Clubverslag van donderdag 6 april 2017

Opening Marcel opent de avond met de mededeling dat het een drukke avond is: 28 personen zijn aanwezig. Met 22 inzenders hebben we met elkaar 43 foto’s op tafel gebracht, een flink aantal dat, gezien de kwaliteit, zeker het bespreken waard zijn. Minder leuke aankondiging is dat Marina is het ziekenhuis is opgenomen en daar nog een week zal moeten verblijven. We wensen haar vanuit deze plaats van harte beterschap.

Marcel heeft met de expositiecommissie een zestiental foto’s van 15 verschillende auteurs geselecteerd voor een tentoonstelling in de bibliotheek van Naaldwijk. Deze zullen er in mei en juni opgehangen worden. In november en december komt daar dan een tentoonstelling met als onderwerp ‘natuur’. Verder is er ook een door de WAFV verzorgde expositie in de centrale hal van gebouw Hemelsblauw in Honselersdijk.

‘Vrij onderwerp’ populair Met 28 ingevulde formulieren en dus ook 28 bezoekers was het een druk bezochte avond. Waar maar weer eens uit blijkt dat ‘Vrij onderwerp’ een geliefd onderdeel is van de wedstrijdcyclus. 43 foto’s op tafel, dat geeft veel drukte. In mijn beleving zijn we daarmee zo’n beetje aan de capaciteitsgrens, zowel voor het opstellen als voor het bespreken van de foto’s.

Ik heb de indruk dat de kwaliteit van het fotowek toeneemt. Dat blijkt ook uit de cijfers. Toen ik net bij de club kwam, in 2010, was de procedure iets anders. De cijfers werden op de avond zelf besproken en iemand die het cijfer vier gegeven had moest dat ‘en public’ verantwoorden. Tegenwoordig komt het bijna niet meer voor dat een vier gegeven wordt. In dat verband is het aardig om naar een overzicht van de gisteren gegeven cjfers te kijken:

Statistiek Slechts één maal een vier, maar wel zeven maal het cijfer tien! Worden we aardiger voor elkaar of neemt de kwaliteit werkelijk toe? Ik ben geneigd tot het laatste, want we zien de laatste tijd prachtig werk op tafel liggen. Ook het feit dat er zoveel tienen zijn uitgedeeld sterkt me in die mening.

Herkenbare stijl Aardig is, ik heb dat al eens eerder opgemerkt, dat veel fotografen een eigen, vaak herkenbare stijl ontwikkelen. Het is dan de sport om te raden wie de maker is en vaak lukt dat moeiteloos. Ook gisteravond waren er juweeltjes , waarvan de maker goed herkanbaar was. Ik denk aan de IJsvogel van Cock. Cock profileert zich goed als vogelfotograaf en wordt daar steeds beter in. Johan van Schie is regelmatig als portretfotograaf in de weer en doet dat ook heel goed. Zo zijn er meer herkenbare foto’s. Alle kans dat een architectuurfoto door Kees Olierook is gemaakt. Anderen hebben dat wat minder, daar zijn de onderwerpen meer divers en is het lastiger om de maker te raden.

Al met al een interessante avond, waarbij vooral opviel dat Ger altijd ‘toevallig’ zijn onderwerpen tegenkomt en dan ook ’toevallig’ zijn camera bij zich heeft. Het levert wel prachtige foto’s op.

Arthur

Comments are closed.