Clubverslag van donderdag 23 december 2021

Clubverslag van donderdag 23 december 2021

 

De mooie welbespraakte verslagen van Arthur zullen we helaas moeten missen. Henk Meijer en ondergetekende zullen proberen om een beetje in de buurt van Arthur te komen. In elk geval gaan we een poging wagen en dus zullen jullie het voorlopig met ons moeten doen!

Opmerkingen zijn overigens altijd welkom!

Een sfeerverslag maken van een clubavond is o.a. de bedoeling! Maar hoe zit het dan met die zoom-sessies? De sfeer komt dan veelal vanuit de zolderkamertjes thuis en de opkomst is veelal lager, dan bij de normale fysieke avonden! Desondanks heb ik toch maar een verslagje van deze digitale avond aan het toetsenbord toevertrouwd.

 

Onze laatste clubavond van 2021 kon dus alleen maar digitaal doorgaan. Met Zoom kregen de aanwezigen maar liefst twee presentaties voorgeschoteld en konden de foto’s van commentaar worden voorzien.

Op deze avond stonden namelijk twee evaluaties op het programma, t.w.:

  • De werkavond in het Prinsenbos op 9 september jl.
  • De werkavond binnen met complementaire kleuren op 25 november.

Klokslag 20:00 uur – het klokgelui bij iemand in huis was duidelijk hoorbaar – hadden velen zich al aangemeld en daarom kon de zoom-sessie keurig op tijd beginnen.

 

Als ‘binnenkomertje’ werden 2 foto’s getoond, waarop we Cock in de regen te zien kregen. Al fotograferend onder een grote paraplu én even later óók nog onder zijn eigen pet met een grote klep, om de regen te trotseren; kortom, als ‘vreemde vogel’ zou hij zeker geen slecht figuur hebben geslagen!

 

Werkavond buiten: Prinsenbos

Door 8 inzenders waren in totaal 33 foto’s ingeleverd.

Marcel had deze foto’s keurig – per fotograaf – in een presentatie gegoten.

Wim Alsemgeest beet de spits af; hij hield het bij een kleurrijke schommel op ’t strand en een bloemetje, omdat het op die werkavond al vrij snel begon te regenen.

Anneke leverde ondanks de regen 6 foto’s in; veelal met mooie luchten en fraaie weerspiegelingen, die een goede sfeer uitademden.

Marion deed weer van zich spreken door fraaie opnamen van wit uitgeslagen treurwilgen, omdat aalscholvers daar uitgebreid hadden zitten ‘kakken’. Maar ook had Marion een mooie foto van een weerspiegeling, die zij creatief ondersteboven had neergezet!

Haar ‘wortelfoto’ kreeg een apart effect, doordat deze op z’n kant was gezet!

Cock deed van zich spreken met zijn fraaie foto van een pad (geen kikker, maar een paadje), dat naar het water loopt. Deze foto was mooi uitgelijnd en genomen met een lange sluitertijd. De vraag rees wel, of de lucht er wellicht afgesneden had kunnen of moeten worden!?
Ook zijn foto met de hond in het water uitte veel lof.

Cees Olierook liet een leuk kevertje – de Prinsenbos wants? – zien met mooie sprieten en een zwarte kont. De 2e foto was een groep paddenstoelen, met de welluidende naam rookzwam, die natuurlijk direct door de ‘zoomers’ werd omgedoopt tot Olierookzwam. Bij nader inzien zou het een tonderzwam geweest kunnen zijn.
Teun moet uitkijken, dat hij zijn foto’s niet overbelicht, hetgeen te zien was, aan een witte rand om bijvoorbeeld een boom. Net als bij Cock werd bij de 2e foto geopperd, om die witte lucht er maar af te halen! Kortom, durf te snijden!

Henk van Uffelen had hetzelfde wilgenlaantje als Teun op de plaat gezet, echter deze was veel meer verzadigd.
Een bijzonder belangrijke les voor ons allen is: ‘Check altijd je histogram’!!

Marcel sloot de rij van inzenders af met een bijzonder fraaie collectie sfeerfoto’s.

Mooie keien met een lange sluitertijd, een mysterieus, kruisachtig hout, een wilgenroosje met een spinnenweb en veertje, waren het aanzien meer dan waard.

Dat gold overigens ook voor de 2 geknakte rietstengels over een stokje! Omdat nogal gediscussieerd werd over een kleinere uitsnede én met of zonder stokje, beloofde Marcel dat thuis te gaan uitvoeren en het resultaat daarvan rond te sturen.

 

Werkavond binnen: complementaire kleuren

Bij de evaluatie van de complementaire kleuren waren in totaal 34 foto’s binnengekomen van 7 inzenders.

Ruud gaf de aftrap. Hij had 5 foto’s ingeleverd met voornamelijk kleurige bloemen. Hij moest echter wel bekennen, dat hij de volgende dag thuis verder was gegaan. Maar ja, daar konden de meesten wel overheen komen, want ‘wist hij veel’? Ruud is namelijk nog niet zo lang lid van de WAFV! Ruud was heerlijk aan het experimenteren geweest met zijn nieuwe camera! Daar is hij nog steeds mee bezig, vertrouwde hij ons toe! Heel belangrijk natuurlijk, want iedereen moet zijn of haar eigen camera uiteraard heel goed kennen, toch? !!

Sandra had foto’s ingeleverd van de bekende kleurrijke kubus van Rubik in cilindervorm, maar ook van kleurstiften en een ‘open mandarijn’.

Henk van Uffelen had het eenvoudig gehouden, met papieren dakjes, krulletjes en poppetjes, die stuk voor stuk waren uitgedost in fraaie kleuren.

Kees Olierook had – net als enkele anderen – wat moeite met die complementaire kleuren.

‘Welke kleur moet nou tegenover welke’? Maar hij had toch fraaie foto’s van een CD gemaakt en ook van vele stiften, waarin het ‘complementair zijn’ wel in drievoud aanwezig was.

Teun had enkele kleurige vazen en wat speelgoed van zijn kleinzoon meegenomen. Ook had hij succesvol gebruik kunnen maken van een glazen bol van Eric. Tja, het mooie op zo’n avond is natuurlijk, dat er altijd wat te doen is. Ben je zelf niet meer aan het fotograferen, dan ga je toch gewoon bij de ‘buren’ gluren! Dat kan op zo’n avond geheel vrijblijvend en is altijd interessant!

Adriaan was met zijn ‘dierentuin’ naar de clubavond gekomen! Veel poppetjes, beestjes in allerlei kleuren, had hij nogal willekeurig gefotografeerd. Hij had deze meegenomen en gedacht, dat hij het dan hiermee zou moeten doen! Maar hij had dus ook even kunnen gaan ‘shoppen’!

Marcel had een gedeelte van zijn kleurrijke bloementuin meegenomen, waaronder: een stukje snijbietblad, een Spaans margrietje, een takje van een salvia, een karmozijnbes, etc.

Fraaie (macro)opnamen, soms met wat diffuus licht, liet hij ons zien.

 

Ondanks de beperkingen was deze laatste clubavond van 2021 tóch een leerzame avond geworden. Het is telkens weer fascinerend om te zien, dat we allemaal verschillend zijn en de een nóg creatiever dan de ander! We kunnen daardoor (nog steeds) veel van elkaar leren!

 

Marcel sloot de avond af met de mededeling, dat de clubavond op 13 januari sowieso niet fysiek zal worden gehouden. Uiteraard horen we daar t.z.t. meer van.

Hij wenste iedereen fijne feestdagen en een gezond en fotogeniek nieuwjaar toe!

 

Teun.

Comments are closed.