Clubverslag van donderdag 4 juli 2019

Clubverslag van donderdag 4 juli 2019

Marcel opent de avond met de mededeling dat de evaluatie van de werkochtend in het Staelduinse bos (4 mei) en de evaluatie van ons Clubuitje (1 juni) beide tijdens de openingsavond na de zomervakantie, dus op 29 augustus zullen plaatsvinden.

Vervolgens wijst Arthur op het bijzondere toeval dat twee mensen vrijwel dezelfde foto gemaakt hebben en dat die foto’s, eveneens door een bijzonder toeval direct na elkaar vertoond zullen worden. Het gaat om de nummers 47 en 48, die later van respectievelijk Teun en Cock blijken te zijn.

Dan is het woord aan Marion, die ons verder door de avond zal leiden.

Ze doet dat op voortreffelijke wijze en geeft gaandeweg nog allerlei tips en aanwijzingen.

Een lange sluitertijd kan, zeker bij bewegende onderdelen in de foto leiden tot onscherpte van die bewegende delen. Iets dat de charme van de foto verhoogt. De niet bewegende delen blijven dan wel scherp.

Vaak is het nodig om het licht wat te dempen, omdat anders de sluitertijd te kort wordt. Vandaar dat zij zelf een filterhouder gebruikt waar meerdere filters in passen. Zo gebruikt ze vaak een polarisatiefilter, een gradueel filter om de lucht wat minder scherp te maken en tot slot een of meer grijsfilter(s) om de overall belichting langer te krijgen. Ze beschrijft ook hoe ze dat toepast: eerst scherpstellen en uitkaderen, dan de scherpstelling op manueel zetten om te voorkomen dat de instelling verandert. Dan gaat bij haar in één keer het hele filterpakket erop. Er is dan door de zoeker niets meer te zien, daar is het licht ontoereikend voor.

Een statief is voor dit soort opnamen onmisbaar en Marion geeft nog de tip om, als het statief op zand of zelfs deels in het water staat, onder de statiefpoten een (oude) CD te plaatsen om wegzakken te voorkomen. Tijdens de opname moet de camera immers onwrikbaar stil blijven staan.

Wat in onze wedstrijden niet is toegestaan, maar wel een fraai resultaat geeft, is om twee opnamen te combineren. De eerste is gewoon een opname met korte sluitertijd, de tweede een met filters en lange sluitertijd. In een fotobewerkingsprogramma worden delen van beide foto’s tot één geheel samengevoegd.

Na de pauze geeft Marion naar aanleiding van de sterrenfoto van Cock nog de tip om eens te kijken naar het programma Star Trails, waarmee dit soort sterrenstreep-foto’s min of meer eenvoudig te maken is.
Tijdens het bespreken was er hier en daar weer de nodige hilariteit. Bijvoorbeeld toen Kees Olierook de opmerking maakte dat twee van zijn foto’s weliswaar korter dan een seconde sluitertijd hadden, maar dat dit ruim werd gecompenseerd door de derde opname. “Gemiddeld is het twee seconden, dus prima”, zo stelde hij.
Wim gaf aan van deze foto van Johan ‘helemaal blij’ te worden. Hij zei letterlijk: “Ik weet niet waar ik naar kijk of hoe dit gemaakt is, maar ik word er ontzettend blij van.”
Marion wenst ons na de bespreking van de laatste foto een heel prettige vakantie en ontvangt voor haar deskundige begeleiding een stevig applaus.

De volgende avond is op 29 augustus.

Arthur

Comments are closed.