Clubverslag van donderdag 19 april 2018

Clubverslag van donderdag 19 april 2018

Deze avond stond in eerste instantie aangekondigd als ‘Nader te bepalen’. Later werd dat ‘Presentatie eigen werk’. Dat is altijd een heel aardig onderwerp, omdat meerdere mensen dan eens kunnen laten zien wat hen zelf erg interesseert, waar ze nauw bij betrokken zijn, of wat hen persoonlijk erg aanspreekt.
Het was behoorlijk druk deze avond. Er waren bijna 30 mensen aanwezig, waaronder Johan Rimmelzwaan, de broer van Anneke.

Marcel opende de avond even na achten en kondigde aan dat we van vier personen eigen werk zouden zien. Na de pauze gaan we kijken naar een groot aantal foto’s, een selectie van werk dat is ingestuurd voor een internationale wedstrijd.

Teun geeft de aftrap met een serie foto’s, gemaakt op de Sonnehoek, waarin de historie van het Westland als tuinbouwgebied wordt getoond. Het is een heel interessante serie, waar Teun veel wetenswaardigheden over vertelt. Leuk om naar te kijken en leuk om te weten.

Wim Alsemgeest is, zoals bekend een fervent wandelaar. Hij is bezig met een ‘project’ waarbij het langs de grenzen van Nederland wandelt. Begonnen in 2008 bij de Belgische grens in Zeeland wandelt hij langs de westelijke grens. Hij doet dat tweemaal per jaar gedurende een dag of vier en loopt op die dagen zo’n 25 tot 40 kilometer per dag. Steeds begint hij waar hij de laatste keer is opgehouden. Onderweg maakt hij foto’s en deze werden vanavond voor een deel vertond. Daarbij kwam tot uitdrukking dat het kustlandschap toch wel heel erg divers is, met duinen, bossen, struweel en natuurlijk ook stranden.
Het was interessant om te zien en te horen en voor wat betreft de inmiddels genezen pijnlijke knie leven we met je mee, Wim.

Anneke heeft enige tijd geleden de Drekrace gefotografeerd en daar een heel leuke audiovisual van gemaakt.
Die audiovisual is kort, duurt maar een minuut of twee en in die tijd komt een ongelooflijk aantal foto’s voorbij, spat synchroon met de muziek. Maar dat gaat zo snel dat je de afzonderlijke foto’s nauwelijks goed kunt bekijken. En dus presenteert Anneke vandaag een aantal foto’s in een wat rustiger tempo. Er is veel hilariteit om deze baggerfoto’s!

Tenslotte presenteert Marcel een flink aantal natuurfoto’s. Dit werk, dat uitsluitend in Nederland is gefotografeerd, geeft een beeld van fotogenieke plaatsen. Het is een ‘Rondje Nederland door de seizoenen’ en bestaat uit landschappen, dieren en hier en daar wat experimentele beelden waarbij de camera tijdens het belichten werd bewogen. Het publiek is er stil van en deze serie foto’s was een prima afsluiting voor we aan de pauze gaan beginnen
Na de pauze is Johan Rimmelzwaan aan zet. Hij legt in een korte toelichting uit dat hij lid is van meerdere fotoclubs. Vijf fotoclubs in Nederland vormen een samenwerkingsverband en wanner je als lid van één van deze clubs mee doet aan deze wedstrijd, wedstrijd, doe je eigenlijk mee aan vijf wedstrijden tegelijkertijd. De wedstrijd is bekend onder de naam ‘Holland International Image Circuit’ en had dit jaar, meer dan 7000 inzendingen uit 81 landen. De winnende foto’s worden in categorieën ingedeeld en de beste van die foto’s worden voor onze regio in een Delftse bioscoop vertoond. Vanavond zien we deze bioscoopvoorstelling op ons eigen doek.

We zien drie series, ieder ruim een kwartier lang. De eerste is getiteld Kleur, de tweede Zwart-wit en de derde Reizen. Het zijn buitengewoon inspirerende beelden, soms met veel humor.

Het tempo lag vrij hoog, dat zou wat mij betreft best wat lager mogen, waardoor de beelden net iets langer zouden blijven staan. Maar het was hoe dan ook een prachtige ervaring om dit soort topbeelden te bekijken.

Arthur Palache

Comments are closed.