Clubverslag van donderdag 21 november 2019

Clubverslag van donderdag 21 november 2019

Als ik binnenkom zie ik twee mannen met verhitte gezichten achter een computer zitten. Ze lossen wat technische problemen op. Dat moet ervoor zorgen dat we straks naar een gelikte presentatie kunnen kijken. Later zal blijken dat de problemen toch niet helemaal opgelost zijn…

Tot mijn verrassing is Aad Zeelenberg aanwezig. Hij is lang niet op een clubavond geweest en desgevraagd zei hij: “Ik ben blij dat ik navigatie in mijn auto heb, anders had ik het niet eens kunnen vinden”. Hoe dan ook, het is leuk dat hij er, na lange tijd afwezige geweest te zijn, weer is.

Marcel opent de avond even na achten. Hij verwelkomt enkele ‘nieuwe gezichten’, kennissen van Johan. Ook Michelle, een ‘kennis’ van Henk van Uffelen, is deze avond aanwezig.

Johan legt uit dat zijn presentatie uit twee delen zal bestaan. Voor de pauze bezoeken we Argentinië en Chili. Na de pauze zal hij ons meenemen naar India.

Via een landkaart laat hij ons zien hoe zijn reis verlopen is. We zien vele mooie platen, onder andere van een soort begraafplaats, Recoleta genaamd. Het bijzondere is dat deze alleen voor de zeer rijke Argentiniërs is, want de begraafplaats is eigenlijk vol. Johan vertelde dat er, ondanks de hoge prijs, toch regelmatig geruimd wordt. Het staat er vol met mausolea, vaak van imposante afmetingen en voorzien van weelderige sculpturen. De begraafplaats is een belangrijke attractie is, waar nationale iconen, zoals Eva Perón, zijn begraven. in extravagante graven

Dan laat Johan een audiovisual over deze begraafplaats zien. Dat gaat wel met wat technische problemen gepaard, maar uiteindelijk komt het beeld toch op het scherm. Geluid is een ander verhaal. De muziek komt niet uit de gereedstaande boxen, maar uit het speakertje van de laptop. Dat jammer, want juist geluid is een belangrijke factor bij een audiovisual. Het verhoogt de beleving. Dat zullen we om onbekende reden dus niet beleven zoals het bedoeld is.

De foto van de Hupmobile gaf vanwege de wat vreemde naam enige hilariteit. Toch is het een fraaie auto om te zien. De Hupmobile was een Amerikaans automerk van 1909 tot 1941, opgericht door Robert C. Hupp, een voormalig werknemer van Oldsmobile en Ford. Volgens Johan is dit merk nooit in Nederland verkocht.

Johan vervolgt zijn presentatie met beelden uit Chili en ook hier is er een audiovisual met prachtige beelden en, alweer, muziek uit de laptopspeaker.

Na de pauze en twee jenevers verder gaan we met z’n allen naar India. Het blijkt de favoriete bestemming van Johan, hij is er zevenmaal geweest. Hij vertelt een leuk verhaal over zijn overstap van analoog naar digitaal, in 2004.

Op het eerste beeld staat de tekst: Niet alles wat bijzonder is lijkt bijzonder. Een in mijn ogen wat cryptische omschrijving, waar ik geen raad mee weet, maar dat zal wel aan mij liggen (of aan de jenever?)

We zien tijdens het vertellen van bijzondere belevenissen, ook bijzondere beelden. Vooral de portretten die hij laat zien zijn schitterend en maken heel veel indruk. Veel beelden geven een impressie van het dagelijkse leven. Ook tempels en heilige plaatsen komen voorbij. Het geheel geeft een goed inzicht, het is een mooie reisreportage. En nu begrijp ik de cryptische inleiding ook beter.

Goed gedaan Johan!

Arthur Palache

Comments are closed.