Clubverslag van donderdag 5 april 2018 vrij onderwerp

Clubverslag van donderdag 5 april 2018

Het was om meerdere redenen een bijzondere avond gisteren.

Naast de nieuwe leden die we de laatste tijd hebben mogen begroeten, was gisteravond ook Riet van Weers aanwezig. Ze kwam een kijkje nemen en eens zien hoe het er bij ons aan toegaat. Na afloop meldde ze dat we een ‘gezellige club’ vormen. Dat is een mooi compliment voor ons!

Verder was het, voor zover ik kan nagaan, een absoluut record met 48 foto’s op de tafels. Dat is in mijn beleving nog niet eerder voorgekomen. Ze zijn ingebracht door 24 leden. Uitgaande van een totaal ledental van 34, is het te hopen dat het niet gaat voorkomen dat we allemaal tegelijk aan een wedstrijd vrij onderwerp meedoen. Dat zou betekenen dat er dan 68 foto’s op tafel liggen en dat lijkt me heel veel…

Gisteren opende Marcel de avond met de ladderwedstrijd. Johan stond na de laatste wedstrijd bovenaan de ladder en Marcel feliciteerde hem met dit resultaat. Als bewijs ervan reikte hij het certificaat uit.

Over veertien dagen houden we een ‘presentatie eigen werk’. Daarbij krijgen de leden de gelegenheid om buiten de wedstrijden om iets te laten zien waar ze zelf veel plezier aan beleven en dat met clubgenoten willen delen. Een praatje bij een aantal plaatjes dus. Dat zal voor de pauze plaatsvinden. Na de pauze is er een verrassing in de vorm van een presentatie van een samenvatting van ‘topwerk van over de gehele wereld’. Marcel coördineert een en ander en ik ben nu al heel nieuwsgierig.

Dan begint de rondedans langs alle foto’s. Net als bij vorige wedstrijden vrij onderwerp was het aantal onderwerpen weer heel divers. We zien landschappen, voorwerpen, vogels, wilde dieren en architectuur voorbijkomen. De een nog mooier dan de ander.

Het ontlokt Marcel de uitspraak dat de foto’s in twee categorieën kunnen worden verdeeld: 1. Foto’s die een (min of meer simpele) registratie vormen van het onderwerp 2. Foto’s, waarbij de maker wat verder gaat en een bijzonder kijk op zijn onderwerp weergeeft

Zo’n uitspraak zet je wel aan het denken en is wellicht aanleiding om de zoeker wat intensiever te gebruiken. Dus meer dan kijken maar echt zoeken naar hoe je een onderwerp het beste in beeld kan brengen. Een leerzame uitspraak dus.

Bij het bespreken van alle foto’s blijkt dat de tijdsdruk toch een redelijke invloed heeft. Met zoveel foto’s op tafel ontkomen we er niet aan dat er ‘haast’ is. Het geeft een beetje een onrustig gevoel. Dat kan weggenomen worden door steeds een foto ter linkerzijde neer te leggen en de andere ter rechterzijde. De foto’s aan de linkerzijde krijgen, zo is de ervaring, immers iets meer aandacht. Naarmate de avond vordert is er minder tijd en komt het bespreken wat meer onder tijdsdruk te staan. Op deze wijze is er van iedereen minstens één foto die ‘ruim besproken’ wordt.

Arthur Palache

Comments are closed.