Clubverslag van donderdag 19 oktober 2017

Clubverslag van donderdag 19 oktober 2017

Presentatie eigen werk, dat was gisteravond het onderwerp. Kennelijk heeft dat wat minder belangstelling, want er waren slechts zes mensen die de moeite genomen hadden om wat opnamen ter bespreking op een memorystick te zetten. De wat mindere belangstelling bleek ook uit het aantal bezoekers; er waren slechts zeventien personen in de zaal aanwezig. Laten we het er maar op houden dat de ‘harde kern’ aanwezig was. Het was goed om ook Jan Pronk weer te zien. De gezondheid speelt hem parten, maar toch is hij weer regelmatig aanwezig. Volhouden Jan!

Marcel gaf de aftrap, en omdat hij een vorige keer niet aan de beurt kwam, was hij nu als eerste aan zet om te projecteren. Hij had zijn foto’s in een PowerPointpresentatie gezet. Er was heel divers werk, van musea, kerken, een abdij en van Urbex-locaties. En dat ook nog uit verschillende landen, dus niet alleen uit Nederland. Het thema dat hij aan deze foto’s had meegegeven was “Invallend licht’. De foto’s muntten uit in een fraaie lichtval. Bij de meeste foto’s gaf hij ook uitleg over hoe de opname tot stand gekomen was. Het leverde een leerzaam uur op.

Henk van Uffelen had een AV samengesteld met als titel en als onderwerp Chateau du Lac. Dit is een soort kasteel in Hoek van Holland. Het is door de eigenaar zelf gebouwd en staat vol (overvol) aan voorwerpen die de man in de loop der jaren verzameld heeft. Daaronder zijn theepotten, snijbonenmolens, potten en pannen en allerlei andere dingen. Kennelijk voorwerpen die hij mooi of zeldzaam vindt. De indruk die het bij mij heeft achtergelaten is: veel en druk.

Arthur laat na de pauze een twintigtal foto’s zien die tijdens de laatste vakantie in Engeland gemaakt zijn. Om precies te zijn, in het Osbourne House op het eiland Wight. Dat is het vakantiehuis van Koningin Victoria en wordt nu beheerd door de National Trust. Het is voor het publiek deels toegankelijk en staat vol –niet zo vol als het Chateau du Lac– met kunstvoorwerpen, schilderijen en fraaie meubelen. Door de enorme drukte met bezoekers was het lastig om personenloze momenten te vinden, maar met enig geduld is dat toch gelukt.

Ger heeft een aantal beelden, voornamelijk architectuur, omgezet naar Zwart-wit. Hij doet dat met de NIK-filters die tegenwoordig gratis gedownload kunnen worden. Hij presenteerde een flink aantal zeer gave foto’s, met soms heel eenvoudige onderwerpen. Ze zijn afkomstig uit verschillende landen. Hij geeft aan wanneer zo’n omzetting succesvol is. Grote onderwerpen lenen zich er goed voor en als er veel grijstinten zijn, let er dan vooral op dat ook puur wit en donker zwart in het beeld voorkomen. In zijn verzameling zijn zowel high key als low key foto’s terug te vinden. Het is fantastisch om te zien, een genot om naar te kijken. Opvallend was daarbij dat hij al zijn foto’s van een witte rand had voorzien.

Kees Olierook Heeft met behulp van een daartoe geschikt programma (M.Objects) een presentatie gemaakt met als onderwerp ‘paddenstoelen’. Hij deed dat op muziek van Henry Manchini. Het geheel zag er goed uit en gaf een prachtig beeld wat er in Ockenburg op paddenstoelengebied te zien is. Kees maakte onderscheid tussen paddenstoelen op of tegen bomen en padenstoelen op de grond. De fotografie was weer perfect, zoals we dat van Kees gewend zijn.

Johan van Schie ten slotte, gaf ons inzicht in het fenomeen popfotografie. Met zeer fraaie beelden, onder moeilijke omstandigheden gemaakt verraste hij de aanwezigen. Vaak is de verlichting ‘lastig’. Johan heeft geen gebruik gemaakt van flitser(s), dat is in dat soort omstandigheden ‘not done’. In
plaats daarvan heeft hij gefotografeerd met hoge tot zeer hoge iso-waarden. Dat leverde wel wat ruis op, hoewel dat in de beelden best mee viel. Voor dit soort fotografie is een beetje ruis helemaal niet storend. Hierna liet hij ook nog een aantal foto’s zien van de Grand Prix in Spa, België. Max verstappen met zijn Red Bull raceauto vol in beeld en scherp. Spectaculair om te zien.

Arthur

Comments are closed.