Clubverslag van donderdag 13 oktober 2022

Clubverslag van donderdag 13 oktober 2022

 

Op donderdag 13 oktober stond weer de jaarlijkse Audiovisuele presentatie door WAFV-leden op de agenda. Een jaarlijks terugkerend evenement, dat zich van alle andere clubavonden onderscheidt. Er is geen wedstrijd, er worden geen individuele foto’s getoond of beoordeeld! Nee, niets van dit alles! Zo’n avond staat in het teken van audiovisuele presentaties, ofwel AV-tjes.
Een aantal leden van onze verenigingen houdt zich regelmatig bezig met AV-tjes maken.
Dit zijn veelal een serie bij elkaar behorende foto’s – met heel soms een klein videootje er tussendoor – met bijpassende muziek eronder. Zo’n AV-tje duurt meestal zo’n minuut of 3, 4 of 5. Een fantastische bezigheid om zo’n AV-tje te maken, met vragen als:
Wat is het onderwerp? Welke foto’s ga ik hiervoor gebruiken? Hoe ga ik ’t noemen?
En – heel belangrijk – welke passende muziek zet ik eronder?
Kortom, er stond ons een afwisselende avond te wachten met een aantal van die ‘korte filmpjes’! Vooraf ging ikzelf uit van een stuk of 7 á 10 bijdragen, maar het werden er 21!
Marcel opende de avond weer met een hartelijk welkom aan de 15 aanwezigen en meldde, dat we deze avond naar zo’n 21 AV’s zouden gaan kijken! Prachtig toch! Voor een (gratis) bioscoopkaartje konden we dus 21 keer gaan genieten!
Marion wilde ook even het woord en zei dat de consumptie in de pauze van haar zou zijn, omdat ze nu (eindelijk) met pensioen was gegaan! Ze liet ons triomfantelijk weten, dat ze niet bang was voor het bekende ‘zwarte gat’!
Achtereenvolgend schoven dus 21 AV’s voor ons door het beeld:

 1. Ger Zij, die bleven
  Ger beet het spits af met een prachtige AV van het dorpje Doel in België. Alle inwoners moesten het dorp verlaten, omdat er een nieuwe haven moest worden aangelegd. De 1eplannen dateren al van zo’n 50 jaar geleden en er zijn al meerdere rechtzaken geweest. In 2007 weren er nog maar 71 inwoners, die verstoten waren van gas en water, terwijl ook het vuilnis niet werd opgehaald!
  ‘Slechts de doden mochten blijven’!
  En het einde van het bekende liedje was?
  De haven wordt niet meer aangelegd en het dorp wordt weer gerenoveerd!
 2. Kees Olierook Sportcampus Zuiderpark
  In 2007 is ADO-Den Haag verhuist van het Zuiderpark naar ’t Forepark en in 2017 is op die plek in ’t Zuiderpark de Sportcampus gerealiseerd voor sporters in de regio. Van die Campus heeft Kees een mooie én informatieve AV gemaakt! Een leuk ‘gebouwtje’ voor ‘slechts’ zo’n slordige € 73.000.000 euro!
 3. Ruud Pallisaden
  Ruud is dan wel verhuisd naar Vlissingen, maar hij is nog steeds lid van de WAFV. Hij wilde graag met deze AV-avond meedoen. Mooie plaatjes van pallisaden (golfbrekers) in een overvloed van blauwe kleuren en (hoorbaar) stromend water!
  Bijzonder was, dat hij zijn foto’s gekopieerd had van dia’s uit ‘oude tijden’.
  Ruud is nog steeds betrokken bij ons, want maandag a.s. komt hij helemaal naar Westland om weer een AV-avond bij Anneke bij te wonen.
 4. Henk van Uffelen De Bolder
  Nou ja zeg … Een AV-creatie is een serie van een aantal bij elkaar behorende foto’s die elkaar ook nog eens versterken! En wat doet onze Henk uit de Hoek?
  Inderdaad, hij maakt slechts éénfoto en maakt daar een complete AV van, maar wél met plaatjes, die hij uit zijn éne basisfoto heeft ‘geknipt en/of bewerkt!
  Waanzinnig gewoon! Hoe kom je erop!?
  Hij vertrouwde ons toe, dat hij een nieuw bewerkingsprogramma had en daarmee had hij wat zitten experimenteren. Hij had maar liefst 45 ‘verbouwingen’ van die ene foto gemaakt! In dat programma bevond zich een denkbeeldig, digitale spiegel en die heeft hij meerdere malen (als joker) ingezet; soms horizontaal, soms verticaal, soms beide!
 5. Marcel In ijs gevangen
  Marcel dook voor deze AV in zijn eigen ‘kliko’! Daar vond hij namelijk een weggegooide verlepte en droge bos bloemen. De blaadjes, knoppen e.d. haalde hij eraf en legde die in een ovenschaal met water. Een velletje plastic folie erop en hup … alles in de vriezer! Hiervan maakte hij – via de onderkant – zijn benodigde foto’s. Dat moest binnen 3 kwartier gebeuren, omdat e.e.a. snel ging dooien en Marcel ging natuurlijk niet zelf in die vriezer zitten! Het resultaat? Een AV met prachtige bloemen, kleuren, belletjes, vergelijkbaar met een zuilengang met schilderijen!
 1. Anneke De basiliek van Oudenbosch
  De basiliek van Oudenbosch is een replica van de St. Pieter in Rome. Prachtige beelden van beelden kwamen voorbij en fraaie beschilderingen met uiteraard bijpassende muziek! Bijzonder was dat er hout is gebruikt, dat als marmer beschilderd was!  
 1. Ruud Constrictor City
  Een mooie AV van een ‘verstikkende stad’. Een vriend van Ruud schrijft gedichten en draagt deze voor. Tijdens deze presentatie draagt hij een gedicht voor van Adriaan Broos over een drukke stad.
 
   

   8.   Ger Sound of silence

 • Een prachtige uitvoering van deze muziek van Simon & Garfunkel in zwart/wit, waarvan alle foto’s in Den Haag zijn gemaakt! Ger wilde hiermee de eenzaamheid in de stad uitdrukken. Deze foto’s waren natuurlijk door Ger bewerkt en met wat ‘freubelwerk’ was het een prachtige geheel geworden! Bij een wedstrijd bij AV-West was hij hiermee 2egeworden en in Wales kreeg hij hiervoor een ‘jury-award’! Geweldig toch!?! Ger, gefeliciteerd!
 1. Kees Olierook Gevelbeelden
  In diverse steden had Kees foto’s van (gevel)beelden, bouwstijlen, wapens, deuren, ramen, etc. samengevoegd tot een mooie AV! Hij zal er wel een stijve nek aan over hebben gehouden, want hij moest natuurlijk vaak naar boven kijken! Maar ja, dan heb je ook wel wat, toch? Marcel opperde nog of het gebruik van ‘shift lenzen’ een idee zou zijn geweest. Een shift lens is een objectief, waarvan de as van het objectief kan worden gedraaid t.o.v. het toestel en waarvan het objectief verschoven kan worden t.o.v. het hart van de sensor. Maar deze lenzen zijn niet goedkoop!
 2. Henk van Uffelen Schuurvondsten
  Henk is in België bij een tentoonstelling van oude auto’s geweest. Oude auto’s die men zo had aangetroffen en ze waren dus ook niet afgestoft! Er kwamen ‘ouwe meuk’, oude stalraampjes, oude auto’s, oude auto’s en oude auto’s voorbij, zoals Aston Martin, Tatra, Porsche, Bugattie en nog veel meer. Zelfs een auto van zo’n slordige
  € 800.000,00! Kortom, gewoon splinter dure ‘ouwe zooi’!
  Misschien vergelijkbaar met een Belgisch Louwman Museum??
 3. Marcel Zonder afscheid
  Aanleiding om deze AV te maken, was de corona-tijd. Als je van iemand afscheid moest nemen, gebeurde dat in een ziekenhuis wel eens vanachter een raam!
  Mooie beelden met het geluid van ‘I know you by heart’ van Eva Cassidy.
  Zijn bijdrage eindigde met een wegdrijvende luchtballon!
 4. Anneke Antwerpen
  Tijdens een foto uitstapje in Zeeuws Vlaanderen heeft Anneke in Antwerpen zowel het oude als het nieuwe (van toen en nu) gefotografeerd. Beelden van (het karkas) van een oud gebouw kwamen voorbij, het gerechtsgebouw, alsmede het kantoor van Samga.
 1. Ger Verstilde rust
  Ger heeft deze AV al in 2010 gemaakt. Hij bezocht hiervoor de RK begraafplaats in Naaldwijk, die bedekt was onder een dik pak sneeuw. Prachtige besneeuwde bomen, grafstenen en zerken, etc. Inmiddels had hij e.e.a. wel aangepast en verbeterd en er zelfs een wat ‘vrolijker’ muziekje onder gezet, namelijk ‘Er is een roos ontsprongen’!
  : Karin had ook al opgemerkt, dat ze van al die AV’s wat treurig werd,
  door al die muziek, die er onder staat. Tja, de maker zoekt natuurlijk
    altijd naar bijpassende muziek!
 2. Kees Olierook Stekels
  Ook een ‘stekelig’ onderwerp kwam voorbij met vrolijke(r) muziek! Kees had een bezoek gebracht aan de ‘CactusOase’ in Ruurlo van Anny en Bert van der Meer en had daar mooie plaatjes geschoten. Een grote hoeveelheid cactussen schoven prachtig in elkaar over door het beeld met mooie kleuren. Helaas gaan Anny en Bert met deze CactusOase stoppen!
 3. Henk van Uffelen Too many Blues??
  Henk had ooit veel foto’s in een mapje op zijn computer gezet en hij heeft ze nu aan elkaar ‘geplakt’, een muziekje eronder gezet en … hup … er was weer een mooie AV geboren!
  De basis van het geheel waren 2 stukjes glas van Lanzarote, aangevuld met lava, wat water en olie én met een blauw lampje erachter. En als je dit alles met een staafmixer te lijf gaat, krijg je mooie effecten!
 4. Marcel Ochtendparels
  Zoals bekend, trekt Marcel er regelmatig ’s-morgens vroeg op uit. Vaak is hij al om 07:00 uur in ’t veld en rond 11:00 uur zit hij alweer thuis aan de koffie, maar regelmatig wél met natte knieën! Vooral in deze tijd, wanneer heel veel waterdruppels, spinnenwebben, dauw en een zonnetje aanwezig zijn. Met insecten, libellen en dromerige paarden erbij is een mooie compilatie slechts een kwestie van tijd.
 5. Anneke Station Arnhem
  Anneke was in Arnhem op het station geweest, zonder de trein te pakken. Zij ging daar naar toe om mooie plaatjes te schieten van ‘Het theater van het reizen’. Mooie vloeiende lijnen en vormen, trappen en zelfs een voorbij razende trein! Alle foto’s had Anneke met het statief gemaakt en de stem was van Ben van Berkel, de architect van dat station.
 6. Ger Down under
  Het bijzondere van deze AV was, dat alle foto’s vanuit een vliegtuigraampje zijn gemaakt tijdens een vlucht van Sydney naar Alice Springs. Mooie landschappen, veel verschillende kleuren, woestijnen, droge rivierbeddingen, kronkelende beekjes, heuvels en bergen; werkelijk, alles kwam voorbij! En, als laatste natuurlijk de overbekende ROCK (de Uluru) in het midden van Australië! Ger bekende, dat hij heel veel moeite heeft moeten doen om de foto’s – die door het raampje niet bijzonder scherp waren – scherper te krijgen, maar aan de kleuren had hij niets gedaan!
 7. Kees Olierook Carrousel macabre
  Gewoon een kunstwerk dat stilstond, waar Kees een draai aan heeft gegeven! Een kinderdraaimolen, een leuk muziekje eronder en … ta-da … gewoon een wervelende show! Mooi gedaan Kees!
 8. Henk van Uffelen Willow wood
  Een AV maken! Hoe doe je dat? Waar doe je het van? Best ingewikkeld toch?
  Maar het kan ook gewoon van wat stukjes hout! Zo was Henk hout aan het kloven voor zijn open haard en zag de schoonheid van dat afgezaagde – maar niet afgezaagde – gekloofde hout! Het idee was geboren voor een prachtige AV van dat gevarieerde hout, dat nog net in leven was; rode kleuren, fraaie nerven, kwasten en mooie structuren! Hij moest wel snel zijn, want in een mum van tijd wordt alles grijs!
  Hij had alles prachtig gevarieerd in beeld gebracht, met zelfs een aantal pissebedden erbij!
 9. Marcel Aan de rand van het moeras
  Marcel was op een aantal waterrijke plekjes geweest, waaronder het Prinsenbos. Laag water met kleurrijke ‘zooi’, belletjes, je aankijkende kikkers, afdrukken van vogelpootjes, laag water, boomwortels, paddo’s en Marcel had er zelfs vogelgeluiden ondergezet! Hoe ‘eenvoudig’ en tóch mooi kan het zijn!??

Inmiddels was het 22:25 uur geworden en waren er 21 AV’s voorbij gekomen. We hadden genoten van een boeiende en interessante avond. AV-tjes maken is een leuke bezigheid en weer eens iets anders dan ons aller hobby van het fotograferen alleen! Er is wel veel creativiteit, geduld, tijd, diverse vaardigheden en kennis van muziek voor nodig. Het lijkt mij best moeilijk, maar het is voor een ieder zeker de moeite waard, om eens na te denken, om hier eens mee te gaan experimenteren!
Het kan dan zomaar zijn, dat het AV-virus je te pakken krijgt!
En daarna … ?
Daarna kunnen velen ook van jouw creativiteit en de schoonheid van de AV genieten!

Teun

Comments are closed.