Clubverslag van donderdag 19 december 2019

Clubverslag van donderdag 19 december 2019

Tijdens deze laatste clubavond van dit jaar beleven we een primeur. Nog nooit eerder was het thema ‘Vanaf mijn vierkante meter’ aan de orde geweest. Met slechts 14 deelnemers (waarvan er twee zijn die een dubbele inzending hebben aangeleverd) was het geen geweldig drukke avond. In totaal zijn er 144 foto’s aangeleverd en dat is toch een aanzienlijk aantal, omdat de meeste leden zich gehouden hadden aan acht foto’s per inzending.

Marcel opent de avond met een opening dia, waarin de wedstrijd staat aangekondigd als ‘The square metre’. Hij meldt dat we een ‘leuke opkomst’ hebben, hoewel er wel wat afmeldingen zijn.

Anneke was deze avond aan de beurt om als spreekstalmeester te dienen, maar dat was in dit geval een gemakkelijke taak omdat de PowerPoint presentatie haar feilloos de weg wees.

De foto’s in dit clubverslag zijn gekozen uit de inzendingen, van iedere inzending één. Dat ze een verschillend formaat hebben komt omdat ze op dat formaat zijn ingeleverd.
Dat betekent dat ze niet altijd formaat vullend geprojecteerd werden. De clubbeamer heeft het formaat 16 x 10. Alleen als je dat gebruikt wordt een foto formaat vullend weergegeven. In andere gevallen verschijnen en onder en boven of links en rechts zwarte balken. Deze zijn in dit clubverslag verwijderd.
Bij de genoemde aantallen foto’s per inzender, zijn de locatiefoto’s niet meegeteld. Deze zijn wel in de PowerPoint presentatie opgenomen.

Als eerste kwam Ger in beeld met acht foto’s.
Vanaf een plekje in Den Haag heeft hij zijn acht foto’s gemaakt. Daaruit bleek al direct wat ook bij praktisch alle andere deelnemers zo zou zijn: de enorme verscheidenheid in beelden die vanaf één plaats gemaakt zijn.
Er is in de zaal veel geroezemoes omdat veelvuldig geprobeerd wordt de juiste locatie te raden.

Marcel ( acht foto’s)heeft gekozen voor een plekje waar de Naaldwijkse watertoren duidelijk te zien was.
Ook hier een enorme verscheidenheid aan beelden, die hier en daar veel commentaar ontlokten.

Arthur (acht foto’s) had een plekje gekozen in winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk. Er is daar een schaatsbaantje neergelegd met een podium ernaast en dat was de plek waar vanaf hij zijn foto’s gemaakt heeft. Vervelend was dat hij tijdens zijn werkzaamheden bijna werd weggestuurd, zogenaamd omdat hij foto’s van kinderen maakte. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zegt daarover: Foto’s die je privé houdt, die bijvoorbeeld op je telefoon staan en die je misschien wat via WhatsApp of op een andere manier in een wat beperkte kring deelt of laat zien, dat valt allemaal buiten de AVG. Pas als de gefotografeerde personen herkenbaar in beeld komen en die herkenbaarheid kan terugvoeren naar de identiteit van die personen is oppassen geboden. Arthur heeft zich dus niet weg laten sturen en kon zonder hinderlijke onderbrekingen het werk verder afmaken.

Wim Lagerweij was naar de Maeslandkering in Hoek van Holland gereden en maakte daar een serie van zeven schitterende foto’s. mede door een slim gekozen tijdstip zijn dat zeer fraaie afbeeldingen geworden.

Kees Olierook (acht foto’s) heeft het dichtbij huis gezocht. Zijn plekje was bij de Nieuweweg in Poeldijk. Hij heeft zich geconcentreerd op een soort kunstwerk. Dat bevat zonnepanelen waarvan de stroom gebruikt kan worden om fietsaccu’s op te laden. Het leverde interessante plaatjes op.

Wim Alsemgeest (acht foto’s) is naar ’t Woud geweest om zijn opnamen te maken. Er was enige discussie over deze windwijzer. De vogels, zo gaf Wim aan, waren échte vogels. Het paard daarentegen was niet echt. De overige foto’s gaven een indruk van dit aardige dorpje en vooral van de fraaie herfstkeuren

Ook Kees van Leeuwen zocht het in Poeldijk voor zijn serie van tien foto’s. Hij heeft het flink hogerop gezocht en heeft de kerktoren beklommen. Zijn vierkante meter is daarbij geweld aangedaan, want volgens de foto’s heeft hij op een plekje gestaan dat veel kleiner is dan een vierkante meter. Het leverde spectaculaire plaatjes op, die hier en daar wat hoogtevreesgevoelens opriepen. De foto’s die vanuit een luikje gemaakt zijn geven een royale indruk van de omgeving. Alsof ze met een drone gemaakt zijn. Heel bijzonder.

Teun (acht foto’s) heeft een bosrijke omgeving opgezocht, aan de rand van een watertje. Het heeft een variatie aan beelden opgeleverd. Kleurrijke herfstbeelden die nog maar eens aantonen dat je niet ver hoeft te lopen om veel verschillende foto’s te maken.

Henk Meijer (acht foto’s) heeft het ook hogerop gezocht en op het dak van zijn huis gestaan. Het leverde prachtige foto’s op waarvan de foto van de meeuw in volle vlucht bij mij de meeste indruk maakte.

Anneke (acht foto’s) is op bezoek geweest bij, zoals zij dat noemt, ‘haar buurman’ het Westland Museum. Het leverde een mooie reeks verschillende foto’s op, waaruit het jaargetijde, de herfst, goed af te lezen was.

Henk van Uffelen (acht foto’s) heeft zijn woonplaats Hoek van Holland natuurlijk niet verlaten. Zijn vierkante meter was alleen bereikbaar bij laagwater, hij geeft namelijk op een steen gestaan die bij hoogwater onderwater ligt.
De foto van zijn twee schoenen op de steen lieten zien dat zijn vierkante meter lang geen vierkante meter was, maar veel kleiner.

Marion is voor haar serie van tien foto’s ook heel dicht bij huis gebleven en heeft haar achtertuin als opname-locatie gebruikt.
Het leverde echte ‘Marionnekes’ op, dat wil zeggen veelal minimalistische foto’s die toch veel impact hebben.

Ed is ook bij de Maeslandkering geweest om zijn aandeel (acht foto’s) in dit vierkante meter evenement te maken. Marcel had al zijn verbazing uitgesproken dat twee mensen van alle plekken op aarde dezelfde locatie uitgekozen hadden, maar ik denk zelf dat het echt dezelfde vierkante meter geweest is. Hoe dan ook, ook Ed heeft kans gezien om zijn visie op deze locatie mooi en stemmig weer te geven.

Iñez is de enige die voor dit foto-evenement een buitenlandse locatie heeft gekozen. Dat is ook aan bijgaande foto te zien, dit is niet in het Prinsenbos gemaakt. Ook de overige foto’s uit haar serie van zes foto’s tonen aan dat dit met de herfst zoals we die in Nederland kennen, niets te maken heeft.

Ger heeft ook voor zijn tweede serie van acht foto’s Den Haag als locatie verkozen en wel het plein voor het Centraal Station.
Hij laat zien dat ook alledaagse tafereeltjes zoals hiernaast, leuke foto’s opleveren.

Marcel tenslotte vergastte ons nog met een serie van tien foto’s, gemaakt vanaf het parkeerdek van Flora Holland in Naaldwijk.
Bijzonder was dat de foto’s die met een sterke telelens gemaakt waren een sterk samendrukkingseffect vertoonden.

Tot slot wens ik u allen fijne Kerstdagen en een mooie jaarwisseling. Op 9 januari treffen we elkaar weer voor de nieuwjaarsborrel (hmm, lekker) en de eerste wedstrijd van 2020; Vrij Onderwerp.

Arthur

Comments are closed.