Clubverslag van donderdag 16 februari 2023

Clubverslag van donderdag 16 februari 2023

Op donderdag 16 februari stond de wedstrijd ‘Vrij onderwerp ABN’ op de agenda, hetgeen betekent, dat alles is toegestaan, behalve natuur! Er waren door 20 leden 40 foto’s ingestuurd.

De leden ‘druppelden’ binnen en inderdaad enkelen met druppels, vanwege de regen.

Er waren in totaal 21 leden aanwezig en die hadden daar geen spijt van!

Marcel begon deze avond met enkele opmerkingen:

  • Twee weken geleden was Ger niet aanwezig op de ALV. Omdat hij in 2022 derde was geworden, mocht hij alsnog zijn chocolaatjes in ontvangst nemen.
  • Cock van der Voort heeft zijn lidmaatschap om persoonlijke redenen opgezegd. Omdat hij voor 2023 al had betaald, meldde hij, dat de vereniging dat maar als ‘subsidie’ moest beschouwen. Beste Cock, bijzonder bedankt!
    Hij behoeft ook niet meer in de maillijst opgenomen te blijven, vertelde hij.
  • Ook Remco van den Berg heeft opgezegd; hij heeft een andere baan, die nóg drukker is en ook nog verder weg is!
  • Marcel had voor vanavond een speciaal plannetje bedacht en wel het volgende:
    Zijn plan is, om eerst de maker zélf aan het woord te laten komen met antwoorden op de vragen: Wat wil je de leden vertellen?
  1. Vind je, dat je daarin geslaagd bent?

Vervolgens komt één iemand aan ’t woord en daarna spontaan nog een paar.
Belangrijk: Laten we heel goed naar elkaar luisteren!

Vervolgens vraagt Kees Olierook het woord:
Kees heeft geconstateerd, dat de inzending van de foto’s boven verwachting goed is verlopen. Maar liefst 90% had zijn of haar foto’s volgens de regeltjes ingestuurd en die regeltjes zijn:

Bestandsnamen: 1 naam thema
      1 Henk van Uffelen ABN

Kortom, alleen spaties en géén koppeltekens en de naam volledig, met i.v.t. spaties ertussen, bijvoorbeeld: 1 Humprey van Polanen Petel ABN

Een enkeling had bijzonder kleine bestandjes ingestuurd en die gaat Kees persoonlijk benaderen.

Anneke zal iedereen een aangepast wedstrijdreglement toesturen, waarin de nieuwe regels zijn opgenomen.

Onder deskundige leiding van Marcel werden de 40 foto’s getoond en besproken:
Anita Herbert beet het spits af met een racende motor met zijspan, genomen tijdens straatraces midden in het dorp Rockanje. Spectaculair was de dame in het zijspan, die gevaarlijk ver buiten het ‘bakkie’ hing. Zou met een langere sluitingstijd meer actie te zien zijn geweest? Haar tweede foto was een ook prachtig: twee kinderen achter ballonnen achter een Utrecht’s raam. Goed gezien Anita!

Marion deed weer van zich spreken! Haar ‘trigger’ was om de kijker zich af te laten vragen waar hij of zij naar keek. Marion had de foto genomen in een bunker in ’t Staelduinse Bos en de foto gewoon even gekanteld, waardoor een spannende compositie was ontstaan. Waar kijken we naar? ‘Ik weet het niet, maar het is wel mooi’. Teun zag in die bunker zelfs nog een ambtenaar (van Staatsbosbeheer?) achter zijn bureau zitten!
Op de vraag ‘En Marion, vind je dat je met deze foto geslaagd bent?’ reageerde Marion:
‘Natuurlijk, anders had ik ‘m toch niet ingestuurd!’

Haar 2e inzending was een kapot stukje glas bij een tuinder. Marion had de kleuren omgedraaid en zie daar … een heuse libelle! Prachtig voor boven de bank!
Marcel had lekker zitten ‘freubelen’ en had met meerdere foto’s van het Hembrugterrein een leuk tafereeltje in elkaar geknutseld met 2 dames op een geel bankje.
Een bijzondere vorm van absurdisme kun je wel zeggen!
Zijn tweede foto was ook samengesteld uit foto’s van het Hembrugterrein. Hij had min of meer de foto zelf ontwikkeld! Zo had hij – met knip- en plakwerk – een leeg kastje zelf gevuld met prullaria en het geheel zag er best realistisch uit! Marcel houdt heel veel van freubelen en als tie zo aan ’t hobbyen is, krijgt hij het gewoon op zijn heupen en dan wordt ’t gewoon noeste arbeid! Met deze foto was Marcel zo’n 2,5 á 3 uur in de weer geweest, maar dan heb je ook wel wat!

Kees Olierook wilde zijn ‘publiek’ overdonderen met een ‘pakjesboot’ op het TT-circuit in Assen. De helft van de foto had hij omgeklapt naar de andere kant. De kleuren zwart, wit, rood en blauw deden het wel!
Zo mocht ook zijn tweede foto er zijn; een (deel) van een mooie trap tussen fraaie pilaren in ‘t Drents museum in Assen. De enige kritiek was een zwart driehoekje linksonder in de hoek. Kees overweegt nog om ons hierin gelijk te gaan geven!

Henk Meyer verraste velen met zijn mooie plaat van een rokende schoorsteen op de Maasvlakte. Hij had zijn creatie de naam: ‘Veel plannen gaan in rook op‘ meegegeven.

De rook steeg loodrecht omhoog en bovenin die rook was het beeld van wachtende kinderen in Hoek van Holland wazig zichtbaar gemaakt.
Een prachtig staaltje van creativiteit, want verzin zoiets maar eens!

Adriaan had een aantal bruggen in Toulouse treffend in beeld gebracht! Moest die boom rechts misschien worden verwijderd? Nee joh, die boom geeft juist kracht!
Misschien is het aanbrengen van een vignet een idee?
Johan had een hotel in ’t Centrum van Zaandam sterk op de foto gezet; mét een zwart kader erom én ook nog een blauwe rand er omheen. Johan verklapte, dat de oorspronkelijke foto aan alle kanten scheef was en dus had hij de boel behoorlijk recht moeten trekken!
Zijn 2e foto was de afloop van een feestje, dat Johan kunstig in elkaar had gezet.
Best moeilijk, maar Johan vond toch, dat hij daar wel in geslaagd was en dat was ook zo!                                      
En waarom wilde Sandra haar foto met ‘oeroude’ petroleumstelletjes aan haar medeclubleden laten zien? ‘Nou, je moet toch wat insturen, hé?’ Het was een mooie kleurrijke plaat, die Sandra bij Piet van den Meer in Hoek van Holland had gemaakt. Misschien wat druk en omdat ze had moeten flitsen, was de foto ietwat ‘doodgeslagen’.
Anita Weeber had ook een foto van het Hembrugterrein en wel een grote ruimte van een vroegere fabriekshal met fraaie pilaren. De aanwezige diepte in de foto sprak Anita bijzonder aan. De foto was licht van kleur, maar bij heuse ‘urbex locaties’ komen donkere kleuren veelal beter over.
Teun had een close-up gemaakt van de houten tandwielen in de Groeneveldsche Molen bij ‘t Woudt. Hij was enthousiast over de wijze waarop – eeuwen geleden al – deze meesterlijke  techniek werd toegepast. Ook hij had moeten flitsen, waardoor de foto wat plat geslagen was.
Anneke had een foto gemaakt van 3 portretfoto’s, die op het Hembrugterrein hingen. Maar Anneke had wel degelijk iets creatiefs toegevoegd, door het middelste gezicht scherp – dat mens keek overigens dwars door je heen – en de 2 buitenste mensen vaag te tonen. Bovendien had zij de foto door een gat in roodbruin draadglas genomen, prachtig! Er zat een verhaal in die foto: ‘wat deed die vrouw eigenlijk tussen beide mannen in de anonimiteit?’
Wim Lagerwey toonde zijn toehoorders een leuk, trots jochie met een grote zonnebril op. Hij had net een jeu-de-boules wedstrijd gewonnen en dat wilde hij laten weten ook!
Zijn tweede foto was een prachtig doorkijkje door een rond hek in ’t Prinsenbos, dat uitmondde in een visser aan het meer. Ondanks wat ‘groen’, was dit géén natuurfoto, want het onderwerp was ‘het doorkijkje naar de visser!
Erik liet 2 dames in klederdracht ergens in Frankrijk zien. Ze zaten onder een boom en achter beide dames torende een mooi kasteel omhoog.
Zijn 2e foto was ook bijzonder! Een oud kunstenaarsstraatje ergens in Frankrijk, waar de tijd letterlijk stilgestaan schijnt te hebben!  
Ja, en dan Magda! Zij was een keertje in ’t buitenland en wel in Valencia deze keer. Een foto van een steriel gebouw met de stad erachter. Fraaie pasteltintjes, een mooie lucht én … geen uitvretingen! Mooi joh!
Ger had weer een ‘echte Ger’ gemaakt. In het Haagse Babylon had hij van bovenaf een gedeelte van een rij tafeltjes en stoeltjes gefotografeerd. Op slechts één tafeltje stond een bord. Sterk hierbij was, dat zowel het linker als het rechter tafeltje er maar voor de helft opstonden, hetgeen aangaf, dat de rij tafeltjes véél langer was! Wellicht wordt dit een controversiële foto, die gewaardeerd gaat worden met cijfers tussen de 5 en de 10.
Maar, dat is een compliment, want dáár wordt over gesproken! Een foto, die alleen maar zevens krijgt, heeft veelal toch geen ‘WOW-factor’!??
Kees van Leeuwen kwam thuis met het plafond van de bibliotheek in Zutphen.
Hij had moeite gedaan, om de zwarte stip bovenin, precies in het midden te krijgen.
Helaas was hem dat niet gelukt, maar anderen vonden dat juist weer ‘gaaf’!
Zijn 2e foto was een dak met dakkapellen, dat op de lijst van Unesco staat; dat moet dus wel goed zijn, aldus Kees.
Wim Alsemgeest was op de fiets/loopbrug over de A15 bij Rotterdam geklommen.
Hij maakte er een mooie foto van een netwerk van buizen, waar je vanzelf ingetrokken werd. Een spannende foto, die misschien iets pittiger of grafischer had gemogen misschien!?
Ook zijn 2e foto was van een (draai)brug over de Vlaardingse Vaart.
Een mooie kleurrijke constructie!
Hoe eenvoudig kan het zijn? Je hoeft het alleen maar te zien! Nou, Henk van Uffelen zag het! Een theepotdekseltje beslagen met condens druppels was hierbij de basis. Even wat kleur erin, even wat regendruppeltjes erbij en even het geheel voor de luxaflex zetten en … zie daar … een bijzondere opname! Wat wilde Henk aan zijn publiek meegeven? Hij wist niet wat te zeggen, maar hij vond het een mooie plaat en dat was het ook.
Ed kwam met een lantaarnpaal bij het CS in Rotterdam op de proppen, nou ja een foto ervan dan natuurlijk. Een foto met h e e l veel ruis en toch mooi! Alhoewel, de uitslagen zullen bij deze foto wel flink uiteen liggen! Maar, die 2 rode pikkeltjes waren toch echt de
‘kers op de taart!’
Ron – ons ‘groenste’ lid vindt fotograferen steeds leuker worden en hij had ook 2 foto’s ingestuurd. Een prachtfoto van een (deel) van een motorblok van een Toyota Prius in het Louwman Museum bij Den Haag. De foto was bijzonder scherp en dat kwam mede, omdat Ron een statief had gebruikt! En dat zouden meer mensen moeten doen!!!
Ook Ron’s tweede foto mocht er zijn en deze was in hetzelfde museum gemaakt.
Een interieur in een mooie sfeer en met fraaie lichtpuntjes met sterretjes!

Na de 40e foto kwam ook aan deze WAFV-avond weer een einde. Een luid applaus volgde voor alle fraaie foto’s, die we mochten aanschouwen!
Maar, inmiddels was het al 22:50 uur geworden!

Lieve leden – van lieverlede – waren we dus al in het ‘tijdslot’ van de derde helft aangekomen! De hoogste tijd dus voor de ‘plakkers’ om hun kelen van wat vocht te voorzien!

Ondanks het wat ‘late’ tijdstip, werd daar toch weer gezellig gebruik van gemaakt!
Teun

Comments are closed.