Clubverslag van donderdag 13 april 2023

Clubverslag van donderdag 13 april 2023

 

Op donderdag 13 april stond bij de W.A.F.V. het thema ‘Vrij onderwerp’ op de agenda. Dit betekent, dat alles mag, van natuur tot architectuur en van bloementuin tot dierentuin. Ook werden de foto’s weer eens afgedrukt getoond en na de beoordeling ‘op de bok’ gezet! En dat laatste was alweer even geleden zeg!

Er waren ‘slechts’ 13 leden – om uiteenlopende redenen – aanwezig. Ook Marcel was afwezig en dat heb ik persoonlijk nog nóóit meegemaakt! Maar van het bestuur ontbraken ook Anneke en Marion, maar desondanks draaide de club ‘vrolijk’ verder!

Op de tafels werden 26 foto’s getoond en niet alleen van de aanwezigen, want ook Anneke, Marion en Marcel hadden hun 2 foto’s ingeleverd.
Opvallend was, dat Kees Olierook foto’s maakte van alle foto’s! Wilde hij een voorraadje foto’s verzamelen voor toekomstige wedstrijden? Nee hoor, niets van dat alles, want hij gaat ons natuurlijk een PDF-je sturen met alle foto’s! Als dat geen fantastisch initiatief van kees is! Hulde Kees!

Wim Alsemgeest ging de avond leiden en deed dat met verve!

Hij heette de aanwezigen van harte welkom en meldde dat er velen niet waren. Ook viel het op, dat aan de linkerzijde van de zaal 9 mensen zaten en aan de rechterzijde slechts 3!
Maar ja, dat was dan ook de ‘VIP-tribune’!

Wim memoreerde nog even onze werkochtend op 15 april bij het Marconiplein in Rotterdam. Wat is daar dan te zien, behalve die 3 grote torens? Welnu, ook ‘ouwe’ havens, het witte dorp, een voedseltuin, ’t Kasteel (van Sparta), iets van een kunstenaars collectief en nog veel meer. Iedereen kan zelf zijn of haar onderwerp uitzoeken, zodat we niet allemaal met een foto van die roze olifant thuiskomen! Afgesproken werd om met de metro te gaan en dan rond half 10 vanuit Maassluis-West te vertrekken.

Tijdens de beoordeling heerste er een ‘doodse’ stilte, want na de opmerking van Anita Weeber de vorige keer, mocht er niet meer worden gepraat tijdens de beoordeling en zéker niet over de kwaliteit van de foto’s! Je kon gewoon een speld in een hooiberg horen vallen!

 

Foto 1 was een portret van een tiener en was gemaakt door Anita Herbert. Hij was goed belicht, maar omdat er geen contact met de fotografe was, kwam hij wat afstandelijk over. Anita meldde, dat zij een ‘tegendraadse tiener’ had beoogd!

Henk van Uffelen had een oude foto in zwart/wit van 3 nonnen, letterlijk én figuurlijk, uit de ‘ouwe doos’ gehaald. Die nonnen stonden op ‘non-actief’ en Henk had de foto in Engeland genomen. Goed gezien!  

Ed had de boeg van een rood/oranje schip in volle vaart op de foto gezet. Een geslaagde opname; wel wat druk en de kranen in de achtergrond, hadden wat in de ‘blur’ mogen staan!

Johan kwam met het ‘ei van Columbus’ op de proppen. Twee gezichten met daartussen een prehistorisch doek. Hij had wat zitten knippen en plakken, maar dan heb je ook wat! Mooie plaat, Johan!

Rob had zijn hondje tussen het helmgras in de duinen bij de Zandmotor geportretteerd. Rob had zijn hond met ‘AF’ daar neergezet! Een scherpe foto op een goeie plek en … niet te vergeten … dat beest had nog zand op zijn (of haar) snuit! Rob had van tevoren bedacht hoe hij e.e.a. wilde hebben! En zo hoort het ook, niet waar?

Teun had een herfstfoto in Clingendael gemaakt met een beek en een beuk! Een mooi plekje, maar wat was het onderwerp? Zijn passe-partout was iets te pittig. Ter overweging kreeg hij mee, om het rood wat aan te dikken, waardoor je meer contrast krijgt met groen en blauw!?

 
Anita Weeber was in Amsterdam geweest en had het Filmmuseum – aan de andere kant van het Noordzeekanaal – gefotografeerd. Een mooie plaat, die ze vanaf een boot had genomen. De flats op de achtergrond hadden wat fletser gemogen, zodat dat futuristische gebouw wat beter geaccentueerd zou worden.

 

Marcel verraste ons met een hele mooie en loeischerpe foto van een ontluikend blad, met een mooie (paarse) passe-partout, die het beeld versterkte. Op de bok was tie nog mooier dan op tafel! De linker bovenhoek zou eraf kunnen, maar nu kreeg de foto juist meer diepte!

Kees Olierook was in de stad Luxemburg geweest en was gefascineerd door een 1-meter hoge olifant, die gemaakt was polyester. Een mooie en scherpe foto! Er ‘liepen’ daar wel 50 van die olifanten! De olifant was aan de onderkant krap gekaderd, maar dat was bewust gedaan, want nu wandelde dat logge beest met zijn ‘pootjes’ op de rand van de passe-partout!

Adriaan was in Frankrijk geweest en had daar een fraaie brug met bogen vastgelegd, die tezamen met de weerspiegeling de cirkels rond maakten. Een grote struik links op de foto leidde enigszins af, maar ja, Adriaan had geen bijl en ook geen snoeischaar meegenomen!

 

De afwezige Anneke had iets ‘rommeligs’ op de sensor gezet en ook nog eens extreem vergroot. Maar, wat was het? Wat is het onderwerp? Het mooiste van de foto is de passe-partout, maar die sloeg wel de kleuren neer. Men miste het ‘rode fietsje van Henk! Het was een plasje met olie bij de Uithof en dat had Anneke sterk gekropt en in het negatief gezet. Bij het aanleveren van de foto had Anneke al gezegd: ‘Ze zullen het wel helemaal niks vinden’!   

Marion had een ‘soort hagedis’ waargenomen, die verticaal langs een boom omhoog kroop. Zij had deze met Bart Siebelink in Suriname gespot. Zou een kwartslag naar links een betere foto opleveren? De grote witte vlakken trokken helaas teveel de aandacht.

 

De volgende foto was erg flets en erg saai en niet echt een urbex foto, maar wél met een leuk tintje. Is die van jou Wim Alsemgeest? Nee, hij bleek van Ger te zijn en was genomen in de – inmiddels afgebroken – oude boerderij aan de Polderhaak bij Maasdijk.

Anita Herbert had twee grutto’s geportretteerd in ’t Kraaiennest bij De Lier. Een lastige opname in dat lichte water, maar dit was tóch een mooie opname.

Johan had een veel te donkere ijsvogel meegenomen, waarvan de compositie goed was. Was het soms een ‘nacht-ijsvogel?’ Johan vertelde, dat deze foto door de HEMA veel te donker was afgedrukt!

 

Adriaan heeft vanuit een mooi standpunt een foto gemaakt van een ‘schoepenrad’. Een mooi scherp plaatje, waarin een gebouw zichtbaar was tussen de schoepen en … een mooie passe-partout! Waar genomen? Welnu, natuurlijk in Frankrijk; in Normandië, om precies te zijn!

 

Marion – echt een durfal – liep in Suriname ook wel eens ’s-nachts door de rimboe, met een lampje! In een moeilijke foto had ze een spin gezien met een ‘rugzakje’ (voor zijn eitjes, maar dat zal wel van ‘haar’ moeten zijn!). Prachtige kleuren! Alleen, die zwarte banen horen er niet bij, meenden sommigen.

 

Ron was op Texel geweest en had een ‘lekker beeld’ gemaakt van een fraai aangeharkt strand, met duinen, wolken én … een blauwe lucht. Er heerste een goede balans in de foto, alhoewel de kleuren niet helemaal klopten. Ron had deze wat ‘aangezet’ om de zandkorrels wat zichtbaarder te maken.

 

Anita Weeber was weer eens in de Amsterdamse Waterleiding Duinen geweest en had daar een prachtig hert geschoten! Niet om dat beest te verorberen, maar om haar medeclubgenoten te laten genieten van deze foto! Vanuit een goed standpunt had ze een mooie foto gemaakt, maar helaas niet loeischerp.

 

Ed kwam met een ‘boom’ op de proppen, die zijn vrouw maar niks vond! Er werd dan ook direct een spraakmakende ‘boom’ over opgezet! Was het voor een rouwkaart? Toch was het een geslaagde foto, vanuit een mooi standpunt en met een bijpassende passe-partout.

 

De tweede foto van Anneke was een scherpe bloemenknop, die ‘op de bok’ veel beter overkwam! De passe-partout was afwijkend, maar wel mooi! Een goede keus!

 

Teun had een fraaie foto van de Erasmusbrug in Rotterdam meegenomen. Maar ook de Willemsbrug was precies binnen de tuien zichtbaar en zelfs de Hefbrug. Zijn mooie standpunt was vanaf een groot schip, dat daar even moest gaan draaien!

 

Hoe lief, maar tegelijkertijd ook hoe zielig! Tja, twee zebraatjes stonden in de Wildlands-dierentuin in Emmen een beetje troosteloos bij een muurtje! Waren ze hun kudde kwijt? Een foto uit 2018 en gemaakt door Kees Olierook.

Marcels’s tweede foto was een urbex interieur, een trap én een poortje in mooie sepia kleuren.  
Het was een ‘gemonteerde’ foto met hier en daar wat beeldjes! Maar leiden die niet teveel af? Eigenlijk was het een dubbele foto en zou Marcel gedacht hebben, dat hij hier dubbele punten voor zou krijgen?? Een foto met alléén de trap zou al prachtig zijn, of een foto met alleen het poortje natuurlijk!

 

En toen … beste mensen … toen stond er ineens een superleuke foto op de bok! Een klein olifantje tussen twee gigantische, ‘ouwe taarten’ van olifanten, die met hun staartje naar de fotograaf stonden. Ongetwijfeld waren die de moeder en de tante van dat kleine olifantje! Je zou denken; ‘Een echte Ger’ en dat was het ook! Top!

 

Als uitsmijter van deze avond kwam een foto van Henk van Uffelen op de bok. Het commentaar? Sprakeloos, dus geen commentaar. De kleuren waren wel mooi, maar wat was die lichte vlek? Op een rode auto – een Volvo Amazone, heb ik me laten vertellen – lag een ballet-jurkje! Hoe verzin je het en hoe creatief! Jawel, je leest het goed, Henk had vroeger een hele verzameling van die jurkjes! Nou ja zeg!

Om 22:30 uur waren alle 26 foto’s op de bok geweest en kon de derde helft beginnen.

Bijna de helft van de aanwezigen (zes in totaal) maakten hiervan gebruik. Er werden op constructieve wijze veel wetenswaardigheden betreffende onze hobby uitgewisseld!
Bijzonder interessant!

Teun

Comments are closed.