Clubverslag van donderdag 17 mei 2018

Clubverslag van donderdag 17 mei 2018

Gisteravond was het de beurt een de WAFV om de AFVV te ontvangen. AFVV staat voor Amateur Fotografen Vereniging Vlaardingen. Wij zijn enige tijd geleden met een man of zeven in Vlaardingen op bezoek geweest om er iets van werk van de WAFV te laten zien, nu is er ruimte voor het tegenbezoek. De AFVV kwam met vijf personen naar Naaldwijk.

Marcel spreekt in zijn openingswoord uit dat hij heel benieuwd is en dat we ons graag door de AFVV laten inspireren en motiveren.

Gerda Poot steekt van wal. Ze heeft een enorme stapel foto’s bij zich die ‘op de bok’ worden vertoond en waar ze de nodige tekst en uitleg bij geeft. De eerste indruk is dat ze een flink ruimtelijk inzicht heeft en dat komt in de foto’s goed tot uitdrukking. Als de tijd voortgaat wijzigt zich dat in minimalistisch werk, dat fraai gepresenteerd wordt met vrijwel allemaal dezelfde maat en dezelfde passe-Partouts. Het zijn mooie momenten die vastgelegd zijn. Gerda is een bereisde dame, ze heeft vanuit vele windstreken indrukwekkende foto’s meegebracht.
Magnifiek zijn wat mij betreft vooral de series. Series van vijf foto’s die een onderling verband hebben, soms erg op elkaar lijken, maar zich toch in details van elkaar onderscheiden. “De 5e in de serie is altijd het moeilijkst”, zo verklaart ze en ik kan me dat heel goed voorstellen.

Dan is het de beurt aan Ton Delfos. Hij fotografeert al 20 jaar, waarvan 14 jaar bij de AFVV. “Ik heb geen voorkeur voor onderwerpen of genres”, zo geeft hij aan. En dat blijkt heel duidelijk uit zijn werk. Het gaat alle kanten op. Er komt een veelheid aan onderwerpen voorbij, de een mooier dan de ander. Het geeft een goede kijk op zijn interesse, die kennelijk heel breed is. Een fraai voorbeeld staat op de homepagina van de website van de AFVV:
Voor wat de foto’s betreft is Bram van den Berg de laatste presentator. Al zo’n 40 jaar lid van de club laat hij een prachtig scala aan foto’s zien. Dikwijls in een wat kleiner formaat, maar wel van een voortreffelijke kwaliteit. Steeds in een wit passe-Partout, “omdat dat het minst afleidt van het te presenteren beeld”, zo legt hij uit. Het zijn vaak aparte standpunten, waardoor een ander beeld van de werkelijkheid wordt weergegeven. Mijn indruk is dat het boeiende foto’s zijn, waarover goed is nagedacht.

Tenslotte is er de digitale presentatie van Wouter Vroom, zes jaar lid van de AFVV. Het kostte wat moeite om het donker te krijgen, we hadden te maken met een weerbarstige lichtschakelaar. Uiteindelijk werd het toch donker (waardoor geen foto van Wouter). Een tweede probleem was het kleine projectie-formaat. Maar met de beamer op maximale vergroting waren de vaak verrassende beelden goed te zien. In eerste instantie ging dat in een hoog tempo, later zakte dat wat af. Wouter is gefascineerd door beweging en dat is zijn beelden goed te zien. Meermaals was er sprake van bewegingsonscherpte, maar niet op een hinderlijke manier. Ook hier was sprake van een grote diversiteit aan onderwerpen.

Voorzitter Marcel Batist dankt rond 11 uur dan ook de presentatoren voor hun inbreng, boeiende voordrachten en vooral de diversiteit van de beelden.

Arthur Palache

Comments are closed.