Club verslag donderdag 30 mei onderwerp dierentuin

Club verslag donderdag 30 mei onderwerp dierentuin

Vanavond zijn er 21 aanwezigen en 20 inzenders die 100 foto’s hebben aangeleverd. Dat wordt een hele klus voor de verslaggeving, maar de schrijver wordt een beetje gemotiveerder doordat hem felicitaties worden aangeboden vanwege zijn nieuwe kleinkind.

De foto’s die zijn ingestuurd komen uit alle dierentuinen van Nederland en de ons omringende landen. Onontkoombaar is dat persoonlijke archieven zijn geraadpleegd en dat er her en der een registratie is gemaakt van een dier in een tuin.

Voorzitter Marcel heet ons allen welkom maar vraagt ons nog wel even om nog eens kritisch te kijken of bij de export/uitvoer van een ieders foto’s de resolutie goed staat. 1080 hoog, 1920 breed.

Kees O. bijt de spits af met een aandoenlijke Ringstaart Maki met kind, een relaxte Koala, een Goudkopleeuwaapje achter strak hekwerk maar met de ogen vrij, een Maribu waarvan de kop precies voor een boomstam valt en een Kameleon.

Wim L. heeft in mooi diffuus licht een high-key Pelikaan, een Ringstaart Maki, een naturel Leeuw portret, Neushoorns zonder hoorn en een helaas niet scherpe Rode Panda.

Henk U schoof zijn camera onder het hek door om een loeischerpe opname te maken van een Nijlpaard. Ook had ie een Baviaan met roodachterlicht, zwemmende Zeehonden in mooie kleuren, een Kraag Maki en een groenige IJsbeer omdat een geel rotsblok gedimd moest worden.

Wim A. geeft met zijn 5 foto’s een industriële beschouwing van een Olifant. Achtereenvolgens zien we de poten, de staart, een oor, een oog en natuurlijk de kenmerkende slurf. Origineel gedaan.

Marja had weer een bewonderenswaardig mooie serie. Een struisvogelsnuit met scherpe haren, een Pauw mooi scherp en een herhaling van de blauwe kleur. Ook een knap in beeld gezette optocht van Bladsnijders. Een Europese Zeearend en een Stokstaartje (de Wachter) in mooi licht met zand op zijn snuit.

Erik laat het fascinerend oog van een Krokodil zien, een etende neushoorn met een steen tussen de twee knobbels. Voor een betere foto van de indrukwekkende Armoerpanter moet nog eens met aandacht de schuifjes van LR worden geschoven. Zijn IJsbeer was wel wit en de Kaaiman had toch nog teveel nutteloze spullen om hem heen.

Marion zat in een hele grote dierentuin in Suriname en veelal met een hoofdlampje in het donker. Dat leverde prachtige gekleurde platen op van een Hagedis, Boomboa, Kikker met keelzak en Sprinkhaan. De Schorpioen was met UV licht beschenen en kwam knalblauw tevoorschijn.

Ed laat ook indrukwekkende foto’s zien, eerst een Apehand, een IJsbeer in prachtige actie en een treurige aap achter touw. Hiervan hadden de twee ogen en de mond allen keurig een eigen raat van het touwwerk.

Anita was in de Antwerpse Zoo vandaar de opening met Suske en Wiske. Ze worden gevolgd door een Hagedisachtige, een Giraf, een Pinguin en een Vis.

Anneke zag veel beren op de weg. Een Reuzen Panda met bamboehap, de Maleise beer, Balu beer uit Jungleboek, Kamchatka Beer, de Kodiac en ook nog een IJsbeer. Wel allemaal beregoed in beeld gebracht.

Toen brak de pauze aan, waarin Anita retro ging en een rolletjes camera met toebehoren in een koffertje gratis aanbood. Helaas blijft een ieder verstokt digitaal.

Ed biedt aan om een Formule 2 team in augustus op Zandvoort te fotograferen. Hij komt er op terug.

 

Ben opent met een goed gelukte Kroonkraanvogel met een soort mikado kuif, daarna een Toekan, een Prairiehond in mooi diffuus licht, een Krokodille oog en een Beer. Allemaal netjes op de plaat gezet.

Teun toont een fraai in beeld gezette Flamingo kop, Stokstaartjes op een leuk stronk element, in mooi zacht licht Vlooiende Apen. Zijn languit liggende IJsbeer wordt een connectie met Olga Commandeur toegedicht. De Zeehondensnuit lijkt wel van glas, zeer fraai.

Anita H heeft 5 foto’s ingestuurd maar er kwamen er maar 3 in beeld. Marcel komt er op terug. Een mooie Otterkop, Olifanten die de koppen bij elkaar steken en Prairiehondjes in zachte pastel tintjes.

Ger zet gelijk de toon met Alfamannetje Bokito, de arrogantie springt er vanaf. Daarna een Zeeleeuw, een droeve moeder Aap met jong, een Kuifmakaak die gek is op zijn gereedschap en Giraffen in verboden liefde. Allemaal prachtig gedaan.

Kees v. L. laat achtereenvolgens een Krokodillenpoot en kop zien. Fraaie lijnen zijn strak in beeld. De clownsvis is wat aan de fletse kant.

Karin heeft ook een overtuigende serie met een Doodskopaap met opgestoken duim, een fraaie kleurrijke symmetrische Mandrilkop. Een mooi scherp oog, net boven water, van een Slijkspringer. De Rode Panda steekt de tong in de neus. Ook de IJsbeer met vis staat fraai strak in beeld.

Johan heeft de minimale scherpte precies op de goede plek neergelegd bij de Libelle. Het Stokstaartje met gedraaide kop is ook mooi scherp in beeld. De Ibissen staan een beetje in de drukte. De diepzee Vis en de Dino in ei horen er niet helemaal bij.

Ron heeft zijn best gedaan om een Steltloper (beetje druk), een Papagaai en een Vlinder goed op de plaat te krijgen.

Marcel laat twee series van 5 zijn. Serie 1 is een actie serie, Serie 2 is een zwart wit serie.

Serie 1 met leuke platen van een Giraffe die de eigen tong in het eigen neusgat steekt, een stofblazende Olifant, een Zeehond die een soortgenoot in de nek bijt, jonkie van een Meerkoet en Bavianen die de strijd om de apenrots aangaan.

In serie 2 zien we dat zwartwit mooi dingen doet met een Wrattenzwijn, een Lammergier, de kop van een OerangOetan. De Leeuw wordt bijna een pentekening. Een aap met sprekende ogen.

De Partij van de Dieren kan tevreden zijn met deze avond. Alle beestjes groot en klein zijn waardig in beeld gekomen, nergens is sprake van een angstcultuur of een patroon van onderdrukking. Zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar. Al zal dat niet de volgende keer zijn want zoveel natuur als vanavond roept ons op voor Alles behalve natuur op onze volgende donderdag.

Henk

Comments are closed.