Clubverslag van donderdag 9 mei 2019 jaar opdracht

Clubverslag van donderdag 9 mei 2019

Hallo Arthur,

Daar zijn we weer met onze jaaropdracht en dit jaar kostte het me wel erg veel kracht!
Allereerst moet je sowieso ontzettend creatief zijn en lange tijd je hersentjes kraken doet veel pijn!

En dan dit resultaat, waar wellicht niemand op wacht!

Zo begon de inzending van Teun. Zijn tekst is net zo creatief als zijn inzendingen!

Marcel opent de avond met wat mededelingen:  We hebben een druk programma, het wordt een spannende avond. Om te beginnen: Teun is jarig geweest en hij wil ons in die vreugde laten meedelen door ons allemaal een drankje aan te bieden.  Verder kondigt hij aan dat er binnenkort een nieuwe vooruitblik komt. Voor 23 mei stond er in het programma: een spreker of uitwisseling met een andere vereniging. Dat wordt gewijzigd in: Presentatie eigen werk. Nadere informatie daarover volgt nog.

Aan de beurt is de wedstrijd ‘jaaropdracht’. De kaasmesjes zijn aan de beurt. Ze hebben bij velen van ons, om het maar een zachtjes te zeggen, gemengde gevoelens opgewekt. Als de inzendingen via WeTransfer verzonden worden is er nog een gelegenheid om de inzending van extra commentaar te voorzien. Menigeen heeft verzuchtingen geslaakt, zoals: “kijk maar wat je ermee doet”, of “Ik ben er helemaal klaar mee”. Toch is mijn ervaring dat het achteraf allemaal erg meevalt. We zijn als club toch behoorlijk creatief. Dat blijkt uit het feit dat we dit onderwerp op vele verschillende manieren benaderd hebben, zonder dat er al te veel dubbelingen zijn. Een uitzondering vormt het dartbord, dat kwam bij drie verschillende inzenders voor.

Na de eerste vertoning is er ineens een roerige discussie over bewerkt versus onbewerkt. Het is overduidelijk dat de laatste foto ‘bewerkt’ is, en dat was niet de afspraak. Er wordt wat heen en weer gepraat, maar er komt niet direct een duidelijke oplossing. Het bestuur belooft zich er nog een keer over te beraden en we gaan over tot het beoordelen. Onder doodse stilte gebeurt dat.

Dan gaan we alle foto’s bespreken onder leiding van de voorzitter zelf. Anneke merkt op dat er de laatste tijd veel kaas gegeten zal zijn. Bij een aantal foto’s is de vraag: Hoe heeft de maker dat gedaan? Er is door verschillende deelnemers behoorlijk wat afgeknutseld. Zo zijn de kaasattributen op allerlei manieren ‘behandeld en mishandeld’ zodat ze rechtop konden staan. Er zijn gaten in geboord om ze als klokwijzers te laten dienen, ze zijn geslepen om een vonkenregen te produceren en afgezaagd om de vork slechts één tand te laten overhouden. Verder zijn ze op vele plekken geweest, van het strand tot in het bos en zelfs gestoken in fecaliën. Kortom op allerlei plaatsen waar je kaasmesjes NIET verwacht. Al met al leverde het 68 kleurrijke en verschillende foto’s op, de een artistieker dan de ander.

Even over negenen komt Jan de barman binnen met een dienblad drankjes en is het tijd om Teun toe te zingen. Dit is wel een heel relaxte manier van pauze houden; niet in de rij staan voor je drankje. Na een kwartiertje gaan we verder met de bespreking.

Kees Olierook heeft kans gezien om buitengewoon sfeervolle opnamen te maken, echte stillevens. Vooral die met kaarslicht (belichtingstijd 30 seconden) maakte veel indruk.

De opname waarbij de kaasmesjes als grasmaaier moesten dienen was creatief gevonden, maar de meerderheid was van mening dat dat niet op een stenen ondergrond, maar op gras had moeten worden gefotografeerd.

Behoorlijk wat foto’s konden als ‘verhalend’ worden aangemerkt, zeker als de maker zijn/haar toelichting kon geven. Bij de foto waarbij de kaasmesjes in een boom waren gestoken was wat kritiek op de compositie. Op de vraag van Marcel of dat zo een bewuste keuze was kam als antwoord: “Nee, dat was geen bewuste keuze, dat was gewoon stom”.

Interessant was ook het verhaal van Anita over de vriendschapskaas. De foto zag er goed uit, maar de kaas stonk zo dat, zelfs ingepakt in plastic een enorme stank werd afgegeven. Ook de kliko, waar de kaas uiteindelijk in terecht kwam, stonk een uur in de wind. Het ontlokte Marcel de opmerking dat de vuilnisophalers er zelfs met gasmakers op last van zouden hebben.

Bij de laatste foto van de Swedish Chef met kaasmesjes in zijn hand gaf Arthur toe dat deze foto overduidelijk bewerkt was en dat hij de foto ‘buiten mededinging’ zou plaatsen. Als voorzitter van de wedstrijdcommissie heeft hij immers een voorbeeldfunctie. Wellicht maakt dat ook de discussie binnen het bestuur over bewerkt versus onbewerkt wat gemakkelijker.

De muziek die tijdens de vertoning werd weergegeven was van het album Unorthodox Jukebox van Bruno Mars. Je hoorde achtereenvolgens When I was your man, Locked out of heaven en If I knew.

Arthur

Comments are closed.