Clubverslag van donderdag 31 mei 2018

Clubverslag van donderdag 31 mei 2018

Het was gisteren niet een erg drukke avond. Met 19 deelnemers, 38 foto’s en 24 mensen in de zaal was het zelfs rustig te noemen. Maar dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het getoonde werk, wat dat was boven verwachting.

Marcel opende de avond met de opmerking dat het al twaalf minuten over acht was en dat we nog niet eens begonnen waren, maar dat veranderde nu snel. Hij noemde de 38 foto’s “een mooi aantal”.

Voor we de beoordeling gingen uitvoeren werd eerst Anneke in het zonnetje gezet, wegens het bereiken van het ladderrecord.

Verder maakte Marcel bekend dat binnenkort het “Vijf-op-een-rij-evenement” voor de derde keer gaat plaatsvinden. Je krijgt dan ’s-Nachts om vijf over twaalf een woord doorgestuurd. Op die dag moet er een foto gemaakt worden met dat woord als onderwerp. Karin dacht even dat die woorden zomaar willekeurig uit de dikke Van Dale geprikt worden, maar dat is niet zo, kon Marcel verzekeren. Er is in petit comité zorgvuldig over nagedacht. We zijn dus benieuwd. Persoonlijk kan ik je aanraden om het woord pas bij wakker worden te bekijken. Ik heb vorige jaren onrustige nachten gehad omdat het woord de hele nacht door mijn hoofd bleef spoken.

Adriaan wordt nog bedankt voor het aanleveren van elf extra foto-houders. We liepen bijna tegen een maximumaantal foto’s aan omdat er de laatste tijd steeds meer mensen meedoen en er steeds meer foto’s ingeleverd worden. Voorlopig kunnen we weer even voort.

Dan volgt de procedure van beoordelen. Soms zijn er opstoppingen omdat er mensen zijn (waaronder ikzelf) die achteraan beginnen omdat het daar rustiger is. Maar halverwege kom je elkaar dan tegen, met filevorming als gevolg. Toch konden we om 20:40 uur al beginnen met het bespreken van de foto’s.

Onderweg hoorde ik al opmerkingen over de kwaliteit van de foto’s. Die was deze keer subliem. Halverwege kwam ik iemand tegen die mopperde omdat hij nog geen cijfer lager dan acht had kunnen toekennen. Het was symbolisch gemopper, maar het was tekenend voor wat er allemaal te zien was.

Ik denk bijvoorbeeld aan de foto van de Cheeta van Linda, waar de spanning vanaf straalde. Of de devote oude man in de kerk van Ger. Prachtig van uitsnede en belichting. En dat was niet alleen mijn mening, kijk maar naar de uitslag. Beide foto scoorden, samen met de spectaculaire spetterfoto van Ben, de foto van het paardenhoofd van Marcel en het drinkend damhert van Cock de top.

Uit de statistieken blijkt dat er maar heel weinig lage cijfers gegeven zijn.

Veel waardering was er ook voor het werk van Johan. Hij onthulde dat zijn foto “model met vogels” uit vijf foto’s was samengesteld. De sfeer in de foto was prachtig. Knap gedaan dus, het was niet te zien dat de foto door fotoshoppen tot stand was gekomen.

Bijzonder is ook dat Adriaan zijn foto’s met een telefoon gemaakt had. De kwaliteit ervan was zo goed dat gevraagd werd welk merk telefoon hij gebruikte! Het ontlokte Marcel de opmerking dat hij niet begreep waarom hij altijd met 10 kilo aan fotoapparatuur rondsjouwde.

Arthur Palache

Comments are closed.