Clubverslag 22 december “Herfstgevoel”

Clubverslag 22 december “Herfstgevoel”

 

In deze donkere dagen voor Kerstmis is er buiten een weertype dat onmiddellijk aanleiding geeft om een kop warme chocolademelk te bestellen. Binnen bekijken en beoordelen 24 aanwezigen de 28 inzendingen die het “herfstgevoel” moeten opwekken. Gelukkig was er in de pauze en daarna ook de mogelijkheid tot het niet bestellen van chocolademelk om zo toch een goed clubgevoel over te houden aan deze clubavond.

Bijna glipt mogelijk adspirantlid Rob door de mededeling heen, maar Marcel herpakt zich om gelijk ook aan te kondigen dat dit de laatste wedstrijd van 2022 zal zijn.

Alle te bewonderen foto’s tonen herfst maar herfstgevoel is toch nog wat extra. Al blijft gevoel toch wel een subjectieve emotie.

Foto 1 van Wim L toont een mager gevoel en lijkt meer van ik fiets langs en ik maak een foto. Al moet opgemerkt worden dat de maker van de opmerking dit letterlijk zelf toepast op het maken van haar foto.

Foto 2 De weg leidt je uit de foto, die wat flets overkomt. Adriaan is de maker.

Foto 3 van Wim A had ook in de winter gemaakt kunnen worden, maar de maker zweert bij een datum van voor 21/12. Het is wel een fraaie plaat.

Foto 4 van Marion N wordt gekenmerkt door warme kleuren en veel detail. Alles is in het Staalduinse bos wel in harmonie en met goede gevoel. Een rood blaadje trekt aandacht en maakt discussie.

Foto 5 van Sandra bij Dwingeloo ontbeert de warme kleuren door een blauwzweem.

Foto 6 van Ed toont een paddenstoel met (te) veel lichte vlekken in de achtergrond. Tip voor nabewerking is om de paddenstoel te selecteren, de selectie om te draaien en zo de achtergrond aan te passen.

Foto 7 van Henk U doet je wel verlangen naar warme chocomelk omdat de regen tegen het raam kletst. Een leuke plaat.

Foto 8 is van een paddenstoel op een hoogte van 3 m geschoten door KeesO die overigens wel laag bleef. Een mooie porselein zwam in Clingendaal.

Foto 9 werkt op je gevoel door de mooie licht harp tussen de bomen van het bos door. De kleur rood komt volgens maker Johan wat minder uit de verf dan gedacht.

Foto 10 Alleen tamme kastanjes kan je groeperen tot stilleven. Een fraaie plaat van Marcel met een mooie scherpte.

Foto 11 gemaakt in het heuvellandschap van Limburg door Anita is wat minder sprankelend maar heeft wel een leuke uitsnede.

Foto 12 van een grond eekhoorn door Anita H is niet jaargetij gebonden en wat flets van kleur. Wellicht wat meer croppen.

Foto 13 van Henk M laat met pompeuze pompoenen wat minder herfstgevoel achter wel een fraaie blik op de pompoenstructuur en vooral een gevoel van medelijden over de hoeveelheid pompoensoep de gegeten moest worden.

Foto 14 van Cock in het Ockenburgse bos. De beukentak in de blauwe lucht ontbeert het herfstgevoel.

Foto 15 van HenkG was ook volgens de maker te flets en niet warm genoeg voor de herfst.

Foto 16 van Anneke was een plaatje, met een blaadje.

Foto 17 laat een paddenstoel zien met een mooie lijn, mooi groot in beeld, mooie bokeh op de achtergrond. Teun krijgt gelijk trek in een sorbet na het maken van de plaat in het Staalduinse bos.

Foto 18 maakt van Ger een impressionistisch artiest. Een fraaie plaat van een vijvertje met bomen in het Ockenburgse bos.

Foto 19, Marjan laat op een leuke manier een herfstbos in de mist zien. Misschien dat er meer gecropt kan worden.

Foto 20 is een zeer origineel idee waaraan in de uitwerking wat meer aandacht moet worden besteed. Anita stopt in Chaam haar voeten onder de bladeren die jammer genoeg te flets zijn.

Foto 21 Wim A weet in Maasland langs de Gaag een mooie plaat met een koud gevoel te maken.

Foto 22 van Wim L toont hetzelfde als foto 1 maar dan in de mist met veel meer herfstgevoel. Als de voorgrond er af zou zijn was de foto nog meer geslaagd.

Foto 23 van een spinnenweb is prachtig met al die pareltjes. Anita H hint hiermee wel naar de herfst maar de foto kan ook in een ander jaargetij gemaakt zijn.

Foto 24 van Cock is een beetje flets met een unheimisch kleurtje.

Foto 25 van Henk U is niet voor in het haardvuur, integendeel. De herfstbock zorgt voor het juist gevoel maar misschien ligt dat er wel erg dik op.

Foto 26 Maker Henk M vond grote pompoenen dan ook grote paddenstoelen. De kleuren zorgen voor het goede gevoel, al zouden ze misschien ook wat te kunnen zijn.

Foto 27, Sandra maakt een sympathieke fraaie plaat van fotogenieke inktzwammen. Wellicht eens een ander perspectief proberen door plat op de buik te gaan.

Foto 28 Kees zorgt met zijn fraaie plaat voor discussie. Het eikenblad is misschien nog wat groen, maar de eikel onder de waterdruppeltjes brengt dan handen op elkaar.

Foto 29 geeft het goede gevoel. Ger maakt hem in het Prinsenbos.

Foto 30 is door Marcel in het Speulderbos gemaakt. De wortelende boom lijkt iedereen te doen struikelen vooral omdat een groothoek lens dat goed in beeld brengt. Voor het herfstgevoel wat aan de licht kant.

Foto 31, Johan is ontevreden over de witte vlekken op de foto. Hij krijgt dit niet goed in zijn nabewerking.

Foto 32 laat fraaie witte paddenstoelen zien gemaakt door Teun in het Staalduinse bos.

Foto 33, HenkG scharrelde blaadjes bij elkaar tot een stilleven. Er volgt een discussie over de compositie.

Foto 34 is door Anneke gemaakt volgens het concept bij foto 1. Mwah zegt ze over de vrouw met joint die mogelijk wel het goede gevoel heeft in deze herfst.

Foto 35 toont met mooie kleur en goed gevoel een Esdoorn takje. Ed maakt hem en zorgt over discussie over het zwarte vlak.

Foto 36, Adriaan laat de zwam een beetje in de achtergrond verdwijnen en dat is jammer, als ook de op cv leidingen lijkende witte takken.

Foto 37 zorgt unaniem voor bewondering. Marion weet in een sterke compositie met de spiegeling van bomen in een Ockenburgse vijver het juiste gevoel op te wekken.

Foto 38 Marjan brengt Bovisten in beeld. De aanwezigen hebben tips voor het opruimen van het onderwerp en de randen van de foto.

Hierna volgt ook de laatste derde helft van 2022.

 

U allen een veilig uiteinde en een gezond en voorspoedig 2023 gewenst.

Henk

 

 

 

 

Comments are closed.