Clubverslag van donderdag 19 januari 2023

Clubverslag van donderdag 19 januari 2023

Zwart/wit stond deze avond op het programma! Een kleurloos avondje met zwartkijkers?
Nee joh, gewoon een mooi thema, dat op de agenda stond!

Toch zou het een bijzondere avond worden!

Zo was ‘onze’ zaal ‘overboekt’ door een dubbelboeking en dus was deze bezet. Geen man overboord, er zijn daar zalen genoeg. Van onze 9×16 zaal, kregen we nu een zaal in het ‘vierkant-formaat’. Helaas was daar geen projectiescherm en ons vaste eigen scherm kon natuurlijk niet mee. Gelukkig bood een witte muur uitkomst! Het was immers zwart/wit!

In verband met de energiecrisis zou de temperatuur toch wat lager zijn? Welnu, de radiator was zo heet, dat je er bijna een eitje op zou kunnen bakken. Het was er (in het begin van de avond) behoorlijk warm! Of kwam dat door de beamer, die een poosje moest afkoelen?

Marcel begon zijn opening met de mededeling: ‘Ik heb geen mededelingen’!
Nou ja, over 14 dagen de Algemene Ledenvergadering. Altijd een belangrijk moment in een WAFV-jaar, want dáár kun je altijd je EI kwijt! Dus mensen, kom en laat je stem horen en … bovendien is er ook nog het thema: Stilleven. Iedereen kan dan 3 foto’s inleveren met 3 elementen! Dat belooft een mooie avond te worden!

Er waren deze avond ‘slechts’ 16 (van de 28) leden aanwezig! Maar ja, er was slecht en winters weer voorspeld met sneeuw en gladheid en een aantal leden was ziek.

Tja, toen moest het licht nog uit! Anneke had daar ‘cursus’ voor gehad, want dat ging niet zomaar. Er waren daar grotere lichten en spotjes en alles was te dimmen. Maar hoe kreeg je nu alles uit? Jan – onze man in nood – werd er bijgehaald en toen was ook dat probleem weer opgelost! Maar, intussen was de laptop in slaap gesukkeld! Het moet ook niet gekker worden!

Eindelijk kon het zwart/wit programma beginnen. 21 leden hadden 42 foto’s ingeleverd en die werden keurig in een nis van een muur geprojecteerd; de eerste keer als kennismaking en daarna voor de beoordeling. Het niveau lag wat lager, dan we gewend zijn, want na de beoordeling klonk uit de zaal: ‘Nou, ik heb geen tienen gegeven’. Nou ja, we kunnen ons niveau toch niet elke keer blijven verhogen, maar we proberen het wel natuurlijk wél!

Henk van Uffelen mocht de avond leiden en deed dat (ondanks het vele zwart en wit) met verve!

De eerste foto was van Anneke en dat kan zomaar een voordeel zijn! Waarom?
Welnu, elke keer begint de presentatie met dichte gordijntjes, die langzaam open gaan.
Ger merkte op dat de 1e foto een ‘toppertje’ was, op het moment, dat de gordijntjes voor driekwart open waren! Maar … toen verscheen – rechtsonder op de foto – een grote plant en die had er nou juist NIET op moeten staan! Niet iedereen was het daar overigens mee eens, want dan zou je aan de rechterkant een groot wit vlak krijgen. Zo zie je maar weer, meningen verschillen.

 

Zwart/wit

Tja, kunnen zwart/wit foto’s beter of veelzeggender zijn dan kleurenfoto’s?

Dat is zeker waar, denk maar eens aan een stormachtige dag met donkere, dreigende wolken; in zwart/wit kan zo’n beeld veel beter overkomen!
Toch ben ik persoonlijk meer van het kleurenpalet; bij elke zwart/wit foto moet ik altijd denken: ’hoe zal deze foto er in kleur uitzien?’
Ger liet ons een leuk, dravend olifantje in Blijdorp zien. In zwart/wit kwam dat beestje er goed uit, omdat de rimpeltjes dan beter zichtbaar zijn. Gewoon beter dan in kleur,
maar ja – hallo zeg – dat beest was al grijs!

Anita Herbert had een fraai belicht portretje van een meisje, dat naar beneden kijkt. Een bijna grafisch geheel, alleen zou een wit puntje in het oog een sterke verbetering kunnen zijn!

Wim Lagerwey kwam met nostalgie; een etalage met allerlei oude schoonmaakspullen, zoals groene zeep, brasso, sun-light, etc. Een prachtig plaatje, dat zich goed leent voor zwart/wit. Maar hoe zal zijn 2e foto (een schitterende plaat van een bergmeer met sneeuw) er in kleur uit hebben gezien?

En dan de foto van Ron – net lid van de WAFV en doet direct al mee! GROTE klasse Ron!

Hij toonde een zwarte autoband van een rode auto en die kwam heel goed over!

Maar is de rietzanger van Johan in zwart/wit beter dan in kleur? Ik betwijfel dat, want je mist de mooie kleuren van het vogeltje én van de omgeving.

Sandra kwam met een raampje van ‘ouwe zooi’, genomen tijdens ons uitje bij de Hembrug. Zulke ‘ouwe meuk’ leent zich altijd heel goed voor zwart/wit.

Zowel Ger als Johan waren op ‘t Waterpop geweest en hadden een gitarist fraai op de korrel genomen. Maar, aldus Ger, in kleur zouden deze ook mooi zijn met die kleurige rook er omheen.

Marion liet ons een schitterende wenteltrap zien in de parkeergarage van het Beatrix-theater in Utrecht. De kleuren waren knalgeel en knalblauw, maar de foto leende zich goed voor zwart/wit. We werden direct de ‘koker’ ingetrokken!

Een OV-fietsenstalling bij het station in Den Haag van Kees van Leeuwen deed de wenkbrauwen fronsen. Er stonden wel zo’n 3867 fietsen en wat moet je doen, als je de middelste wilt hebben? In elk geval was het aantal fietsen oneven!

De Erasmusbrug in Rotterdam van Anita Herbert deed het ook goed; strak, sterke lijnen, helder wit, goed zwart en een mooie compositie.

Henk van Uffelen was dicht bij huis gebleven. Een foto van de ‘overkant’ (van Hoek van Holland) toonde het industriegebied (met weinig details), met daarboven een dreigende, onheilspellende lucht.

Ed had een mooie plaat van (een stukje van) de Grand Canyon met fraaie contrasten.
Magda liet ons kennis maken met het bijzondere landschap van Namibië; maar ja, in zwart/wit, terwijl de bergen op de achtergrond vet oranje zijn!?

Niet persoonlijk bedoeld natuurlijk, maar Karin had een schitterende ‘strontvlieg’ in zwart/wit gefotografeerd. Maar óók zo’n zwarte strontvlieg, kent vele kleuren, alleen vanavond niet …

Henk Meijer vergastte ons met een gemaaid korenveld met een mooie bomengroep op de achtergrond. Resultaat? Een mooi opgebouwde zwart/wit foto. Een enkeling miste toch wel wat in de foto, waarop Anneke ad-rem reageerde: ‘een konijn soms’?

TIP: Is het een idee, om bij een volgende gelegenheid zowel de kleuren- als de zwart/wit
  foto’s te tonen?

 

Het kroppen van foto’s

Het is op deze plaats al eens eerder gemeld, maar het kroppen van een foto kan een foto sterk veranderen of zelfs sterk verbeteren! Alleen, je moet het wél durven!

Ook deze avond kwamen heel wat gekropte foto’s langs:

Zo kwam een leuke opname langs van Adriaan van een boogbrug met 3 bogen en 2 pilaren ergens in ’Verweggistan’. Een idee werd geopperd om deze foto vierkant te kroppen en wel verticaal dwars door de beide pilaren heen en de lucht er gewoon af te snijden;
de foto zou er veel spannender door worden!

En dan die autoband van Ron nog een keer; een idee is een vierkant kroppen van alleen de velg met de 5 fraaie spaken, of een kwart van de band met een gedeelte van het vies geworden spatbord! Zo kun je lekker experimenteren, want dat wiel bevatte veel prachtige stukken.

Maar hoe ver moet je gaan? Zo had Teun het oor van een man, die een alleraardigst contact had met zijn hondje, eraf moeten snijden! Jawel!! Een opmerking uit de zaal:
‘Iedereen weet toch, dat daar een oor zit!’. Maar het was Vincent van Gogh toch niet!?

Ook toonde Kees Olierook ‘Dr. Spock’; een intrigerend portret, dat dwars door je heen leek te kijken! Een idee werd geopperd om de foto veel kleiner en vierkant te maken.

Verder kwam nog even voorbij

Drie vaatjes wijn in een wijnkelder van Ilja Gort van Eric en van Karin een water drinkend ‘neushoorn jonkie’, waarvan de weerspiegeling véél groter was dan het jonkie zelf?!
Marcel had een verkeerde foto ingestuurd van een fraaie ‘apenkop’. Hij kreeg commentaar van een overbodig randje, maar dat had hij er thuis al afgehaald! Nou ja Marcel!
Minimalisme in ’t kwadraat van Wim Alsemgeest: Een gedeelte van gaas met een tak er doorheen, mooi symmetrisch uitgekaderd en heel veel grijstinten.
Waar gezien? Gewoon in ’t Staelduinse Bos!

Anita Weeber kwam met een pittig portret van een dame op het Hembrugterrein.
Een wimper of wrat op de neus viel de toekijkers direct op!
Anneke toonde ons een ‘topper’, gemaakt in ’t Afrika museum:

‘Alles gaat voorbij, behalve het verleden’.

Kees Olierook toonde ons een stukje van de balkenconstructie van de binnenkant van een Staafkerk in Lom (Noorwegen). We keken – beste mensen – naar het houten bouwwerk van zo’n 600 jaar oud hé!

 

Klokslag half 11 waren alle 42 foto’s op de muur geprojecteerd.
‘Het viel niet helemaal mee’, verzuchtte iemand in de zaal.
Maar, we hebben er toch weer heel wat van opgestoken en daar gaat het om!

Op naar de derde helft!!
Maar omdat het buiten aardig begon te hagelen, bleven slechts 7 diehards over,
die nog even wilden nagenieten van weer een mooie WAFV-avond!

Teun

 

Comments are closed.