Clubverslag Straatfotografie in zwart wit van 11 Juli 2024

Clubverslag Straatfotografie in zwart wit van 11-07-2024

 

Stipt om 20:00 uur, op deze laatste verenigingsavond voor de vakantie, verwelkomt voorzitter Marcel de 17 aanwezigen en deelt mee dat er vanavond 16 deelnemers zijn die 32 foto’s hebben ingezonden. Onze voorzitter deelt mee dat Kees Olierook vanwege zijn verjaardag vanavond trakteert onder de pauze waarop een daverend “Lang zal die leven” hem ten deel valt.

Twee vragen vooraf:

Wat is precies zwart-wit?
Wat is precies straatfotografie?

Wellicht komen we daar vanavond achter.

 

Teun
Foto 1 biedt een gezellig plaatje in mooie zwart/wit tinten en is aangenaam om naar te kijken ondanks de drukte. Misschien mag het geheel een snipper pittiger en kan ook nog een vignet.
De man met de hond leidt af van het hoofdonderwerp, kan je oplossen door deze donkerder te maken. De foto is gemaakt in Delft.
Foto 30 kreeg kritiek op de willekeurigheid van het onderwerp in het straatbeeld. Ook gemaakt in Delft.

Marcel
Foto 2 wordt in eerste instantie zeer subjectief geprezen door maker Marcel, in tweede termijn zwakt de beoordeling niet af. 3 donkere elementen houden de boel in evenwicht en de fontein spettert dat het een lieve lust is. Achteraf geeft Marcel aan dat hij het jongetje in het midden nog meer  in het verlengde van de fontein had willen hebben zodat de buitenste stralen uit zijn handen lijken te komen.
Foto 22 van een persoon op een bank wordt ook als een gave plaat beoordeeld. Puntjes van kritiek zijn dat het ene been extra lang lijkt, niet alles even recht staat en er weinig straat te zien is. Marcel countert dat dat ene been echt zo hoort en de bank ook in het echt scheef staat.

Ger
Foto 3 is een goed gevangen moment in Kaap Verdië: twee personen staat precies op het zelfde moment voor het midden van twee verschillende deuren. Mooi contrast.
Foto 26 is een echte Ger vindt Ed met voorkennis. Een mooi portret gemaakt in Ieper geeft aanleiding tot enige discussie: portret dan wel straatfotografie?

Kees O
Foto 4 laat een interessant beeld zien, jammer dat het hoofd er niet helemaal op staat. Het is een duidelijke straatfoto. De scherpte ligt niet echt op het gezicht van de vrouw. De foto is gemaakt in 3:4 formaat in Shanghai. Vandaar dat het nu wat lastig is om een goede uitsnede te maken.
Foto 24, een straatmuzikant met een gezicht met karakter. Kees is hier speciaal voor naar Den Haag gegaan met de tram. De muzikant speelde jammer genoeg wel steeds hetzelfde korte deuntje. Als straatfotograaf is Kees echter geslaagd met deze foto.

Wim A.
Foto 5 lokt de discussie uit of er wat moet lijken te gebeuren op een straatfoto. Wim heeft de foto gemaakt vanaf de buik. Hierdoor moet in de nabewerking wel het een en ander worden rechtgezet. De fiets links op de voorgrond trekt veel aandacht weg van het ogenschijnlijk lege, triestige levensverhaal van de twee op de bank.
Foto 25 toont een treurige rokende vrouw zien. Hier ontstaat de discussie over portret of straat fotografie. Je kan redeneren dat een treurige vrouw in een decor waar de wereld welvaart uitstraalt om die reden straatfotografie is. De dubbele laag met een rokende vrouw in een scootmobiel in de weerspiegeling maakt de foto interessanter.

Anita H.
Foto 6, een leuke foto van een heleboel mensen die op straat zijn. De twee blije koppies in het midden maken de foto, maar is het dan een straatfoto? Om die koppies heen is er veel ruis in de vorm al die andere mensen en dingen. Vignet? Dit heeft Anita wel geprobeerd maar weer weggehaald.
Foto 19 toont een sfeerbeeld van bijvoorbeeld een verregend Varend Corso. Komt dit in 16:9 beter tot zijn recht? De foto is prettig om naar te kijken en er is veel te zien, ook een half gezichtje van een kind. Daar ontkom je soms niet aan en het doet het goed mbt privacy.

Sandra
Foto 7, een goed gevangen moment in Oud Beijerland van een jong gezin hand in hand op straat. Er is wel sprake van enige bewegingsonscherpte van het onderwerp.
Foto 23 doet denken aan Peter Gillis, maar dat is louter toeval. Het echtpaar heeft de boodschappen achter de rug. Het zwart/wit heeft een aangenaam contrast maar zou misschien de achtergrond minder scherp moeten zijn.

Erik
Foto 8, een slapende vermoeide man in een tuktuk. Grappig beeld in nette zwart wit tinten. De voet is scherp. Wellicht iets meer van de straat in beeld brengen?
Foto 32, een onderwerp met potentie dat misschien toch te makkelijk/snel in beeld is gebracht. Het contrast is wat flauwtjes.

Ron
Foto 9 laat een echte straatfoto zien met een goede sfeer. Dit keer een voorbeeld hoe een drukke achtergrond wel mee helpt. Veel discussie over het gekozen contrast. Ron licht toe te hebben gekozen voor beweging in zijn foto, door grote lens opening en hoge sluitertijd.
Foto 31 lokt wederom een discussie uit of er sprake is van straatfotografie. Op de foto zelf is niet veel aan te merken, integendeel. Een interessant beeld van een man met keuzestress. Gemaakt op de Ramblas in Barcelona op een markt.

Ed
Foto 10 met een invoerende lijn die naar het nummer 10 gaat, en dat is wel jammer omdat je dan het onderwerp snel voorbij loopt. Wel een duidelijke straatfoto en een mooi contrast.
Foto 29 wordt goed ontvangen met het sterke contrast op de Gondeliers. Ook een mooie scherpte.

Henk U
Foto 11 is een actie foto van WAFV collega Ron in een strak lijnenspel van traptreden. Ron vond het een topper, de neutrale kijker mist wat zeggingskracht.
Foto 21 leidt tot een discussie over het opname moment. Een halve seconde eerder zou de wandelende dame een rommelige fiets hebben bedekt. Wel waardering voor het foto onderwerp en  het lage standpunt, echter het gezicht is niet helemaal scherp. De foto is uitgevoerd in sepia tinten met een witte rand, en hier wordt ook het nodige van gevonden.

Anita W
Foto 12, drie mensen die wachten op het voorbijgaan van de carnavalsoptocht. De man weet duidelijk dat ie op de foto gaat. Het contrast is aangenaam. Door het minder scherp maken van de achtergrond zouden de hoofden beter tot hun recht komen. Foto is wel op straat maar niet helemaal straatfotografie.
Foto 28 is gemaakt op het Oeralfestival. Ook hier teveel interactie tussen fotograaf en onderwerp. Wel een gezellige sfeer.

Anneke
Foto 13 maakt waar dat hoe langer je een hond hebt hoe beter je er op gaat lijken. Lekker plaatje qua contrast met een mooie vlakverdeling.
Foto 14 voert ons naar Charleroi  waar een jeugdbende gezellig op de foto wil in een verder lege, maar wel mooie straat. Is dit straatfotografie wordt de discussie. De donkere tinten van de bende leden komen wel goed uit op de foto.

Henk M.
Foto 14 ontlokte tijdens het kijkmoment al vrolijk gegniffel. Het straat onderwerp spreekt een ieder wel aan. Kritiek op het krappe uitsnijden en de contrast mag scherper.
Foto 27 heeft te veel korrel en de fiets staat verkeerd. Ach je probeert eens wat.

Johan
Foto 15 gemaakt tijdens Deventer op Stelten. Het onderwerp netjes op 1/3. Een beetje registratie wel prettig om naar te kijken.
Foto 18 is een voorbeeld van goed gezien. Er staat geen mens op maar daar heeft niemand het over. Mooi sterk contrast en de felle zon werkt hier goed.

Marion
Foto 16 lijkt moeilijk om wat van te vinden en te zeggen. De twee dames verschillen dermate in het contrast met de achtergrond dat het lijkt of ze er in geplakt zijn.
Foto 17 is op de zelfde plek gemaakt in Valencia. Deze foto neigt naar portret fotografie net als Marion’s eerste foto. Ook hier dus weer discussie over het begrip straatfotografie. Als portretfoto worden beiden goed gewaardeerd.

Klaarrrrr en tijd voor de derde helft, die weer als altijd goed en gezellig slaagt.

Henk

 

 

 

Winnaars donderdag 11 juni 2024 straatfotografie in zwart wit

Winnaars donderdag 11 juni 2024 straatfotografie in zwart wit

1e plaats – Ger Sauer                               7,50 punten
2e plaats – Henk Meijer                            7,38 punten
3e plaats – Johan v Schie                        7,31 punten
4e plaats – Kees Olierook                        7,25 punten
5e plaats – Marion v Nimwegen               7,24 punten

 

Clubverslag van donderdag 27 juni 2024

Clubverslag van donderdag 27 juni 2024

 

Evaluatie ‘Land art’ en ‘Presentatie eigen werk’

Na een tropische dag sloeg de klok op deze WAFV-avond 20:00 uur en er waren ‘al’ 9 leden aanwezig! Maar … op de valreep kwam Anita Weeber nog binnen geschuifeld, zodat het aantal aanwezigen precies op 10 kwam; 3 dames en 7 mannen!
Kortom een dieptepunt, maar nog wel voldoende mensen om de avond door te laten gaan!
Het absolute minimum aantal leden zal 2 zijn denk ik, want dan kun je elkaar nog wat vertellen en wat laten zien en regelmatig voor elkaar wat te drinken halen. Ik weet eigenlijk niet of hierover iets in de statuten staat!?
Marcel begon zijn verhaal dan ook met het melden dat velen zich om uiteen lopende redenen hadden afgemeld en dat … die wel wat zouden gaan missen! ‘Echt wel!’
Op het programma stond de evaluatie van de werkochtend van zaterdag 4 mei; het beeldenpark Land Art en Hortus Oculus in Delft. Ook die dag was ‘onze spoeling’ erg dun; precies 4 leden hadden de weg naar Delft gevonden, om aldaar prachtige foto’s te gaan schieten. Een aantal bestuursleden was echter al eerder geweest, zodat het totaal aantal inzendingen op 7 kwam!
Afgelopen dinsdagavond had Marcel nog geen inzendingen binnen! Dus begon hij al wat voorbereidingen te doen, om toch een avondje WAFV te vullen! Toppie toch!?
Uiteindelijk hadden 7 leden in totaal 60 foto’s ingestuurd! Chapeau!

Foto’s van Land Art in Delft
Als eerste werden foto’s getoond van Ron, die echter niet aanwezig was.
Zijn eerste plaat was direct al een ‘inkoppertje’; een fraai doorkijkje door een soort loupe.
Vervolgens een drietal paardenbloemen, waarvan de 2e de beste/scherpste was. De mooie gelaagdheid in de foto met een schapenweide viel in positieve zin op. Ook de foto met 3 ruiters mocht er zijn. Ron is vaak ‘leuk’ aan het experimenteren en zo ook nu, en wel met samengestelde foto’s; grappig en sterk was de foto van een kunstwerk met een Vikingboot en een poortje (een mannetje) met fietsonderdelen. De horizon van een samengesteld landschap liep wel scheef, maar was niet echt storend. Een mooie serie Ron!

Onze ‘gouden industrieel’ had zich keurig aan de afspraak gehouden: hij had volgens de afspraak ‘slechts’ 5 foto’s ingeleverd! Tja, iemand moet toch elk keer maar weer het braafste jongetje van de klas zijn!? Wim Alsemgeest – want daar hebben we het over – had vijf foto’s ingestuurd met een samenhang van ijzer, roest, oranje en ruw- en schoonheid. Zo toonde hij de aanwezigen o.a. een foto met 6 oranje vlakken, een roestig kunstwerk en een detail van een stalen kronkel, die loei- en loei scherp was! Voorts nog een stapel stalen balkjes en een detail van een kruis(punt). Kortom Wim, een mooie, leuke samengestelde serie!

Henk van Uffelen begon zijn serie met een fraaie wenteltrap in het ‘bijenhuis’ van een imkervereniging. Zijn tweede foto was mooi en bijzonder; een staalconstructie met een enorme (dooie) boomstronk, waar een groen takje uit of op groeide. Een stoere plaat was een interieur van een zéér oude kever (een volkswagen) waarin hij heerlijk met de kleuren had gespeeld. Een spinsel met larfjes om een takje, viel eveneens goed in de smaak en dat gold ook voor zijn laatste foto: de ‘wokkel’ van Wim, maar dan driemaal gespiegeld, zodat dat draaipunt vier keer in beeld was! Heel mooi, alleen vond men de rode kleur een beetje ‘te’! En alles wat met ‘te’ begint is niet helemaal top, behalve Teun en tevreden!
Anneke opende met een ‘buste’ van een bijzonder persoon. Haar tweede foto echter deed nogal wat stof opwaaien, omdat die enerzijds heel erg gekropt was en anderzijds, omdat de algemene gedachte was, dat het een Tongelzwam was! Wim A. had nog wel een suggestie voor Anneke, nl. als ze de foto nóg wat meer gekropt had en een klein, fraai detail had uitgelicht, zouden we niet geweten hadden, dat het een Tongelzwam was!!! Nou beste mensen, Wim wás al helemaal op het verkeerde been gezet, omdat het helemáál geen Tongelzwam was, maar gewoon een detail van een stuk hout! Die Wim toch! Een prachtige plaat! Voorst liet ze een groen plantje dat uit de grond groeide zien, een klein korstmosje en een houten kunstwerk met balken. Tenslotte had ook Anneke geëxperimenteerd met een dubbele opname, van een ‘tulpenvaas’ langs de A13. Ze vroeg wat de anderen er van vonden, nou … Kees Olierook kreeg er een stijve nek van! Toch maar mooi gedaan hoor Anneke!

Marcel toonde ons ook weer een onderdeel van die kever en ook die draaitrap van Henk van Uffelen, zij het dat Marcel de trap anders had gedraaid. Een fraaie plaat was de reflectie van een chromen schoorsteenpijp. Het werd een abstract geheel van leuke, vreemde vlakken met zachte, softe kleuren in een mooie sfeer. Even een kwartslag draaien en zie daar een prachtige plaat. Marcel was aldaar bijzonder actief met een klaproos in de weer geweest! Hij wilde een toefje rode kleur aanbrengen in een foto met 2 vieze ruiten. Zijn camera stond op een statief én op de timer. Zo had Marcel telkens de tijd om met zijn klaproos naar de achterkant van de ruiten heen en weer te rennen om daar met dat bloempje te gaan zwaaien, totdat de foto genomen was! Wat zullen andere bezoekers van Land Art daarvan gevonden hebben???  Zou hij teveel ‘gesnoven’ hebben? Wat is dat voor een man, die lange tijd met een klaproosje staat te zwaaien en te klappen!? Ook Marcel toonde ons de inmiddels bekende wokkel, maar nu als een dubbelopname én in de kleuren blauw, wit en zwart! Ook mooi! Kees Olierook dacht dat de laatste foto – een bouwwerk met losse stammen – mislukt was. Maar dat was niet zo, want Marcel had bewust een draai aan zijn camera gegeven voor een bijzonder effect; bewust onscherp dus.

De eerste foto van Marion was van een ‘urinoir-achtig’ ding. In werkelijkheid was het van een betonnen klimmuur met een aantal kleurrijke blokjes en dat alles had Marion een kwartslag gedraaid! Voorts had Marion opnames meegenomen van een gewei aan een gebouwtje en van een creatieve muur van een ‘stroomhuisje’. Twee personen op een soort duikplank hoog in de lucht waren bijzonder, alsof zij zich voorbereidden voor hun ‘synchrone sprong’! Ook Marion had enkele mooie details van de kever vastgelegd. Haar laatste foto was bizar; een stuurhut he-le-maal vol met planten! En … dit was géén dubbelopname! Wel fraai!

En toen, toen was het pauze. Henk Meijer had uitgerekend dat hij zijn presentatie uit eigen werk nog vóór de pauze had kunnen houden. Zijn laatste foto daarin was er een met bier, omdat hij in de pauze een rondje wilde geven! Henk wordt zaterdag 69 jaar jong en wilde dit feestje met zijn fotovrienden en -vriendinnen vieren! Henk bedankt, gefeliciteerd en een fijne dag toegewenst! Volgens mij was het de aller … allereerste keer, dat alle leden om één grote statafel konden zitten of staan! Dat was bijzonder gemoedelijk, knus, gezellig, intiem zelfs en ook nog informatief!

Na de pauze liet Kees Olierook zijn foto’s zien; wél zestien in totaal! Een kunstwerk vlinder van oud ijzer en auto onderdelen, zoals een 3-cylinder motorblok en roestige schijfremmen, maar die schijnen dan nóg beter te remmen! Al met al een mooi symmetrisch geheel! Een prachtige macro opname van het hart van een paardenbloem, waarvan de pluimen watjes waren geworden. Een opening in een kunstwerk fungeerde als een interessant doorkijkje naar een paard en 2 ruiters. Een roestige foto met alleen maar vreemde woorden of tekens deed menige hersenpan in de zaal kraken! Was dit een fantasietaal, of waren het Griekse letters of woorden? Een ‘bijdehandje’ in de zaal wist het wel:
‘Weet je wat hier staat? Nou … wie dit leest is gek!’

Ook de inmiddels bekende volkswagen had Kees in zijn reportage opgenomen; maar nu in verticale stand. Teveel foto’s om op te noemen; het trappenhuis in het bijenhotel, een stukje marmer met een geel oog en een detail van de eerder genoemde wokkel met vogelstront. Hoe heeft men destijds dat oer dikke staal zo keurig kunnen buigen? Of waren het mislukte pogingen bij de productie van bijvoorbeeld de patrijspoorten van een schip? Al met al een mooie serie!

Presentatie eigen werk:
Hierna mocht Henk Meijer echt beginnen met zijn presentatie eigen werk.

‘De beste camera die er is, is die, die je bij je hebt’!
Hij bedoelde hiermee zijn I-phone-14, die maar liefst 3 lenzen heeft; t.w. een standaard lens, een groothoeklens en een telelens. Over die laatste was (en is) Henk niet zo tevreden. Desondanks liet hij zijn clubgenoten genieten van een wervelende show van prachtige foto’s vanuit zijn broekzak, zijn telefoon dus.
Henk nam ons mee naar de Alcarve en via de Kennemer Duinen naar Helmond. Onderweg kwamen we ook nog langs Schipluiden met de molen van Korpershoek, het prachtige gemaal in Cruquius, Heeswijk Dinther, Spaarnwoude, etc. Kortom een gratis ‘wereldreis‘ door Europa! Mooi hoor Henk en dat allemaal met een ‘mobieltje’!
Reactie van Henk: ‘Je probeert wel eens wat hé!’

Eric had nog 2 presentaties meegenomen en Marcel ook nog een. Maar intussen was het al 10 uur geweest en nog maar tijd voor één voorstelling. Eric mocht zijn presentatie houden met het kleinst aantal foto’s; om precies te zijn: 37 foto’s.
Eric was eerder dit jaar in Costa Rica (Midden Amerika) geweest en had daar in de rimboe bijzonder mooie foto’s gemaakt, die hij graag met zijn clubgenoten wilde delen!
Prachtige dieren kwamen langs, zoals; een luiaard (zonder p) hangend aan een boom, een doodskop aapje, een turquoise vogel, een kolibrie, een toekan en parende kikkers. Maar nee, dat koppeltje was geen parend stelletje, maar ‘pa-lief’ liftte alleen maar mee met ‘ma-kikker’, die onderweg was om haar eitjes af te zetten! Maar ook insecten, krokodillen, kaaimannen en ook slangen, die zo giftig waren ‘als de neten’! Volgens Eric is het daar gewoon prijsschieten wat betreft het maken van fraaie, bijzondere foto’s! Zijn presentatie gaf ons een fraai inkijkje in de wondere dierenwereld in Costa Rica.
Henk en Eric, bedankt.
Toen was het al weer 22:30 uur en dus tijd voor de derde helft!

Teun

Clubverslag donderdag 13 juni 2024 onderwerp alles behalve natuur

WAFV Clubavond 13-06-2024 ABN

Er zijn vanavond 16 aanwezigen, 16 deelnemers en 32 inzendingen te bewonderen.

 

Als je het verslag nog moet schrijven en de uitslag is al bekend dan kan je makkelijk achteraf concluderen dat als je dit niet had geweten je toch een ander verslag had geschreven. Op grond van de meningen van de avond had ik nooit deze uitslag voorzien. Verrassend en dat is ook wel weer leuk met zo’n bijzondere top 5.

Anyway terug naar de avond waar al dit fraais te zien was.

Kees van L. Was in Boedapest in de Isfanbasiliek en maakte een panoramofoto met zijn telefoon. Een interessant lijnenspel, voor mij leken het net raderen van een grote machine. Er was een positieve vibe van de aanwezigen. Kritiek puntjes, misschien wat meer recht onder de koepel de foto nemen, misschien is het ook wel een registratie. Zijn tweede foto van het Lapidarium is ook in Boedapest gemaakt. Ook deze is netjes in beeld gezet.

Ger had weer onze volledige belangstelling, echter deze keer met de vraag: Wat ging er mis? Beide foto’s met zeer interessante onderwerpen waren niet scherp en hadden onvoldoende pixels voor ons scherm.

Karin stuurde het monument te  Verdun in. Interessant gebouw. Tips: rechtzetten, 16×9 maken en het contract t.o.v. de lucht versterken. Haar tweede foto verraste: De uitlaten van een oude auto stoer in beeld gebracht. Een plaatje van ritme en herhaling.

Marja legde St. Patricksdag in Scheveningen vast. Het Reuzenrad in de nacht met Iers groen gekleurd. Geslaagd, wel enige discussie over de uitsnede. Op de tweede foto van een enorme bol in een kerk te Wenen zien we een fraaie reflectie. Veel discussie over wat we eigenlijk zien, altijd goed voor een foto.

Ed maakt om 5 voor 12 zijn foto 😊. Althans dat gaf de klok in de auto aan. Een uiterst fraaie vintage look van het voertuig. Heel overtuigend bij de ouderdom van de auto. Jammer van de moderne foto’s op de achtergrond. Zijn tweede foto was op een andere manier heel spectaculair. Een laser snijdt cirkels uit 10 cm staal, water en gloeiend ijzer spetteren in het rond. Een bizarre plaat hoorde ik iemand zeggen in het publiek.

Ron legde in zwart en wit op bijzondere manier een Mercedes logo vast met f 1.8 op de motorkap. Spelend met de scherptediepte is hij geslaagd in zijn opzet. Misschien nog meer symmetrie. Zijn tweede foto had nog meer te bieden: een stuk van een vrachtwagen spiegelt zich in de natte ondergrond. Door kleur er uit te draaien ontstaat een wat sinistere maar geweldige foto.

Adriaan legde een bijzondere Duitse  Herkules wndmolen. Stalen bladen en 2 soorten windveren. Misschien zwart/wit? Dat had hij wel gedaan met de uitkijktoren in Bedum. Door 90 graden te draaien ontstaat een mooi lijnenspel en zwart/wit is hier een goede keuze.

Erik test in zijn eerste foto een nieuwe onderwater camera uit in het zwembad van ‘s Gravenzande. De reflectie ontstaat tegen de onderkant van de waterspiegel. Heel bijzonder temeer omdat de groothoek de nodige vervreemding door krommen van rechte lijnen veroorzaakt. Zijn tweede foto is wat verder weg gemaakt. In Acaccio op Corsica in het huis van de familie Bonaparte zijn de fraaie pastelachtige kleuren netjes vastgelegd. Jammer van de lampen.

Anneke heeft een rondje Blaak gedaan en station Blaak vastgelegd. Fraaie zachte kleuren zijn in beeld. De tweede foto, ook aldaar,  geeft een mooi doorkijkje tussen twee bomen op een stoer vastgelegde imposante cylinder. Zou door een andere uitsnede de stammen van de bomen als een soort lijstje kunnen fungeren?

Johan legde in een zeer gave plaat een detail van het afgebrande BOLA vast. Een beetje spelen met de kleurtemperatuur geeft een mooi resultaat. Rustpunten aan weerszijden van de diagonaal van Linksboven naar rechtsonder en drukte op de diagonaal van rechtsboven naar linksonder. In zijn tweede foto speelt hij met grafische figuren in zwart wit. Het kerkje van Ypenburch in symmetrische spiegelingen. Heel sterk allemaal.

Henk M. legt in een bijzonder laag standpunt een kerkinterieur in Girona vast. Sterretjes door f 16. De hooglichten wat gedempt. De tweede foto is geïnspireerd door Vincent van Gogh. Het stilleven stond in het museum opgesteld. De licht inval kon je kiezen en de telefoon deed de rest. In de nabewerking het licht wat uitgedraaid.

Henk van U creëert in zijn eerste foto Arabische effecten met een draaiende trap naar de toiletten beneden. Plezierig om naar te kijken. Op zijn tweede plaat van een Non op zijn NonStop vakanties lijken de kleuren er gedeeltelijk uitgedraaid. Maar dat is niet gebeurd. De groene gieter knalt er uit. Een leuk tafereel. De foto is wat opgerekt om de 16×9 te halen.

Marcel weet met maskers en gummen in Photoshop een glimmend chromen beeld op fraaie wijze in een betonnen muur te verwerken tot een samengesteld beeld. Ook in zijn tweede foto weet hij op geraffineerde wijze een Vlaardings object te spiegelen tegen een contrastrijke lucht.

Marion lukt het om Escher effect in trappen van boven naar onder te krijgen. Subtiele kleuren zijn goed weergeven en het Jing en Jang logo blijkt in werkelijkheid de contouren van een lamp. Haar tweede foto is een vergroot gebiedje van 5×8 cm van een schimmeltje op een schuttinkje waardoor heel bijzonder een rij albino bomen ontstaat.

Teun mocht tijdens een Tata Steel schaaktoernooi een blik in de kuip werpen, omdat hij gelijk klikte met een fototoestel ontstond een stoere plaat van duren stoelen in een schier eindeloze rij. Met zijn foto van de Furie in de haven stuurde hij ons de groeten uit  Maassluis. Netjes vastgelegd misschien wat flets links achter.

Kees O, door ziekte verhinderd zelf toe te lichten, maakt een dijk van een foto in Aerdenburch van een kaars in houder aan de muur. Netjes tussen de bogen. Het rode kaarsvet subtiel op de kaars naar beneden druppend. Etiketje O3 is ons te veel. Zijn tweede foto maakte hij op de Floriade van het Chinees Paviljoen. Sterk ZW.

Henk

Pages:1234567...28»