Clubverslag 30 november 2023 Alles Behalve natuur

Clubverslag 30 november 2023 ABN

 

Marcel verwelkomt de 20 aanwezigen, 18 deelnemers en 36 inzendingen met een warm welkom, een speciaal welkom aan Barbara Stolze. Onder de afspraak dat we vanavond eerst de maker aan het woord laten starten we met de veelbelovende opmerking: “Hoe divers willen we het hebben”.

Uit een latere discussie komt het voorstel om 8 ipv 6 seconden de tijd te hebben om een foto te waarderen.

 

Sandra opent de avond met hang en sluitwerk uit de Hem. In de discussie komt naar voren dat het goed is om regelmatig te checken of het beeld thuis op de laptop hetzelfde is als op de beamer. Een beeldscherm calibreren op zijn tijd helpt.
Haar tweede foto mocht er absoluut zijn, abstracte raampjes, ook uit de Hem. Misschien versterkt 16×9 nog meer het effect.

Wim A. heeft een energie centrale van de Maasvlakte vastgelegd. Een fraaie plaat waarin door de compositie keuze een abstract beeld ontstaat. Hij heeft hem wel 3 x in moeten sturen om hem in 1 x goed op het scherm te krijgen. Ook de tweede foto van Wim is geslaagd, of die beter is dan de eerste daar gaat de discussie over.  Jammer dat het geen 16×9 is.

Anita is in het Duitse Ruhrgebied bij een kolencentrale en de aanwezigen stellen dat samen vast. Van oorsprong was de foto in een te flauwe kleur en is daarom omgezet een zwart-wit. Rechtzetten zal de foto beter maken. Het advies op haar tweede foto is om de witte vlekken te vermijden en misschien meer te kiezen voor detail.

Kees O heeft een mooie kop, gefotografeerd natuurlijk, ook in de Hem. Hij haalt hier voordeel uit het statief gebruik door bijvoorbeeld de ogen en het dak op de achtergrond op de juiste plek te krijgen. Zijn tweede foto in het museum in Assen geeft een detail van een kunstwerk weer. Harmonie in kleur.

Johan maakt indruk met vuurspuwers, vignetje, sluitertijd zorgen voor een mooi patroon in de vuurwolken. Zijn tweede foto was weer geheel anders, een montage op basis van meerdere eigen foto’s van een vrouw met uil die een schilderij ontstijgt. Aangenaam om naar te kijken.

Anita W fotografeert een vrouw in regenjas in Rozenburg, daar is men minder enthousiast over, maar de tweede foto gemaakt in de The Mall in Leidschendam wordt hoog gewaardeerd. Hoog abstract niveau. Misschien 16×9?

Marion fotografeert in het voorbijgaan vanaf een boot in mooie tinten (nabewerkt) details van een fabriek, goed geslaagd. De tweede foto van een moskee in de kathedraal in Cordoba is ook uit het handje. En ook geslaagd, discussie is er over het gelijk maken van de tinten in rechter en linkerdeel van de foto.

Adriaan is uitgedaagd door de kritiek op een eerdere foto dat het beeld niet in goed licht stond. Hij zou ons krijgen zei die. Dat is gelukt maar nu ook de te lichte zijkanten nog wat vermommen. Zijn tweede foto laat een interessante trap zien. Jammer van het gekozen formaat.

Marcel stelt een foto samen met een roestig stuk van een container en een ruit van een kas. Kleur in negatief en een element gespiegeld vormen een surrealistisch geheel, waar Kees niet naar kan kijken. In zijn tweede foto van een deel van de bibliotheek uit Delft kan de kijker aan de abstractie zelf invulling geven.

Henk M laat slotjes zien van eeuwige beloftes maar waarvan niemand weet of die gehouden zijn. Zijn tweede foto van een fietstunnel ontmoet warme kritiek

Ger legt op Waterpop een dame vast en op de fiets ergens een gebroken ruit en weet die bijzonder samen te brengen. De sterren van het glas en de lichtjes in de ogen, bijzonder. In de tweede foto probeert hij Karel Willink na te volgen. Misschien teveel bij elkaar en het licht in het beeld is niet consequent. Maar weer out of the box.

Anneke zend een (te) blauwe plaat in van een brug in Denemarken. Een verassende graffiti in de lucht. De tweede foto toont, ook in Denemarken, een mega oversteek van een gebouw. Het strakke wordt een beetje teniet gedaan door de bomen.

Kees van L legt op vakantie in Maastricht een gezellige familie vast . De straal van de fontein lijkt precies op het hoofd van het meisje te eindigen. Het dynamisch bereik van de camera wordt uitgedaagd in de donkere en lichte tonen. Zijn tweede foto van Poeldijkse architectuur in het Energie bedrijf vraagt om duidelijker keuzes in de compositie.

De (fysiek) afwezig Wim L toont een huisje in hard licht. Goed voor op een ansichtkaart. Zijn tweede foto is genomen in Rotterdam, waarschijnlijk vanaf het Depot van Boymans. Het advies is om keuzes te maken in de compositie.

Henk U fotografeert een potje verf dat te lang heeft stilgestaan. Even roeren en je hebt een abstracte compositie om u tegen te zeggen. Het verven moet maar even wachten. Zijn tweede foto wordt ook zomaar binnen gefietst. Als was niet iedereen het er over eens of de fiets nodig is, vanwege het motto less is more zeker in een serieuze abstractie.

Teun treft mooie kleuren van een waterpaal tijdens een zonsondergang op het strand van Terheijde. Fraai. Graffity op het Kleinpolderplein vraagt om keuzes. Het wit op de zijkant schreeuwt om aandacht.

Ron verrast met een zendmast in Barcelona met smog op de achtergrond. Spelen met licht en kleur geven een bijzondere sfeer, als een daglicht opname bij nacht gemaakt lijkt te zijn. De tweede foto in de kathedraal van dezelfde stad toont interessante rode baksteen in de bogen. Groothoek vanuit de hand. Niet helemaal symmetrisch vanwege geen statief.

In de eerste foto heeft Ed de kleuren lichter gemaakt en daar heeft ie nu spijt van. Hier zou je spiegeling van de foto is moeten proberen om dat je dan eindigt bij het onderwerp, nu kijk je het beeld uit. Ed crasht op Zandvoort in de formule 1. Het is erg druk. De foto is duidelijk gecropt.

Comments are closed.