Clubverslag van donderdag 5 oktober 2017

Clubverslag van donderdag 5 oktober 2017

Met 36 foto’s en 22 aanwezigen in de zaal is het een ‘gemiddelde’ avond. We hebben het weleens drukker gehad met meer dan 45 foto’s op tafel. Maar dat wordt ruim gecompenseerd door de kwaliteit van het werk, want dat is dik in orde. Er lagen schitterende foto’s op tafel, met een ongekende variëteit een onderwerpen.

Marcel opende de avond met nog even een herinnering aan de RABO-actie. Leden die bij de Rabobank zijn aangesloten kunnen maximaal 2 stemmen uitbrengen ten faveure van onze vereniging. Marcel onderstreept nog even het belang daarvan. Verder geeft hij aan dat er, voor zover hij het al gezien heeft, geen ‘slecht’ werk ligt, alles is van hoge klasse.

Na het cijferen worden de eerste zes foto’s besproken, voor we een pauze gaan houden.

Op dit soort avonden komt steeds weer naar voren dat er (soms grote) verschillen zijn tussen het beeld dat een foto op tafel geeft of ‘op de bok’. Soms komt de foto op tafel beter over, maar in enkele gevallen toont deze op de bok een fraaier beeld. Ikzelf vind het nog altijd moeilijk onder woorden te brengen wat daar de oorzaak van is. Maar het idee wordt algemeen gedeeld en het zal dus wel zo zijn.

Dingen die tijdens het bespreken zijn opgevallen zijn:

 Anneke zet een bijzonder fraaie gevel van een gebouw in beeld, met daarin een spiegeling van een ander gebouw. Voortreffelijke compositie en een verdiende eerste plaats.

 De fotografie van Ben van Elswijk. Hij is druk bezig geweest met het fotograferen van vallende spetters. Het geeft volgens Marcel “een eenvoudige maar sterke foto” Ben geeft een beknopte uitleg hoe dat moet en wat daarvoor nodig is. Wie er wat meer over wil weten kan naar         http://erikdevries.org/freezebox/              gaan.

 Bij verschillende foto’s is er een korte discussie over de uitsnede. Soms is een vierkante uitsnede indringen, dan weer is het beter een randje weg te laten. In veel gevallen geeft dat een verbetering. Ook de kleur van de passe partout is van invloed op het eindresultaat.

 De vliegers van Kees van Leeuwen brachten mij zelf direct in een vrolijke stemming. En dat waren ook precies de woorden die Magda gebruikte om de foto te beschrijven.

 Cock ziet vaak kans om ons te verbazen. We weten inmiddels dat als er een vogel gefotografeerd wordt, de kans groot is dat Cock deze gemaakt heeft. Toch maken zijn foto’s indruk door de vaak bijzondere inhoud. Vandaag geldt dat voor beide foto’s. De foto van de Grutto’s is fraai, maar zijn ijsvogeltje spant de kroon door actie en scherpte.

 Anita verraste de aanwezigen met een foto van een duiker, gemaakt in het aquarium van Blijdorp. Het blijft bijzonder als een niet-duiker een dergelijke opname maakt.

 Ger gaf aan dat fotograferen soms lastig is. Voor de zwam die hij vastlegde is hij driemaal maar het Prinsenbos geweest omdat de eerste twee keren de foto niet naar zijn zin waren.

Hij heeft zelfs een statief(je) gebruikt, iets dat voor hem heel bijzonder is. Maar het resultaat levert wel een vijfde plaats op.

 Karin laat zien hoe je een insect van dichtbij fotografeert, met een fantastisch resultaat

Er zijn deze avond hoge cijfers gegeven. Marcel voorspelde al de dat kwaliteit hoog zou zijn en dat wordt onderstreept door de cijferwaardering. Zelfs de laagst gewaardeerde foto scoort gemiddeld een 6,38 en dat is in schooltermen toch een ruime voldoende.

Donderdag 19 oktober: presentatie eigen werk

Anneke schreef in haar vooruitblik: Steeds meer leden vinden het leuk om eigen werk te presenteren. Dat doet ons deugd. We zijn ten slotte niet voor niets amateurfotografen. Dat willen we ook laten zien. Dus hebben wij tweemaal per jaar ruimte voor presentatie eigen werk. Alles is welkom en wij laten ons graag verrassen. Nog even een herhaling van wat ik in eerdere vooruitblikken heb gezet: De bedoeling is om een serie te laten zien van een vakantie of een onderwerp wat jij interessant vindt. Het maakt eigenlijk niet uit, het onderwerp is helemaal vrij. Zo’n presentatie van 10 – maximaal 50 foto’s bestaat dan uit 1, 2 of 3 series van elk 10 à 15 foto’s. Voor de aanschouwers is het wel zo prettig als elke serie een eigen samenhang heeft. Dus niet van de hak op de tak met portret, bloem, strand, architectuur en abstract, maar echt een kop-staart-verhaal.

Comments are closed.