Clubverslag van donderdag 23 augustus 2018

Clubverslag van donderdag 23 augustus 2018

Het was weer even wennen. Na een zomerstop van 56 dagen moest ik echt even op gang komen. Een verrassing was dat er weer het nodige werk is verricht aan de locatie: een nieuwe vloer in de grote hal, een verlaagd plafond boven de bar. Je kunt zeggen wat je wilt, maar er wordt wel onderhoud gepleegd in de Anjerlaan en het ziet er steeds weer beter uit.
Zoals gebruikelijk is de eerste avond na de zomervakantie een ‘losse’ avond, zonder wedstrijd. De vooraankondiging zei er het volgende over: “Traditiegetrouw beginnen we onze eerste avond met vakantieverhalen en foto’s. Dit mag een album zijn, maar een digitale serie is meer dan welkom. Deze serie hoeft niet op vakantie gemaakt te zijn. Alle series zijn welkom. Gewoon meenemen op een USB-stick. We zullen dit grotendeels vóór de pauze invullen. Ná de pauze besteden we eerst aandacht aan onze foto-ochtend in de “Poel-zone. Marcel wil hier wel weer een mooie presentatie van maken. Stuur maximaal 8 foto’s via WeTransfer naar marcel@marcelbatist.nl liefst in het formaat lange zijde 2000 pixels. Kortom, deze eerste avond wordt gewoon een relaxte, gezellige avond (zoals altijd)”.

Marcel opent de avond iets later dan gepland, omdat ik de clublaptop niet bij me had. Het was geen wedstrijdavond, dus ging ik ervanuit dat Marcel, die de presentatie van het eigen werk en de Poelzone voor zijn rekening nam, zijn eigen laptop zou gebruiken. Dat was niet zo, dus moest ik even naar huis om onze clublaptop op te helen. Even na achten konden we echt beginnen.

Marcel opent de avond met een woord van welkom en toont zich verbaast over de opkomst, de zaal is goed gevuld.

Henk van Uffelen start de presentatie eigen werk met een aantal beelden uit Dordrecht. Bijzonder is dat alle beelden (en het waren er veel) gemaakt zijn met een GoPro-achtig cameraatje van minder dan € 100,=. De beelden zijn (extreem) groothoekig, zoals altijd met dit soort camera’s en muntten uit in scherpte en belichting.

Ben van Elswijk vervolgt met een serie fraaie beelden die elkaar smaakvol opvolgen. De beelden werden ook ondersteund met muziek. Op de vraag hoe en waarmee hij dat gemaakt had was het antwoordt: Met Lightroom. Als je Lightroom start zie je rechtsboven een aantal keuzemogelijkheden, waaronder ook Presentatie.

Hiermee is het mogelijk van een aantal beelden een presentatie te maken waarbij de beelden netjes in elkaar overvloeien. Hoe dat in zijn werk gaat is te lezen in de cursus Lightroom van Gratiscursus.be. Klik op DEZE link om dat te doen en uitleg te krijgen over de module Presentatie van Lightroom. Ben had er een fraaie serie mee gemaakt, die de moeite van het aanzien meer dan waard was.

Kees Olierook had een aantal vakantiebeelden meegenomen. Hij was met zijn familie naar een vakantiehuis in Duitsland geweest en gaf met de beelden een overzicht. De foto’s van Kees waren, zoals we dat van hem gewend zijn, schitterend van scherpte en belichting.

Thomas, een Poolse meneer die bij ons een kijkje kwam nemen, toonde een aantal beelden. Hij heeft kennelijk belangstelling voor een lidmaatschap. Ik begreep uit zijn woorden dat hij al elf jaar in Nederland is, maar communicatie met hem gaat nog niet erg soepel. Hij gaat komende donderdag wel mee met de werkavond.

Tenslotte liet Marcel een serie opnamen van vlinders zien, die op verschillende locaties gemaakt waren. Zijn eigen tuin nam daarin een belangrijke plaats in. Hij vertelde erbij dat de keuze van diafragma en sluitertijd cruciaal zijn, enerzijds om voldoende scherptediepte te krijgen en anderzijds om beweging te bevriezen. Een indrukwekkende serie, die veel bewondering oogstte.

Na de pauze werden de resultaten van het Poelzone-experiment getoond. Hoewel er meer mensen aan deelgenomen hebben, waren er slechts acht personen die resultaten hebben ingeleverd: Anneke, Ben, Ed, Kees Olierook, Karin, Sylvia en Marcel. De bedoeling was dat iedere deelnemer acht opnamen zou inzenden, maar soms was dat wat minder, soms wat meer. Er is niet moeilijk over gedaan en het geheel leverde een fraaie serie beelden op, die evenwel niet uitsluitend de natuur betroffen. Ik denk aan de geleurde (nep)tulpen van Anneke, de steiger van Ed en de reflecties in het water van Marcel.

Arthur

Comments are closed.