Clubverslag van donderdag 23 mei 2019

Clubverslag van donderdag 23 mei 2019

Marcel opent even na achten de avond en merkt op dat we met wellichte het kleinste aantal mensen ooit zijn. En inderdaad, ik tel slechts 17 aanwezigen. Dat is voor WAFV-doen erg weinig, maar laten we het erop houden dat de ‘harde kern’ aanwezig is.

We houden vanavond ‘presentatie eigen werk’, omdat het oorspronkelijke thema van deze avond (Spreker of uitwisseling met een andere fotoclub) niet gelukt is. Op zich geen probleem, tijdens de vorige avond ‘presentatie eigen werk’ is een aantal mensen niet aan de orde gekomen en die krijgen nu voorrang.

Daarnaast is er ook werk om de foto’s uit te kiezen die we voor de Westlandtrofee gaan gebruiken. Hoewel die avond nog ver weg is (woensdag 13 november in Maasland) is het wel zaak om onze spullen op tijd gereed te hebben. Vandaar de oproep van Marcel om vandaag je beste foto van de afgelopen drie jaar mee te nemen.

Er waren al foto-houdertjes opgesteld en er waren voor deze gelegenheid beoordelingskaartjes gemaakt. Gisteravond bleek dat allemaal niet nodig te zijn. Er zijn voor de Westlandtrofee 12 foto’s nodig en die waren er precies. Er hoefde dus niets beoordeeld te worden, geen stemmen geteld te worden en geen uitslag afwachten. Alle ingeleverde foto’s doen mee, niemand teleurgesteld. Of we daarmee de kwaliteit halen die we van oudsher gewend zijn is nog maar de vraag. De tijd zal het leren.

Dat volgt het presenteren van het eigen werk. Marcel schreef daarover in zijn aankondigingsbrief:

Beste clubleden, Om enige structuur te behouden bij de eerstvolgende clubavond, is het raadzaam om nu alvast aan te geven of je fotowerk wilt laten zien.

Johan heeft zich al aangemeld. Bij de vorige keer bleven er presentaties liggen. Daar zat o.a. Wim A. bij, die heeft zich ook gemeld. Wie waren dat nog meer? Zij komen nu zeker aan de beurt.

Verder is er nog ruimte genoeg, dus laat maar horen! Vol=vol, met 8 à 9 presentaties zit de avond wel gevuld. Nog even de spelregels;

Selecteer van een eigen beleving (vakantie, project, uitje, privé-thema) een serie van maximaal 35 foto’s. Je krijgt hiervoor 15 minuten. Probeer enige samenhang in je presentatie te leggen en ondersteun dit met een mooi verhaal. We kijken er nu al naar uit!

Jammer is dat twee leden zich wel aangemeld hadden als presentator, maar door omstandigheden toch op het laatste moment verhinderd waren. Het baarde Marcel wat zorgen over de vulling van de avond, maar dat is alleszins meegevallen; de avond was met zes presentatie toch goed gevuld.

Arthur bijt het spits af met een serie foto’s, gemaakt in Leeds Castle. Hij toont in een PowerPoint Presentatie een aantal foto’s en vertelt erbij wat de aanleiding voor zijn bezoek aan dat kasteel was. Het valt kennelijk in de smaak, want hij krijgt na afloop een stevig applaus.

Vervolgens presenteert Anneke een geweldige serie foto’s van haar Brahma-kippen. De serie vertoont de geboortecyclus van eieren tot de uitgekomen kuikentjes. De eieren worden met een broedmachine uitgebroed, omdat, zo zegt ze zelf, de kippen zo plomp en onhandig zijn dat ze hun eigen eieren tijdens het broeden zouden breken.

In de laatste foto die eergisteren, op 22 mei gemaakt is, zien we de kuikens als ze 11 dagen oud zijn. Leuke pluizige bolletjes. Het is een erg gave presentatie, waar volgens mij ook een heel leuke audiovisual van te maken is.

Johan presenteert een serie foto’s die tijdens popconcerten zijn gemaakt. Hij laat daarin zien dat hij de kunst van podiumfotografie goed machtig is. Uit eigen ervaring weet ik dat het erg moeilijk is, maar de foto’s van Johan mogen gezien worden. Hij weet, zelfs met volledig tegenlicht, toch zeer aangename foto’s te maken. In sommige gevallen heeft hij gebruik gemaakt van een perskaart, waardoor je als fotograaf wat meer vrijheid hebt en ook wat dichter bij de artiesten kunt komen.

Pauze

Na de pauze neemt Henk van Uffelen ons mee naar de wereld havendagen in Rotterdam. Een evenement, zo zegt hij, dat de moeite van het bezoeken meer dan waard is. Tip: 7, 8 en 9 september 2019 kun je er weer heen. De foto’s geven een prachtige impressie van wat daar gebeurt.

Dat Wim Alsemgeest graag wandelt zal inmiddels bij iedereen bekend zijn. Hij heeft onlangs zijn wandeling ‘Langs de randen van Nederland’ beëindigd. Hij heeft 2250 kilometer gelopen in 85 wandeldagen. En dat is verdeeld over een aantal ‘wandelweken’, verspreid over een enkele jaren. De foto’s die hij laat zien tonen het begin van die tocht, waarin hij van Hoek van Holland naar Den Helder loopt. Hij vertelt ook dat tijdens die tocht de gedachte is ontstaan om heel Nederland rond te lopen. De beelden die hij vertoont roepen hier en daar herkenning op en geven een goede indruk van het gevarieerde landschap wat Nederland rijk is.

Marcel gaat op deze avond als hekkensluiter fungeren. Hij presenteert ook een met PowerPoint gemaakte serie foto’s onder het motto ‘Gecultiveerde landschappen in Nederland’. Rode draad in deze foto’s is dat op iedere foto iets van menselijke invloeden te zien is. Soms is dat een hek, soms een zeer regelmatig geplaatste rij bomen, maar in ieder geval is er iets ‘niet natuurlijks’. De foto’s die hij toont hebben prachtige kleuren, soms ook een fraaie compositie, maar meestal is er sprake van een combinatie van deze twee.

Het is een waardige afsluiting van een leuke avond, die zich daarna voor de extra harde kern, nog een tijdje voortzet met een aantal al dan niet alcoholische versnaperingen.

Arthur

Comments are closed.