Clubverslag van donderdag 6 februari 2020

Clubverslag van donderdag 6 februari 2020

Deze avond houden we de wedstrijd ‘Lichtval’. Anneke schreef erover in de vooruitblik:

Rembrandt wist op een unieke wijze de lichtval in zijn schilderstukken vast te leggen. De lichtval is de manier waarop het licht het onderwerp laat uitkomen, de richting waaruit het licht op een afgebeeld tafereel valt. Meestal is er in een schilderij of foto een bepaalde richting waar het licht vandaan komt. Daarom speelt lichtval een belangrijke rol in schilderijen en foto’s. Het lijkt wel of er licht in schijnt. Licht komt ergens vandaan. Een voorwerp dat licht geeft, noem je een lichtbron. Je kunt de verschillende lichtbronnen in tweegroepen verdelen: kunstmatige en natuurlijke lichtbronnen. Natuurlijke lichtbronnen zijn de zon, maan, sterren en bliksem.

Ze liet deze tekst vergezeld gaan van een tweetal fotootjes. Geen twijfel mogelijk dus.

Het was voor 23 deelnemers aanleiding om in totaal 63 foto’s in te leveren. Even rekenen geeft aan dat dit niet klopt. 23 maal 3 foto’s per deelnemer is immers 69. Dat er maar 63 foto’s ingeleverd zijn heeft te maken met het feit dat drie deelnemers slechts één foto hebben ingeleverd. Op zich is dat geen probleem, maar het levert wel een correctie op voor hun gemiddelde cijfer. En dat is het cijfer dat bepalend is voor het eindklassement. Het zij zo.
Het was gezellig druk. Met 25 mensen in de zaal was het een ‘volle bak’.
Marcel opent de avond iets voor achten met de mededeling dat hij maar weinig mededelingen heeft. Hij wijst wel op een stel passe-partouts die Ger gratis beschikbaar stelt voor de liefhebbers. Verder deelt hij mee dat Wim Alsemgeest afwezig is wegens een EHBO-avond; hij moet zijn EHBO-diploma verlengen. Handig om te weten dat hij zo’n diploma heeft, we hopen er nooit gebruik van te hoeven maken.
Marion heeft vanavond de leiding over de bespreking en we starten snel met het krijgen van een eerste indruk. 63 foto’s passeren de revue, onder begeleiding van een new-age-muziekje.
Mijn eigen indruk is dat de kwaliteit van het werk wat gevarieerd is. Er is heel mooi werk bij, werk waar je stil van wordt. Maar er is ook werk bij dat duidelijk minder van kwaliteit is. Dat zal later ook uit de cijfers blijken.
Dan volgt de beoordeling. Het zijn de enige tien minuten dat het echt doodstil is in de zaal; iedereen is geconcentreerd bezig met het geven van rapportcijfers.
Marion heeft nagedacht over de nabespreking en doet dat steeds aan de hand van twee vragen:
1. Wat tref je aan?
2. Wat zou jij anders doen?
Vervolgens komen de foto’s weer één voor één op het doek. Voor een aantal aanwezigen blijft het een leuke sport ook om te raden wie de foto gemaakt heeft. Ikzelf heb daar natuurlijk enig inzicht in, ik heb ze immers zelf ontvangen en in de presentatie gezet. Maar dan is het des te leuker om in mijn omgeving te horen wie men denkt dat de maker is. Vaak is dat raak.
Na foto 23 (die om onduidelijke reden geen nummer heeft) is de zuivere drinktijd aangebroken.
Daarna maken we het karwei af. De allerlaatste serie (de derde foto van de inzenders) wordt gezien de tijd wat sneller afgewerkt. De maker maakt zich bekend en er is slechts plaats voor de allerbelangrijkste opmerkingen.
Marion sluit de sessie af en wijst nog op een bijeenkomst aanstaande donderdag 14 februari (Valentijnsdag) voor diegenen die gereageerd hebben op het project ‘Ontwikkeling’ dat daarmee van start gaat. Marion geeft ook nog aan dat mensen die nog niet gereageerd hebben dat alsnog kunnen doen en heel welkom zijn.
Marcel tenslotte, wijst op de uitwisseling met fotoclub Rotterdam, die op 12 maart zal plaatsvinden. Als je eraan wilt meedoen via een presentatie eigen werk, kun je je aanmelden bij Marcel.

Arthur

Comments are closed.