Clubverslag van donderdag 8 maart 2018

Clubverslag van donderdag 8 maart 2018

Torens en masten, dat was het onderwerp van gisteravond. Een kennelijk zeer gewild onderwerp, want er waren maar liefst 79 inzendingen. Dat is in mijn beleving een absoluut record. De foto’s werden door 27 deelnemers ingebracht.

Het begint voor mij wat benauwd te worden, want het programma dat ik gebruik om de resultaten te verwerken, kan maximaal 100 foto’s verwerken. We hebben dus nog wel wat speling maar veel is het niet meer.

Marcel opende deze avond met het uitreiken van het tweede laddercertificaat. Marjan Pronk was deze keer de gelukkige. Een mooi resultaat.

Marcel vroeg ook nog even de aandacht voor de uitwisselingsbijeenkomst met de Amateur Fotografen Vereniging Vlaardingen (AFVV). Wij gaan daar op dinsdag 27 maart naar toe. Het is de bedoeling dat we deze vereniging laten zien wat wij als Westlandse Amateur Fotografen Vereniging in de mars hebben. En dus de vraag van Marcel: Wie gaat er mee en ben je bereid om iets van je eigen werk te laten zien en er iets over te vertellen. Aanmelden bij Marcel.

En dan begint de avond, zoals gebruikelijk met eerst een vertoning van alle foto’s met een muziekje erachter. Direct daarna gaan we, in alle stilte dus zonder muziek, het werk beoordelen. Je kunt dan een speld horen vallen. Iedereen is ingespannen bezig, want hoewel we de foto’s voor de tweede keer zien, is het met een standtijd per foto van slechts zeven seconden, toch opletten en alert blijven. Voor je het weet heb je een foto gemist en dat haal je nooit meer in.

Om maar meteen met de statistiek te beginnen, Hiernaast staan de telresultaten.

Er is dit keer zesmaal het cijfer 4 uitgedeeld, en dat is toch bijzonder te noemen.

Tweemaal cijfer tien is op zich niet vreemd. Wel dat dezelfde foto die een tien van iemand kreeg, van iemand anders een vijf als beoordeling kreeg. En ja, dat levert een spreiding (verschil tussen de hoogste en laagste waardering voor één foto) van vijf punten op. Gelukkig zijn er ook foto’s waarbij de cijfers wat dichter bij elkaar liggen, met een gemiddelde spreiding van bijna drie punten.

De bespreking van de afzonderlijke foto’s liep gisteravond niet zo soepel als we gewend zijn. Door het hoge aantal is er toch wat ‘haast’ en dat komt de rust van de avond niet te goede.

Bij veel foto’s werd de term ‘registratie’ gebruikt. In die gevallen was de foto wat minder ‘kunstzinnig’ maar, zoals de term al aanduidt, een droge weergave van een toren of een mast. Daarbij blijkt ook nog eens dat er hier en daar wat vrij werd geïnterpreteerd en dat bijvoorbeeld palen ook als masten werden gepresenteerd.

Voor de derde foto van alle inzendingen werd afgesproken dat we slechts de naam van de auteur opnoemen en dat deze er zelf iets van mag zeggen. Mede daardoor konden we rond halfelf de avond afsluiten.

De vijf beste foto’s zijn op de volgende pagina’s afgedrukt.

Arthur Palache

Comments are closed.