte fotografie’ zou laten zien. De 3e helft werd tegelijkertijd gehouden, zodat de drankjes alvast konden worden gehaald.

Marcel was voor de abstracte fotografie geïnspireerd door Iris Depassé, die gedreven is om abstracte fotografie op de kaart te zetten in Nederland. Zij geeft presentaties bij fotoclubs, is gastdocent in fotografieopleidingen, zij jureert bij fotowedstrijden en in 2022 is ze één van de sprekers op het hoofdpodium van Professional Imaging, de mooiste en grootste fotobeurs van Nederland.

Je kan onderscheid maken in: gefotografeerde abstractie en digitale kunst (is bewerkt).

Je mag zien, waar de foto vandaan komt, maar dat hoeft niet.

Marcel liet tal van – door hemzelf gemaakte – fraaie, abstracte foto’s zien.

Voor de toehoorders was het telkens weer een spel, om te raden of er achter te komen, waar of van wat, Marcel de foto’s had gemaakt. Het was in elk geval een interessante presentatie!

 

Hierna – het was al 23:00 uur – kon alsnog de 4e helft’ beginnen voor de echte diehards!

 

Teun.

Comments are closed.