Clubverslag van donderdag 4 oktober 2018

Clubverslag van donderdag 4 oktober 2018

Vrij onderwerp, dat was het thema van deze wedstrijdavond. Een feestje voor een aantal mensen, omdat ‘alles mag’. Je mag naar hartenlust fotoshoppen of met Lightroom spelen en, wat vooral bij ander3e wedstrijden niet mag, je kunt nu knippen en plakken en delen van andere foto’s inbrengen. Niet iedereen maakt daar gebruik van en dat mag ook.

Met 24 mensen in de zaal was het niet superdruk. 20 van hen hadden ieder twee foto’s ingeleverd, er lagen dus 40 afdrukken op tafel. Dat is ook geen recordaantal, maar dat betekende wel dat we genoeg tijd hadden om een en ander goed te bespreken.

Marcel opende de avond met de opmerking dat hij 24 mensen in de zaal een ‘goede opkomst’ noemde. Hij verwelkomde Hank Meijer, die voor de eerste keer een kijkje op de clubavond komt nemen.

Karin heeft drie stukjes glas meegenomen. Het zijn glassoorten die in fotolijsten gebruikt kunnen worden en verschillende eigenschappen hebben. Zo is er helder glas, dat iedereen wel kent. Het geeft veel reflecties en dat kan soms hinderlijk zijn. Dan is er ontspiegeld glas, wat veel minder reflecties geeft, maar wel een lichte kleurverschuiving geeft. Tenslotte is er het zogenaamde artglas, wat reflecties vermindert en geen kleurverschuiving veroorzaakt. Iedereen is in de gelegenheid om De drie glassoorten op een foto te bekijken.

Dan is Marion aan zet om deze avond in goede banen te leiden en dat doet ze op voortreffelijke wijze. Haar grote verdienste is dat ze de tijd nauwkeurig in de gaten houdt en vooral op voldoende ‘zuivere drinktijd’ let door als streeftijd 22:15 uur te noemen voor het eind van de bespreking.

Alle foto’s worden besproken, de een wat uitgebreider dan de ander, maar ze krijgen allemaal voldoende aandacht. Alle elementen van een compositie worden besproken en, wat heel bijzonder is, wordt daarin ook de omlijsting, de passe-partout meegenomen. Er is een losse zwarte passepartout beschikbaar en daarmee wordt aangetoond dat dat in sommige gevallen een foto veel beter laat uitkomen. Toch zijn er even zovele gevallen waarbij dat geen verbetering is. En daaruit leren we dat er goed nagedacht moet worden over welke kleur omlijsting gebruikt wordt.

Opvallend is ook deze avond weer dat het soms een enorm verschil maakt of de foto op tafel ligt of voor het bord ‘op de bok’ vertoond wordt. Het een is niet per se beter dan het ander, maar er zijn verschillen en ik kan ze niet verklaren.

Voor we naar de cijfers gaan nog een kleine opmerking over Marcel, die ons met zijn kraaienvrouwtje totaal op het verkeerde been zette. Ik zelf en aan aantal mensen in mijn directe omgeving, was ervan overtuigd dat de foto door Johan gemaakt was. In het verleden heeft hij zich met dit soort fotografie gemanifesteerd. Deze keer kwam de foto van Marcel en dat was voor mij een volledige verrassing.

Als we naar de cijfers kijken, zien we dat de kwaliteit van het ingeleverde werk behoorlijk hoog ligt. Het gemiddelde van elle cijfers komt boven de zeven en dat is erg hoog. Zelfs het laagste gemiddelde cijfer is 6,21, dus een ruime voldoende.

Opvallend is ook dat de spreiding, het verschil tussen het hoogste en laagste cijfer voor een foto, voldoet aan wat we meestal hebben.

Hiernaast staat de spreiding weergegeven met de aantallen waarin deze voorkwam. In elf gevallen was de spreiding slechts twee punten, dus daar is erg uniform beoordeeld. Een spreiding van drie punten kwam voor bij 20 foto’s en bij negen foto’s was de spreiding zelfs vier punten.

Als ik bij de scores van die foto’s kijk zie ik dat een beoordelaar een vijf geeft en een ander een negen. Er zijn ook foto’s die van de een zes krijgt en van een ander een tien. In die gevallen zijn de beoordelingen dus niet zo uniform.

Arthur

Comments are closed.