Clubverslag van donderdag 29 november 2018

Clubverslag van donderdag 29 november 2018

Zoals gebruikelijk opent Marcel de avond met enige mededelingen:  Er deze avond 38 foto’s zijn ingeleverd, door 19 deelnemers. Dat is in vergelijking met andere soortgelijke avonden relatief weinig.

Volgende keer zullen we een spreker begroeten: Robert van der Sluis. We organiseren deze avond samen met de fotoclub DFG, uit ’s-Gravenzande. Daar zal ook de lezing gehouden worden. Het adres is Bibliotheek ’sGravenzande, Zandeveltplein 26 te ’sGravenzande.Let op: de ingang is niet aan het Zandevelt-plein zelf gelegen, maar bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw.

Er is een bestuursvergadering geweest. Daaruit is een jaaroverzicht voortgekomen met een aantal nieuwe activiteiten.

Verder is er al een voorwerpje voor de jaaropdracht beschikbaar, iedereen kan dit meenemen. Wel even aantekenen op de lijst dat je dat gedaan hebt. Het bestaat uit een kaasmesjes-set, in vrolijke kleuren.

Ik heb de eerste verzuchtingen al gehoord: ”Wat moet je daar nu weer mee?”

Zoals steeds zal het ook nu wel weer meevallen; er zit creativiteit genoeg in de vereniging. Dat blijkt altijd weer uit de ingezonden foto’s.

De kwaliteit van het ingezonden werk voor de Vrije Opdracht neemt toe. Wim Alsemgeest begeleidt de avond en doet dat met verve.

De foto’s worden een voor een besproken, waarbij niet alleen de maker van de foto bekend wordt maar in een aantal gevallen ook wordt uitgelegd wat het voorstelt.

Mijn persoonlijke high lights geef ik hieronder weer. De foto’s zijn gekozen aan de hand van mijn persoonlijke beoordeling en beschrijven de foto’s waar ik een acht of meer voor gegeven heb.

Foto 4, Natuurlijk de naaktslak van Erik Roozenburg. Hoewel ik niet meer mag duiken heb ik nog steeds een zwak voor onderwateropnamen. Ik weet hoe moeilijk het is om goede onderwateropnamen te maken. Deze slak geeft voor mij een heel bijzonder beeld.

Foto 5, De Nijlpaarden van Johan van Schie. Zoals ook tijdens de bespreking werd aangegeven: “Alles klopt aan dit plaatje, alles staat op de goede plaats.”

Foto 10, Lichtobject van Kees Olierook. Marcel merkte erover op: ”Als je deze foto op 2 x 2 meter op een ziekenhuismuur ziet, wordt je meteen beter.” Ik ben het volkomen met hem eens. De subtiele kleuren en vormen maken het tot een heel bijzondere foto.

Foto 14, Rode Panda van Ben van Elswijk. Tijdens de bespreking wordt aangegeven dat er wellicht iets meer gekropt kan worden, waardoor de Panda beter uitkomt, maar ik ben het er niet mee eens. Ik ben met de zaal van mening dat de leefomgeving zo beter tot zijn recht komt. Iemand merkte op dat het bijzonder was dat het beest wakker was. Ze schijnen veel te slapen.

Foto 19, Cultureel Centrum in Amersfoort van Marcel Batist. De zaal merkt op dat er iets te veel contrast in zit, Ik vind van niet. De foto toont dat de maker een goed oog heeft voor dit onderwerp. Maar dat wisten we natuurlijk al.

Foto 20, Kind met emmertje van Henk Meijer. De foto munt uit door de prachtige kleuren en de eenvoudige compositie. Doet denken aan de wedstrijd die we ooit hadden om een spreekwoord uit te beelden. Deze foto zou goed geweest zijn om ‘water naar de zee dragen’ te verbeelden.

Foto 21, De gang van Kees van Leeuwen. Marcel Batist maakte de opmerking “ik wilde dat ik deze foto gemaakt had”. En dat is uit zijn mond een prachtig compliment.

Foto 24, De visser van Iñez Verduin. Hoewel sommige details iets aan de donkere kant zijn wordt dat gemis ruimschoots gecompenseerd door de compositie. Marcel gaat nog proberen of de foto iets verbeterd kan worden. Het zou aardig zijn als we dat resultaat nog een konden zien, liefst in de vorm ‘voor en na’ verbetering.

Foto 34, De zonsopgang van Erik Roozenburg. Een heel fraai beeld met mooie kleuren. Een echte topper.

Foto 36, De fietsbrug over de A20 van Ger Sauer. Deze keer niet omdat hij ‘toevallig een camera bij zich had’ maar heel bewust gefotografeerd. Hij is er zelfs een paar maal naar toegegaan om het juiste licht vast te leggen. De fietser staat precies op de goede plaats.

Foto 38, de struisvogel van Henk van Uffelen. En fraai portret met prachtige kleuren. Iets vervormd door gebruik van neen telelens, maar niet hinderlijk

Comments are closed.