Clubverslag donderdag 24 november vrij onderwerp

Wedstrijd 24/11 Vrij onderwerp

 

 

Vanavond is het wedstrijd onderwerp: Vrij onderwerp

21 leden worden vanavond door Voorzitter Marcel welkom geheten, evenals de 32 inzendingen die ter beoordeling worden voorgelegd. Maar voordat we daar aan beginnen wordt er eerst om de lichtinstallatie gedobbeld, vier leden (Henk M,  Marion, Anita en Henk U) die de strijd aangaan en Henkie uit de Hoek gaat met de hoogste gooi (14 punten) aan de haal, maar niet nadat wij allemaal op zijn kosten het glas hebben kunnen heffen.

 

Dan is het tijd voor de wedstrijd, voorzitter Marcel spoort ons aan om onze verbeeldingskracht-, zeggingskracht-, compositie- en fototechniekspieren tot het uiterste in te zetten om tot een afgewogen oordeel te komen.

Foto 1 gemaakt door de geluksvogel van de avond, zorgt gelijk voor vragen. Wat is het? Moet dit niet een maatje groter? Het blijkt een geslaagde opname te zijn van chipwood met een olielaag, waterdruppels en een blauw lampje te zijn.

Foto 2 van Wim L is een 300 mm opname van een Nijlpaard in de Beekse Bergen. Een beetje krap ingekaderd en met discussie over waar is scherp gesteld. Het mist ook wat spanning in de compositie.

Foto 3 van Anneke laat waterleliebladen door een polarisatie filter zien. Daardoor ontstaan bijzondere kleuren, spanning etc. Er blijkt weinig nabewerking nodig te zijn voor verrassende effecten.

Foto 4 van Marion stelt ook een ieder voor raadsels. Kennis achteraf verklaart veel, gewoon een plas water met heftrucksporen tonen een plafond in spiegelbeeld maar dan weer onderste boven. Dat waren velen na deze onthullingen. Bijzonder geslaagd.

Foto 5 van Anita toont een sperwer in de achtertuin genomen door de ruit. Deze moet je in een split second kunnen maken, want de deur op een kier zorgt voor vogelvlucht. Jammer van de scherpte en een tikkie statisch.

Foto 6 van Ed van een burlend hert. Ed weerlegde d3 beschuldiging dat ie het hert aan de staart heeft getrokken voor deze geslaagde compositie. Mooie kleuren.

Foto 7 Johan vdS liet een maisveld zien. De lucht heeft potentie. Tips ter verbetering: Maak duidelijk wat je onderwerp is en contrast.

Foto 8 Johan vS. Meisje op de muur, goede wijn behoeft geen krans. De zaal leek een voetbal stadion 10,10,…… Dus blijft die in de pauze staan.

Foto 9 Kees O toont een punke Pino, oftewel een Australische Emoe. Mooie scherpe foto van  een leuke eigenwijze vogelkop.

Foto 10 van Cock is een loeischerpe spreeuw in fraai gekleurd baltskleed. Wellicht in de nabewerking de compositie nog wat aandacht geven.

Foto 11 een minimalistisch zwart wit van Ger. Een huis onder knetterhard licht geeft een mooie vlakverdeling. Op eigen printer afgedrukt.

Foto 12 van Marcel verslaat het Perfect plaatje als het gaat over een paringswiel van waterjuffers. De kunst is hier om alles in het zelfde scherpte vlak te krijgen. Dat is gelukt.

Foto 13 van Ben is van een Kluut in het Kraaijenest in de Lier. Prachtig qua compositie, kleur, scherpte. Voorbeeld van gebruik van lege ruimte

Foto 14 van Wim A een stoere kabelhaspel. Deze wordt van alle kanten bekeken en getoond. Geslaagde plaat..

Foto 15 van Henk M toont het gebruik van groothoek bij een brug met convergerende lijnen. De brug lijkt nog langer.

Foto 16 van Adriaan toont een meeuw op een kruispunt in de zoutpannen. Vooral door het spiegelbeeld geslaagd.

Foto 17 is die van een zeer gifgroene en groengiftige scherpe Doornappel. Het geeft een vrolijke compositie gemaakt door Kees O gewoon in centrum Poeldijk.

Foto 18 is gemaakt op een plek waar iedereen  op topsnelheid onder door rijdt behalve Ger op een rustige zondagmorgen. Dan tref je een lege Nelson Mandela brug aan die zich leent voor fraai zwart wit.

Foto 19 waarin Anita de blik van een sombere poes heeft gevangen in een toch wel gedurfde compositie. De scherpte moet beter.

Foto 20 onderscheidt zich overal en altijd door de fraaie kleuren. Marcel voegde daar nog extra kleur aan toe dmv de passe-partout keuze. En dat leverde weer flinke discussie op.

Foto 21 is die van een aap. Ben weet altijd waar die zit als ie hem bezoekt. Mooie plaat met discussie over nabewerking van witte vlekjes.

Foto 22 maakt Zen door de harmonie in kleur. Gemaakt door Henk M op de avond van de langste dag.

Foto 23 door Wim A onder hoogspanning gemaakt door goed te kijken naar een onderwerp.

Foto 24 van Ed met nogmaals een burlend hert. Prachtige plaat waarin veel zo niet alles klopt.

Foto 25 geknipt door Marion met gewoon een eifoon. Minimalistische scherpe indruk of opdruk, op zijn kop en op het strand.

Foto 26 waarin Anneke tot haar verrassing ziet dat een gespiegelde eekhoorn ook anders kan worden neergezet. Goed geslaagde plaat.

Foto 27 een Pestvogel. Mooi beest in een fraaie kleur omgeving, helaas door Cock wat teveel gecropt waardoor rare artefacten in de afbeelding ontstaan.

Foto 28 van Johan vS met als onderwerp een Leguaan in een harmonieus kleurenpalet. Zeer fraai.

Foto 29 gemaakt door Adriaan in Bretagne laat zien dat rood wat doet in een foto. Een frisse foto van boten waaraan je misschien soms te snel voorbij loopt.

Foto 30 van Johan vdS laat ons een duif zien. Netjes en scherp gemaakt. In de nabewerking kan nog een aandacht trekkend wit vlekje worden weggewerkt.

Foto 31 van meneer en mevrouw de leeuw. Wim L heeft dit wakkere duo op de plaat gezet. Netjes gedaan, het verschil in grootte is goed in beeld gebracht.

Foto 32 brengt ons  30 jaar terug in de tijd. Henk U laat ons zien wat je op oude negatieven kan ontdekken, de oude tijd schilderachtig in zwart wit weergegeven. Bijzonder.

 

Henk

 

 

Comments are closed.