Clubverslag donderdag 13 februari 2025 ritme en herhaling in z/w
Clubverslag van donderdag 13 februari 2025
Thema: Ritme en herhaling in zwart-wit.
Op deze avond stond er (weer) een interessant thema op het programma! Ritme en herhaling! We waren toch niet op de repetitie van een of ander zangkoortje terecht gekomen?
Door vakantie en/of ziekte moest een aantal leden verstek laten gaan en dat is toch jammer. Karin had zelfs zóveel griep, dat ze niet eens haar laptop kon openen! Magda is echt met vakantie en komt pas in mei weer boven water. Desondanks waren 16 leden aanwezig en ook hadden 16 leden elk 2 foto’s ingestuurd.
Behalve een hartelijk welkom en de vermelding van enkele afwezigen had Marcel niet veel te melden en dus kon het tonen en beoordelen van de foto’s snel beginnen.
Foto 1 was van Kees Olierook: een uitsnede van een aantal pilaren van een kerk of een kasteel. Prettig om naar te kijken! Is tie wel scherp? Jazeker, maar het gesteente is wat roffelig en de grijstinten moeten blijven. Ger zou wat meer ‘pit’ willen zien. Maar de foto paste mooi in het histogram; eventueel zou het contrast in de midden tonen wat aangescherpt kunnen worden.
Foto 20 was ook van Kees; de dakconstructie van het station in Luik. Een prachtige foto met heel veel lijnen. De weerspiegeling links is juist een toevoeging!
Foto 2 was van Wim Lagerweij; hij had een fraaie foto gemaakt in het ‘Depot Boijmans van Beuningen’ in Rotterdam. Een leuke foto en goed gezien door de fotograaf! Door de aanwezige lachspiegels kwamen de aanwezigen – maar ook Wim zelf – in 3 stukken in beeld: hoofd, romp en benen. Weliswaar een drukke foto, maar erg speels en ludiek!
Foto 19 was ook van Wim; een interieur van een oude kerk of kasteel. De herhaling zit in de lagen steen, die om en om licht en donker waren. Er is veel tegenlicht, maar toch is de foto lekker scherp!
Foto 3 was van Marja en wat voor een foto! Vijf dobbelstenen op enige afstand naast elkaar, die door een zwarte kookplaat gespiegeld werden! Geweldig! Super strak! Verzin het maar! Kom er maar eens op! Chapeau Marja!
Marja’s 2e foto (28) was een prachtig plaatje van weerspiegelende knotwilgen in een mooie en rustige sfeer. Mooie herhalingen van wilgen, riet, beschoeiing én wolken. De ‘eeuwig durende’ lijn rond de paaltjes is natuurlijk geweldig! Marja vond het jammer, dat ze deze foto niet meer als ‘natuurfoto’ in een wedstrijd kan inbrengen. Waar? Bij de IJssel met hoog water.
Foto 4 was van de afwezige Henk Meijer. Henk had het dak (van binnenuit) van het Teylers Museum in Haarlem op de ‘korrel’ genomen. Een mooie plaat met veel glas in een ovaal. Een enkeling moest aan een badkuip denken, maar die hadden geen gelijk! Het dak stond wel erg strak in beeld en verticaal; maar horizontaal zou hij niet ‘beterder’ geworden zijn!
Ook foto 22 was van Henk; de kustlijn aan het strand bij Ter Heijde, met een grote lucht erboven. Maar waar is het ritme? Wellicht de golfjes in het zand? Een idee is, om de foto vierkant te maken en dus de lucht eraf halen. Alles wat te veel op een foto staat, kan weggehaald worden! Als ‘strandfoto’ zou deze foto perfect zijn!
Foto 5 was van Marcel; een mooie architectuurfoto met heel veel contrast en een ludieke constructie. Een mooie foto om naar te kijken, maar wel wat druk. Je ogen ‘vliegen’ over het beeld en een ‘cropje’ van alleen rechtsonder zou niet verkeerd zijn! Marcel moest toegeven, dat hij deze foto in de haast heeft moeten maken!
Voor Marcel’s tweede foto (27) had hij op een zonnige dag wat stukjes karton uit een Pass-Partout gesneden. Deze had hij voor zijn luxaflex uitgestald en er een foto van gemaakt. Het was een leuke, rustige foto geworden en had een spannend beeld opgeleverd. Er had iets ‘minder wit’ en iets ‘meer zwart’ in gemogen, want dan zou die foto veel beter uit de verf zijn gekomen of zelfs een toppertje! Marcel ‘verdedigde’ zich met een lang wijsgerig verhaal en herhaalde de uitspraak van een ‘goeie fotograaf’:
‘Een perfecte foto is pas perfect, als er ook iets van imperfectie in zit’!
‘Tja’ reageerde onze wedstrijdleider, ‘zo kun je alles wel goed praten’!
Foto 6 was er een van een lange zuilengang met aan het einde een deur, die echt op de juiste plaats stond! Deze foto was gemaakt door Ron en … of je wilde of niet, je werd – bijna letterlijk – de foto ingetrokken! Het contrast was laag, maar dat kwam het sinistere zeker ten goede! Genomen in Rotterdam, tegenover het ‘Depot Boijmans van Beuningen’ De ondefinieerbare vlekken waren een meerwaarde; het waren de overblijfselen van verwijderde graffiti!
Ron was ook de maker van foto 17 met een prachtige herhaling van de molens bij Kinderdijk.
Een mooie plaat, een mooie compositie en de inlopende paal is een toevoeging. Het was totaal onbewolkt en er stond geen wind. Ron wilde een soort pentekening maken en gebruikte hiervoor een 10-stops-grijsfilter, waardoor de molens niet echt scherp waren.
Foto 7 was van Henk van Uffelen en toonde sowieso de ingang van een tunnel! Mooi perspectief en compositie, een ruime herhaling van lampjes én … het ‘ritme van de regen’! Was het inderdaad de Maastunnel? Welnee, het was de tunnel tussen Zweden en Denemarken en de foto was gemaakt vanuit een rijdende bus, met véél regen en daardoor een ‘bak met ruis’!
Henk was ook de eigenaar van foto 18; een leuke plaat met een 5-tal ‘buis-fietsen’, die hij in Oslo had ‘geschoten’. Goed gezien! Een leuke en geslaagde foto Henk! En dat linker fietsje …? Dat heb je echt nodig! Zou Henk overwogen hebben om een fietsje rood te verven?
Foto 8 was gemaakt op het Hembrug terrein en wel door Johan van Schie. Het was een klein gedeelte van het toetsenbord (slechts 3 zwarte toetsen en een aantal witte) van een zéér oude piano, die wel een stofdoekje kon gebruiken! Er staat niet veel op, maar het had nog minder kunnen zijn! Goed gezien Johan!
Johan’s 2e foto (25) – een elektriciteitsmast boven het Oranjekanaal – was door de sinistere sfeer best spannend. Zelfs in de wolken is de herhaling zichtbaar! Een echte sfeerfoto!
Kees van Leeuwen zorgde voor foto 9; een groot en ingewikkeld trappenhuis. Hoe zat dat nou eigenlijk allemaal in elkaar? Verrassend was het zeker! Een beetje flets, wat saai en wat druk. Het zou een TOP-plaat geweest zijn, als de uitvoering wat beter was geweest!
Zijn tweede foto (29) was het interieur van een tuinderswarenhuis vol met veldsla. Uiteraard voldoende herhaling door die ‘ontelbare’ ‘kaspoten’!
Foto 10 was een ‘echte Ger’; heel veel ritme, structuren en lijnen in een bijzonder beeld, dat nog wel wat vragen oproept. Het beeld van de voorruit van een auto en de motorkap is zeker OK. Enige ‘smetje’ is misschien dat grijze vlak, maar het was onmogelijk, om ook daar nog wat lijnen in op te nemen. Eventueel de linkerhelft weggooien? Nee hoor, ‘niks meer an doen’!
Ger’s tweede foto (30) was een landschap met ‘aardappelruggetjes’ en is uitermate geschikt voor zwart/wit. De bovenkant moet er natuurlijk niet af! Gewoon een mooie plaat! Ger had dit gezien bij Ieper in België en ‘even snel’ gemaakt met zijn telefoon.
Foto 11 was een toppertje van Anneke. Het stelde de glazen gevel van een gebouw voor met heel veel bijzondere weerspiegelingen! Super mooi! Hoeft niet pittiger! Zo’n foto hoef je niet uit te leggen! En … nog een pluspunt; die rustige wolkjes! TOP!
Haar 2e foto (31) was een topplaat; de binnenkant van een hal met een constructie van houten panelen en een deur in het midden! Iets meer contrast had gemogen en die witte baan links had er af gemogen. ‘Die schuine lijntjes rechtsboven moeten blijven zitten om lekkage te voorkomen’, aldus een quasi ‘loodgieter’ in de zaal. Een geweldige foto! Waar genomen? In de TH-wijk in Delft, maar daar kom je niet zomaar binnen, toch?
‘Dat klopt, maar ik moest even ‘plassen’’, aldus Anneke.
Marion pakte weer eens uit met foto 12; maar waar keken we naar? Maar is dat belangrijk? Je blijft er naar kijken. Volgens Marcel zou deze zo in een galerie opgehangen kunnen worden!
Marion wilde iets ‘geks’ maken, want er zouden voldoende bomenrijen, kassen, lantaarnpalen, etc. binnenkomen, zo schatte zij in. Wat het is: welnu, het is een foto van die waterafvoer buis op het strand bij Ter Heyde. Daar komen 4 stralen uit, waarvan er 3 zichtbaar zijn. Heel apart Marion!
Haar 2e foto (26) leek op een schuimbadje met asperges. Maar … natuurlijk was het geheel iets anders! Het was een gedeelte van het dubbelglas van een sectionaaldeur. Omdat dat glas (of plastic) lek was, waren er borreltjes, troep en condens tussen blijven zitten. En zie daar; een fraaie plaat! Marion had er verder niets aan gedaan. Een toppertje, niets meer aan doen!
Foto 13 was van Ed; het dak van een tuinderswarenhuis met voldoende ritme en mooie lijnen. Een prettige plaat om naar te kijken, maar het bovenste deel (een andere kas) zou eraf mogen/moeten. Veel details, waar je heel veel kanten mee op kan!
Foto 21 was ook van Ed; diagonale lijnen alsof het ‘aardappel-ruggetjes’ waren! Maar niets van dat alles; het was een onderdeel van een laser-snij-machine, waarop het gesmolten ijzer te zien is.
Foto 14 was door Wim Alsemgeest ingestuurd: een omgeploegd landschap met een fraaie bomenrij ergens op Goeree en Overflakkee. Zou het bovenste stuk eraf kunnen? Nee hoor, Wim was juist getriggerd door die fantastische wolkenlucht. Maar beste mensen, dat zou natuurlijk juist een valkuil kunnen zijn, want het landschap én de bomenrij voldoen aan het thema van vanavond en die lucht niet.
Wim’s tweede foto (23) bevatte een mooie luxaflex, die Wim gekanteld had, hetgeen zeker een verbetering was! Het was een strakke plaat, een prettig beeld en veel contrast en bijzonder om naar te kijken! Genomen op het 100-land bij Maasdijk.
Foto 15 was van Mariska; een spoorrails met heel veel bouten en moeren! Er zat wel een vleugje rood in. Maar, zou een kwartslag draaien, de foto niet sterker maken? Mariska had deze foto bij het station in Antwerpen gemaakt. Mariska denkt zelf nog wel een achterstand met Photoshop te hebben, maar zij zag wél dit tafereeltje en zij stopte er zelfs voor! Dat komt dan toch helemaal goed!?
Mariska’s 2e foto (32) was van een zuilengang in een kathedraal in Antwerpen. De foto was hoog en smal, maar dat kwam omdat ik erg klein ben en die kerk heel hoog, aldus Marisca.
Foto 16 was van Teun; OK, een mooi strak plaatje vanuit de hoeken met herhaling en ritme, maar het is meer een mistige landschapsfoto! Bovendien moet dat paaltje weg én de lucht is jammer genoeg één groot wit vlak! Wellicht is die rechter bomenrij alleen, een idee?
Teun’s 2e foto (24) was een lange kasgevel met een rij bomen ervoor, die naar een auto en heel veel rotzooi leidde! Waarom niet én links én rechts er wat vanaf? Waarom niet vierkant? Er zit veel meer in deze foto! Er is niet nagedacht!
Lieve lezers, DURF dus te kroppen, te knippen, te knotten en te korten! Maar een ‘oud mannetje’ heeft nu eenmaal minder lef, dan een stoere, behaarde, bebaarde dertiger met een door de zon gebruinde kop en met grote tattoos op beide wangen!
Teun