Clubverslag van donderdag 6 september 2018

Clubverslag van donderdag 6 september 2018

De wedstrijd van deze avond stond aangekondigd als “mensen in zwart-wit”. Dat is geen alledaags onderwerp. De mens in het algemeen komt als onderwerp niet zo vaak voor. Alle reden dus om er een keer extra aandacht aan te besteden.

Anneke schreef er in de vooruitblik het volgende over: 6 september – wedstrijd “mensen in zwart-wit” – onbewerkt Voor sommige leden (Ger) is deze wedstrijd op het lijf geschreven. Het mogen portretten zijn, maar ook mensen op straat. Zolang mensen maar het hoofdthema is. Wellicht denk je dat je bij zwart-wit fotografie het beste direct je camera op de monochroom stand kunt zetten. Dit is echter geen handige keuze, want dan kiest de camera in je foto’s voor een standaard zwart-wit omzetting. Je kunt betere resultaten bereiken door zelf de zwart-wit omzetting achteraf in bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop uit te voeren. Fotografeer daarom in kleur.

Dat deze wedstrijd Ger op het lijf geschreven is, is achteraf in zekere zin een voorspelling geweest, kijk maar eens naar de uitslag van deze avond. Hieruit blijkt dat Anneke de leden goed kent!

Er waren voor dese avond 25 deelnemers, die gezamenlijk 71 foto’s hebben ingeleverd. Twee deelnemers hebben slechts één foto ingeleverd, vandaar dat we niet op 3×25=75 foto’s uitkomen.

Marcel opent de avond iets voor achten met de mededeling dat de expositie ‘vogels’ in de hal is opgehangen. Alle foto’s zijn glasloos in de frames gezet, dat kijkt toch prettiger. Karin merkt op dat er zogenaamd ‘artglas’ verkrijgbaar is. Daarmee kunnen hinderlijke reflecties worden voorkomen, maar het kost wel ca. € 100, = per m2.

Vervolgens krijgt Linda, in het kader van de ladderwedstrijd, een certificaat uitgereikt. Na de laatste wedstrijd (Sport) heeft ze de top van de ladder bereikt. Gefeliciteerd dus.

Dan wordt er een bestuursbesluit bekend gemaakt: in het vervolg zullen de wedstrijdavonden geleid worden door afwisselende bestuursleden en niet meer steeds door de voorzitter. Vandaag is Anneke aan zet en zij doet dat met verve. Voor we echter aan het bekijken en beoordelen beginnen, krijgt Kees van Leeuwen het woord. Hij vestigt onze aandacht op een bijzondere website, met de URL 1X.com. Deze fotosite geeft op zeer gestructureerde wijze een aantal foto’s weer. De rubieksindeling maakt het gemakkelijk om op onderwerp te zoeken. Het zijn vaak spectaculaire foto’s, het aankijken meer dan waard.

Dan is het tijd om onze eigen inzendingen te bekijken. Op muziek van Ed Sheeran worden de beelden vertoond. Ook tijdens het beoordelen is de muziek zacht waar te nemen. Dan volgt de bespreking.

Anneke houdt de tijd goed in de gaten. Met 71 te bespreken foto’s is dat hard nodig. We bespreken de eerste 25 foto’s zoals we dat gewend zijn. Daarna neemt het tempo toe en wordt direct de maker bekend gemaakt. Er is nog wel tijd voor op- of aanmerkingen, maar minder dan bij de volledige bespreking. Het komt de zuivere drinktijd ten goede, want halfelf zijn we er doorheen.

Wat me opgevallen is (en dat wordt ondersteund door de cijfers die gegeven zijn) dat er flink wat onscherpe opnamen zijn ingeleverd. Ook kreeg ik de indruk, maar dat kan persoonlijk zijn, dat er minder hard aan de opnamen is gewerkt. Het waren vaak familieplaatjes of zomaar wat snapshots. Dat soort opnamen wordt door de toegekende cijfers onmiddellijk afgestraft.

Uit de statistieken blijkt dat maar liefst 12 maal een vier is gegeven en 145 keer een vijf.

Er staat tegenover dat er ook negen tienen zijn uitgedeeld. Het gemiddelde van alle gegeven cijfers is echter 6,67, en dat is redelijk laag.

Bij de vorige wedstrijd (Sport) was de maximale spreiding vier punten en dat vond ik nogal hoog. Maar nu is het nog erger; de maximale spreiding (het verschil tussen de hoogste en de laagste waardering voor een foto) is nu zelfs vijf punten. Dezelfde foto heeft van een beoordelaar een vijf gekregen, terwijl diezelfde foto van een andere beoordelaar een tien kreeg. Wellicht tijd om eens een half uurtje te besteden aan het beoordelen van beelden?

Bij het bespreken kwam gelukkig een aantal verbeterpunten aan de orde. Verbeteringen die in de meeste gevallen op eenvoudige wijze met Photoshop of Lightroom te realiseren zijn. Helaas moeten we constateren dat niet iedereen de benodigde vaardigheid heeft. Toch is dat vaak een kwestie van even vragen aan iemand die dat wel kan. Levend bewijs is Ed, die met de Lightroom-aanwijzingen van de cursus van Marion schitterend werk heeft ingeleverd.

Met die vaardigheid is het bijvoorbeeld mogelijk om de vaak drukke achtergronden wat rustiger te maken door plaatselijk wat onscherpte aan te brengen of vignettering toe te passen.

De volgende keer, 20 september, wordt de evaluatie van het Clubuitje gehouden. Ik zelf kan er wegens een korte vakantie niet bij zijn, maar Marcel zal er nog nader over berichten.

Arthur

Comments are closed.