Clubverslag van donderdag 18 oktober 2018

Clubverslag van donderdag 18 oktober 2018

Het was gisteravond in meerdere opzichten een bijzondere avond. Op het programma stond ‘Presentatie eigen werk’, een onderdeel dat vaak een brede belangstelling heeft. Dat bleek ook gisteravond, want het was druk. Ik heb geen bezoekersaantal geteld, maar de zaal zat gezellig vol.

Henk van Uffelen Rond de klok van acht uur begon het ineens. Zonder het gebruikelijke openingspraatje van Marcel nam Henk van Uffelen meteen het woord en presenteerde een flink aantal foto’s, gemaakt tijdens zijn onlangs gehouden vakantie in Zwitserland. Het fotowerk muntte uit in kleur en compositie. Het ontlokte mijn buurman de opmerking dat het kalenderfoto’s zouden kunnen zijn en dat mag als een compliment opgevat worden. Vooral de prachtige herfstkleuren spraken sterk tot de verbeelding en maakten grote indruk.

Marion Marion liet eerst een paar foto’s zien van een vogelhut die in haar achtertuin staat op een stukje grond waar vanwege het vigerende bestemmingsplan ‘niets mee mag’. De vogelhut is evenwel verplaatsbaar en kan dus weggehaald worden. En dan mag het weer wel. Het struweel in de tuin is door haar aangepast aan wat vogels leuk en lekker vinden. Er staan veel bessenstruiken. Bovendien besteedt Marion veel aandacht aan het voeren van de vogels. Ze heeft er dan ook een aantal prachtige foto’s van gemaakt. Bijzonder is het verhaal dat ze vertelde: door het voeren wordt er weleens wat gemorst. Dat trekt muizen aan en dus is er regelmatig een roofvogel (ben even vergeten welke) die deze muizen komt ophalen. Ze besluit haar serie met een filmpje van een puttertje, dat distels ontmantelt om de zaadjes op te eten.

Thomasz Ik weet niet of Thomasz al echt lid is of belangstellend. Wel zien we dat hij een aantal foto’s laat zien, te beginnen met een aantal natuuropnamen die op panorama-achtige wijze zijn uitgekaderd. De foto’s laten een behoorlijke diversiteit zien. Aandoenlijk zijn de foto’s van zijn hondje die in grappige en vooral actieven shots worden gepresenteerd.

Kees Olierook Kees is op excursie geweest naar het eilandje Tiengemeten. Tiengemeten is een eiland in de provincie Zuid-Holland. Het werd bij de gemeentelijke herindeling in 1984 deel van de gemeente Korendijk, maar was voor die tijd gesplitst tussen Goudswaard en Zuid-Beijerland. De naam duidt op de grootte: een gemet is een oude landmaat van ruim 0,4 hectare. Het eiland heeft aldus een oppervlakte van 4 hectaren (Wikipedia). Het is bereikbaar met een veerdienst vanuit Nieuwendijk, een plaatsje langs het Haringvliet. Kees heeft zich daar beziggehouden met natuurfotografie en daarvan een aantal voorbeelden meegenomen. We zien een aangename afwisseling van natuuropnamen, bloemen en insecten, fraai in beeld gezet, zoals we dat van Kees gewend zijn.

Marjan Marjan is enige tijd geleden in Lapland geweest. Ze heeft zich daar, en de foto’s waren er getuige van, beziggehouden met sneeuwscooters en hondensleeën. Ze laat een indrukwekkende sneeuwlandschappen zien, is bij de Kerstman op bezoek geweest en heeft een visje gevangen in een zelf geboord gat in een ijslaag van 40 cm dikte. Een buitengewoon avontuurlijke vakantie dus, die bij 20 graden vorst een stel heel bijzondere beelden heeft opgeleverd.

Erik Na de pauze toont Erik een filmpje dat in Egypte onderwater is opgenomen. Hij heeft er een duikvakantie doorgebracht op een ‘live a board’, wat betekent dat je een week aan boord van een jacht verblijft en vanaf die boot een aantal duiken maakt. Spectaculair waren de beelden van een hongerige haai die duikers aan het plagen is. Opvallend is de helderheid van het water. Het zicht is er wel 30 meter, daar is kraanwater troebel bij!

Computerproblemen (1) Dan ontstaat er een probleem met de clubcomputer. Op het scherm verschijnt de mededeling dan de accu leeg dreigt te raken. Dat probleem wordt kennelijk veroorzaakt door een defecte voedingseenheid. Arthur gaat even snel naar huis om een andere voeding te halen, maar dat geeft geen soelaas. Gelukkig heeft hij ook een computer bij zich en dat geeft de oplossing.

Marcel Marcel heeft in een PowerPointpresentatie een drietal korte series samengesteld die ieder een natuurgebiedje betreffen. Hij laat zien dat ’s-morgens vroeg fotograferen prachtig licht en schitterend gekleurde luchten opleveren. Zeer de moeite waard om naar te kijken en de uitleg van Marcel te horen.

Computerproblemen (2) Dan geeft ook de computer van Arthur een teken dat de batterij bijna leeg is. Het blijkt dat het lampje van zijn voeding het niet meer doet en dan valt de verdenking op het snoertje dat de voeding met het net verbindt. Dat is het enige dat de twee computers gemeenschappelijk hebben gebruikt deze avond. Henk van Uffelen en Arthur spoeden zich naar de beheerder van de zaal en na enig zoeken komt er een bruikbaar snoertje boven tafel. Dan zijn de computerproblemen definitief voorbij. Het oude defecte snoertje zal onderzocht worden en dan worden weggegooid, dat mag niet meer meedoen.

Ed Ed is naar Venetië gewest en laat vanuit die stad een aantal zeer kleurrijke foto’s zien. Het zijn prachtige beelden de een mooie indruk geven van de schitterende pasteltinten die er zelfs op ‘gewone’ muren voorkomen. Ed geeft wel aan dat het er enorm druk is, iets wat op de foto’s nauwelijks te zien is. Hij eindigt wel met een paar foto’s waarop de rust op de foto’s volledig onderuit wordt gehaald. De werkelijkheid is dat het er niet gewoon druk is, maar dat er vele duizenden mensen aanwezig zijn. Een foto van een haven met daarop een zestal enorme cruiseschepen maakt duidelijk dat het er echt heel druk is.

Ben Ben heeft een ‘Photoparty’ samengesteld. Hierin komt een aantal onderwerpen aan de orde. Niet alleen veel bloemen en bloemdetails, maar ook vogels, diverse dieren en mooie opnamen van vallende druppels. Het geheel wordt gedragen door een muziekje op de achtergrond. Het is een aangename manier van foto’s kijken.

Ger Ger heeft maar liefst 65 foto’s meegenomen, verdeeld over drie onderwerpen. Als eerste ‘gebroken glas’, aangetroffen in voornamelijk oude kassen in het Westland. Je vraagt je af hoe hij deze onderwerpen ziet. Het geeft blijk van de bijzondere visie die hij op zijn onderwerpen heeft. Hij vervolgt met een serie foto’s die, zoals hij zelf aangeeft, binnen een minuut of vijf gemaakt zijn. Ze geven inzicht in water en wateroppervlak, dat door stroming en wind steeds een ander aanzicht heeft. Door twee stoppen te onderbelichten maakt hij prachtige, soms abstracte beelden. Tenslotte leert hij het publiek dat je met een simpele handspiegel het zonlicht kunt gebruiken om onderwerpen heel specifiek uit te lichten. Ook hier is onderbelichten de methode om te zorgen dat het beeld correct belicht wordt. Het is voor de aanwezigen een openbaring om te zien hoe je op deze manier het onderwerp kunt verlichten.

Volgende avond De volgende WAFV-avond wordt gehouden op donderdag 1 november. Dat is dan weer een wedstrijdavond met als thema: Stilleven. Tevens zal dan een tweetal laddercertificaten worden uitgereikt. Graag tot ziens dus op 1 november.

Arthur 

Comments are closed.