Clubverslag van donderdag 16 september 2022

Clubverslag van donderdag 16 september 2022

Het onderwerp van deze avond was ‘Presentatie eigen werk’. Altijd leuk, want zo kan iedereen zelf een keuze maken van een eigen onderwerp, zoals een vakantie, belevenis, of anderszins en daarvan een aantal foto’s – eventueel vergezeld van smeuïge anekdotes of wetenswaardigheden – aan de aanwezige WAFV-leden laten zien.

Maar …

Op dinsdag 13 september stuurde Marcel ons allen het volgende e-mailtje:

A.s. donderdag hebben we ‘presentatie eigen werk’.

Tot nu toe hebben Johan, Ger en ik iets te laten zien.

Dan is de 1e helft gevuld.

Wie meldt zich aan voor de 2e helft?

Gewoon een blokje van max 30 foto’s (liefst met een beetje samenhang) waar je wat bij vertelt.

Inderdaad liep het nog niet storm en was deze ‘nood-email’ even nodig!

OK, een aantal leden was nog met vakantie, anderen hadden misschien wel een ‘feessie’ of waren misschien zelf wel jarig. Magda was er in elk geval wél, terwijl ze pas vlak voor het avondeten thuis kwam van een welverdiende vakantie in Scandinavië. Ze had wel weer zin in een heerlijk WAFV-avondje met haar ‘kornuiten’ en was met haar ‘Tonnetje’ naar huis komen scheuren, terwijl dat het komende weekend was gepland! Welnu, even gauw wat eten in de magnetron, effe nog gauw een doucheje pakken en hup naar de club! Slechts 1 minuut voor acht uur stapte ze triomfantelijk haar fotovrienden en -vriendinnen tegemoet.

Uiteraard had ze geen tijd meer om óók nog een ‘stikkie’ te vullen met haar vakantiefoto’s! Al met al had de oproep van Marcel wel het gevolg, dat een aantal bestuursleden (Anneke, Henk van Uffelen en Wim Alsemgeest) en ook Ed zich geroepen voelden om hun bijdrage aan deze avond te leveren. Met deze 7 presentatoren kon weer een interessante clubavond worden gevuld!

 

Marcel opende deze avond met een hartelijk welkom aan de 17 aanwezigen, maar dat aantal had wat meer mogen zijn! Voor de pauze zouden 3 mensen en na de pauze 4 personen aan het woord komen, om hun bijdrage te laten zien.

Voorts meldde Marcel, dat over 14 dagen het thema ‘Vrij onderwerp zónder natuur’ op het programma stond en dat Kees Olierook dan als ‘wedstrijdcommissaris’ zal gaan optreden. Maar hierover kunnen we nog een e-mail verwachten.

 

Johan, macrofotografie in al zijn glorie

Johan mocht het ‘bal’ openen. Onlangs had hij een nieuwe 100-mm macrolens aangeschaft en hij is inmiddels helemaal verknocht geraakt aan macrofotografie. Je moet wél geduld hebben, maar je komt helemaal tot rust en Johan vindt het nu echt leuk! De eerste foto kreeg direct al commentaar uit de zaal, omdat deze niet scherp zou zijn! Maar Johan had het goed gezien, want het was een bloem, die weliswaar in scherpte wegliep, maar op die bloem lag het onderwerp van de foto; een loeischerpe waterdruppel!

Hierna verstomde het commentaar uit de zaal!

Mooie – soms ‘dromerige’ – foto’s liet Johan ons zien, met mooie achtergronden, mooie kleuren, waaronder een fraaie onderkant van een klaproos. Maar ook insecten, zoals een ‘dubbeldekker’ (voor de voortplanting) en zelfs een vliegende colibrie!

 

Wim Alsemgeest, wandeling langs de buitengrenzen van Nederland
Het is alom bekend, dat de grootste hobby van Wim niet de fotografie is, maar het wandelen. Fotografie komt wél op de tweede plaats, liet Wim ons weten en prompt moest iemand natuurlijk weten op welke plaats zijn vrouw dan wel niet zou staan! Wim liet ons lachend weten, dat die zeker niet lager staat, maar eigenlijk op elke plaats van de partij is!

Niet onvermeld mag worden gelaten, dat Wim ook nog ‘treintjesgek’ is!

In het verleden had Wim ook al eens een serie foto’s laten zien van zijn wandeling

‘langs de grenzen van Nederland’. Een tocht van zo’n 2258 km, waarvan hij zowel in het voorjaar, als in het najaar 4 dagen per keer zijn weg vervolgt.

Nu toonde hij ons het traject van Wijnaldum (bij Harlingen) naar Westernieland in Groningen. Hij loopt dan elke dag zo’n 30 km met wel eens een uitschieter van 43 km en hij overnacht meestal in vooraf besproken B&B’s. Aan het einde van elke wandeldag geniet Wim van een overheerlijke koude ‘Westmalle Dubbel’; een heus heerlijk donker Belgisch biertje, terwijl hij met zijn voetjes in een teiltje ijskoud water zit! Geweldig toch?!

Maar … op de laatste dag bestelt hij er ook altijd nog een ‘bittergarnituurtje bij!

Misschien om zich in te dekken – maar dat is uiteraard helemaal niet nodig – vertelde Wim vóór zijn presentatie, dat hij zijn foto’s als wandelaar maakt en niet als fotograaf! Waarvan acte!

Prachtige foto’s kwamen voorbij; van Friese boerderijen, terpen, dijken, uitgestrekte landerijen, de Sexbierumer Vaart (bekend van de 11-stedentocht), de hoogste terp in Nederland in Hogebeintum en een hoopje ‘troep’ op het strand, dat een kunstenaar had gemaakt: ‘Wat biedt het wad’. Wim houdt ervan om over dijkjes te lopen, zodat hij zowel links als rechts de omgeving goed kan bekijken! Prachtig en adembenemend tegelijkertijd; al die structuren, de weidsheid, de kleuren, de natuur, etc. Een foto met een ENORME zwerm spreeuwen viel in positieve zin op! Kortom, een indrukwekkende en boeiende reportage van een prachtig deel van Nederland.

Wim vertrouwde ons ook nog zijn volgende wandeldoel toe; namelijk het wandelen langs de buitenrand van de Waddeneilanden. Ook daar is Wim weer volledig in zijn element en ook daar geniet hij met volle teugen, reken daar maar op!

 

Marcel; architectuur, lijnenspel en vlakverdeling

Marcel heeft veel foto’s gemaakt met een vaste groothoeklens van 14 mm.

Lager dan die 14 mm moet je niet gaan, want dan krijg je van die idiote lijnen!

Marcel liet ons veel kleurrijke foto’s zien, vaak van details, van gebouwen e.d. Telkens een klein stukje van een immens gebouw, maar met een geweldige uitstraling.
Zo liet Marcel ons genieten van o.a.:

Enkele pilaren van de Beneluxtunnel, Rotterdam CS, het Groothandelsgebouw, Cruquius,

SBM-offshore, het Concertgebouw in Brugge, een ‘glazen gebouw’ in Enschede, dat veel gelijkenis vertoonde met – alleen maar – een frame. Ook fraai was een gebouw in Antwerpen, dat Marcel een kwartslag had gedraaid. Ook had hij een foto van dichtbij huis; namelijk vanaf de oprit van de Bloemenveiling, met een kijkje op een ‘landschap’ Deense bloemenkarren. Tenslotte liet Marcel ons een samengestelde foto zien van een appartementengebouw in Rotterdam, waardoor het de complexiteit van een appartementencomplex in een wereldstad als Hongkong uitstraalde!

 

Henk van Uffelen, mooie plekjes in Noorwegen

Henk vertelde in zijn inleiding, dat hij afgelopen zomer in Noorwegen met vakantie was geweest. Hierbij werd hij in de rede gevallen door Magda, met de woorden: Hee Henk, ik heb je daar helemaal niet gezien! Niet gek natuurlijk, als je bedenkt, dat Noorwegen toch wel langer én breder is, dan ons mooie Limburg!

Mooie foto’s van het Vigelandpark in Oslo (het zgn. ‘blote billen park’). Maar ook mooie natuur, gletsjers, een openlucht museum, een staafkerk uit 1200 met houten leien en een skottelbraai, die hij gewoon in de natuur tegenkwam en die iedereen naar hartelust kan gebruiken. Henk had al zijn foto’s achterelkaar gezet, zelfs met een videootje ertussen.

T.z.t gaat hij er nog een muziekje onderzetten.

 

Anneke, Heempark H.J. Bos in Loosduinen 

Anneke had een mooie natuurserie gemaakt in het fraaie heempark H.J. Bos bij Loosduinen.

Dit is een leuk natuurpark om door heen te struinen en te fotograferen. Omdat daar 9 verschillende grondtypes zijn aangelegd, zoals kalkarm, kalkrijk, zand, klei, etc. is er een brede variatie in vegetatie. Hierdoor zie je in één natuurgebiedje zoveel planten en insecten, die je nergens anders bij elkaar ziet!

Ook Anneke liet een uiteenlopende verscheidenheid aan foto’s de revue passeren.

Een hele tros van wiebelende (stiphout) rupsen, het waterdrieblad, de Koekoeksbloem, orchideeën, de smeerwortel, een veenpluis en nog veel meer.  

 

Ger, 5 foto’s met samenhang

Ger was met een leuk ‘privé-projectje’ bezig geweest en hoe!

Van een aantal begrippen liet hij ons telkens 5 foto’s zien, die een samenhang met elkaar hebben. Het resultaat hiervan was een fantastische presentatie van bijzondere foto’s.

Beuk

Van een stapeltje net omgezaagde beuken bij Kasteel Duivenvoorde, had Ger een 5-tal mooie foto’s geschoten met mooie (rode) structuren, lijnen en vormen, met als laatste foto een stapeltje brandhout voor de open haard.

Zeecontainer

Mooie foto’s van details van containers in fraaie kleuren en roest-uitingen.

 

Containerkunst

Prachtige plaatjes van opgerolde stickers op kleurrijke containers.
Ger heeft deze ‘containerkunst’ foto’s ingezonden naar Rayon 11 van de fotobond, waartoe hij en Marcel behoren. De 10 beste series zijn geselecteerd voor de fotobond en naar aanleiding daarvan is Ger door de Fotobond uitgenodigd, om deze serie in te sturen voor de ‘Salon Nationaal van de Fotobond’,

wat hij intussen heeft gedaan.

 

Corrosie

Hierbij kwam een verscheidenheid aan ‘mooi roest’ langs.

Doel

Hier ging het om het verlaten dorpje Doel bij de havens van Antwerpen. De mensen moesten dit dorpje door de uitbreiding van de haven verlaten, waarna er niet veel meer over bleef dan een heuse urbex locatie.

Kapot glas

Veel glas (in Westland) met veel aangegroeide troep.   

Kite

Spectaculaire beelden van de jongste zoon van Ger. Tegenwoordig wordt deze sport

‘Wing foiling’ genoemd, waarbij de plank een eind boven water hangt, waardoor de snelheid enorm wordt verhoogd.

Lazy Sunday

Tja, wat moet je hier nou van denken!? Welnu, op zondag vertoeft Ger altijd wat langer op zijn slaapkamer en zo zag hij regelmatig de ‘zon in de gordijnen’ en dus niet de kat. Hij vond dit zo fascinerend, dat hij er een serie mooie foto’s van heeft gemaakt.

Roest flora

Alleen deze naam al! Gewoon een (stalen) plaat met allerlei soorten ‘roestplekken als flora’ in de vorm van bloemen, spermaatjes, etc. Heel bijzonder!

Spiegeling

Maar … alléén maar de spiegeling van bomen in het water was zichtbaar, waarvan een gedeelte in beweging was gebracht door bijvoorbeeld een ‘landende insect’.

Kortom, bijzonder rustgevend, omdat Ger telkens op een landende insect moest wachten. Vergelijkbaar met een naar een dobber starende visser?

Subcultuur

Foto’s met mooie kleuren van de onderkant van vochtige oude kassen met ‘zooi’!

Tegels

Tijdens ons clubuitje bij de Hembrug had Ger veel foto’s gemaakt van ‘blote’ bakstenen, waarvan de verf afgebrokkeld was. Ger zou Ger niet zijn, als deze plaatjes niet een heel bijzonder effect hadden.

Vergankelijkheid
Ger begon zijn ‘college’ over vergankelijkheid en dat alles eindig is. Als uitgangspunt voor zijn foto’s gebruikte hij een roestige plaat en ‘monteerde’ daar een gezicht doorheen! TOP!

Bij de middelste foto kon iedereen een biertje ‘winnen’ als hij of zij zou raden wiens gezicht hierachter schuil ging. Helaas raadde niemand dat dat het gezicht van Charlie Chaplin was.

Echt een beauty: 

 

Ed, vakantie in Toscane

Ed liet ons bijzondere plaatjes zien van zijn vakantie in Toscane en Umbrië.

Sfeervolle plaatjes van de Italiaanse natuur. Ed ging bijna uit zijn bol van enthousiasme en vertelde dat hij daar weer naar toe wil, maar dan met het vliegtuig!

Een nadeel was wél, dat het zo ongelooflijk heet was (40 graden!), dat het leek alsof die warmte bij veel foto’s van het scherm omhoog steeg en gelijkenis vertoonde met waterverfschilderijen.

De inheemse bevolking is daar bijzonder relaxed. Ed noemde de namen van veel plaatsen en stadjes waar hij geweest was, maar die noem ik hier maar niet; mijn toetsenbord sprong telkens spontaan in de ‘vertaalstand’!

Al met al een fotogenieke omgeving, waar wij van konden meegenieten!

 

Al met al vond ik het een interessante en boeiende avond, waarin een verscheidenheid van de fotografie langskwam.

Rond half 11 bedankte Marcel alle inzenders voor hun bijdragen en dat we elkaar over 14 dagen weer zullen ontmoeten. En nu … op naar de 3e helft!
Teun

Comments are closed.