Clubverslag van donderdag 28 februari 2019

 Clubverslag van donderdag 28 februari 2019

Anneke opende de avond met de mededeling dat Marcel en deze avond niet bij kon zijn. Dat gaf enige commotie, want dat is buitengewoon ongebruikelijk.

Ger werd door Anneke in het zonnetje gezet, vanwege het feit dat hij al 40 jaar onafgebroken lid is van deze fotoclub. Het leverde hem aan de verpakking te zien een lekkere fles op.

Verder deelt Anneke mee dat aanstaande donderdag een cursus Photoshop wordt gegeven door Marion, in de tuinkamer van Anneke. De cursus omvat drie avonden ( 7 en 21 maart en 4 april) Marion zal op korte termijn iedereen per e-mail op de hoogte stellen.

Met 135 inzendingen, ingeleverd door 18 leden, leek het tevoren een enorme klus te worden om alle foto’s te bekijken. Toch is dat goed meegevallen. Voordeel was natuurlijk dat het geen wedstrijdavond was en dan vervalt het tijdrovende beoordelen (en dus ook het verwerken van de cijfertjes)

In aanvang liet Anneke steeds eerst in snel tempo alle foto’s van één deelnemer zien, gevolgd door een herhaling met bespreking. Later zijn we overgegaan naar direct bespreken, dat werkte efficiënter.

Opvallend was dat het verschil tussen dichtbij-fotografie en macrofotografie niet bij iedereen heel duidelijk was. We hebben voorwerpen van behoorlijke omvang voorbij zien komen, terwijl het bij macrofotografie juist de bedoeling is om onderwerpen zodanig in beeld te brengen dat deze op de sensor net zo groot zijn als in werkelijkheid, of zelf groter.

Hierna volgt van iedere deelnemer één foto (die ik zelf zonder last of ruggenspraak uitkies), met waar nodig een korte opmerking.

Tijdens het bespreken van de foto’s zijn de nodige hilarische opmerkingen gemaakt. Na negen deelnemers was er een pauze geprogrammeerd. Deze viel iets voor negenen, een voortreffelijke tijd. Kwart over negen werden we door Anneke alweer tot de orde geroepen, hetgeen een van de leden de opmerking ontlokte dat Anneke op Marcel leek; net zo’n slavendrijver!

De volgende avond, op 14 maart, is weer een wedstrijdavond met het thema ‘Koud’. Anneke schrijft daarover in de vooruitblik:

14 maart – wedstrijd “koud” – onbewerkt We weten natuurlijk niet wat de komende winter ons gaat brengen wat betreft weer of temperatuur. Dat hoeft uiteraard geen belemmering te zijn om foto’s te maken binnen het thema ‘koud’. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van open landschappen met een striemende wind tot abstracte macrofoto’s van een flinterdun laagje rijp. Of wat te denken van kleumende vogels of andere dieren die elkaars gezelschap zoeken om warm te blijven. En wie weet krijgen we wel een ‘ouderwetse’ winter met pakken sneeuw en prachtig ijs!

Iedereen weet inmiddels dat na de prachtige dagen die we net gehad hebben, KOUD een extra moeilijkheidsfactor is geworden.

Arthur

Comments are closed.