Clubverslag van donderdag 17 januari 2019

Marcel opent iets over achten de eerste clubavond van 2019. Hij wenst iedereen een heel voorspoedig jaar, met vooral heel veel inspiratie.

Arthur krijgt dan het woord en begin met het uitdelen van een compliment voor het goed opvolgen van de bestandsnamen van wedstrijdfoto’s. In het vervolg wordt dat: Nummer-Naam-Onderwerp. Dat maakt het voor mij bij het samenstellen van de presentatie veel gemakkelijker. Vooral de kans op fouten (herhalingen of foto’s overslaan) wordt sterk verminderd.

Arthur maakt meteen van de gelegenheid gebruik om een laddercertificaat uit te reiken, het laatste van 2018. Na de wedstrijd Herfstkleuren stond Marcel boven aan de ladder en hij krijgt dus het certificaat uitgereikt. Normaal doet Marcel dat, maar omdat jezelf een certificaat uitreiken ‘not done’ is, krijgt hij het felbegeerde papier van de voorzitter van de wedstrijdcommissie.

Vanwege het hoge aantal inzendingen, er zijn door 27 deelnemers aan de wedstrijd Bruggen in totaal 81 foto’s ingeleverd, gaan we snel beginnen met bekijken en beoordelen. De muziek die tijdens het bekijken wordt gespeeld is:  Water under the brigde van Adele  Brigde over troubled water van Katie Melua  Bridges van Earthlings en  Under the bridge van The Red Hot Chilli Peppers

Tijdens het beoordelen van de foto’s is het zoals gewoonlijk doodstil. We hebben nog net de tong niet uit de mond hangen, maar er wordt heel serieus gewerkt en er is nog tijd om de eerste serie foto’s te bekijken. Dat betekent dat nu van iedereen de foto wordt besproken die als nummer 1 is ingeleverd. Het levert is sommige gevallen wat discussie op, zoals al direct bij de eerste foto: is dit een brug of een boekenkast. Het lijkt meer op het laatste, maar de maker van de foto geeft ons echt de garantie dat het een brug is.

Zo zien we meer beelden van allerlei constructies, onder allerlei weersomstandigheden. Het levert een beeld dat meer afwisseling vertoont dan ik in eerste instantie verwachtte. Calatrava was op deze avond ruimschoots vertegenwoordigd. Omdat de werkavond in Hoofddorp zich kenmerkte door schitterend weer, waren dit beslist niet de lelijkste opnemen. In tegendeel.

De grappigste opmerking kwam van Anita, bij de bespreking van haar foto nummer 3, hiernaast afgebeeld. Haar letterlijke opmerking was: “De figuur die er loopt is mijn man. Ik heb gewacht tot hij zo ver mogelijk weg was.”
Tussen de besprekingen door werden er op twee momenten, ter gelegenheid van het nieuwe jaar lekkere hapjes geserveerd, samen met een drankje. Dit alles aangeboden door de club. De hapjes waren toebereid door Marion, die zelf helaas niet aanwezig kon zijn, maar er toch voor heeft gezorgd dat een en ander op tijd aanwezig was. Hulde!

Dan even over de kwaliteit van het werk. Veel is niet synoniem met hoge kwaliteit. Er waren beslist veel foto’s, 81 is een absoluut record. Dat komt omdat iedereen weleens een brug gefotografeerd heeft en deze dus uit het archief heeft geplukt. Van Wim Alsemgeest weten we dat hij er speciaal op uitgetrokken is om, met de aanwijzingen van Anneke (vooruitblik) in het achterhoofd foto’s te maken.
Ik ben in de bevoorrechte positie de foto’s al tevoren te zien bij het samenstellen van de presentatie. En toen kreeg ik al het benauwende gevoel dat de kwaliteit van het werk me wat tegenviel. Dat werd bevestigd door de cijfertjes.

Er zijn deze keer ongelooflijk veel zessen en zevens uitgedeeld. Het cijfer 10 kwam helemaal niet voor. Daarentegen zijn er slechts twee vieren uitgedeeld. Daaraan is af te meten dat het resultaat over het geheel zeer middelmatig genoemd mag worden. Dat blijkt ook uit het gemiddelde: 6,66 punten

Hoe dan ook, het was ondanks het eenzijdige onderwerp toch een leuke avond, die zo hier en daar zelfs een educatieve opmerking van Marcel teweegbracht. Het ging deze keer over automatische instellingen van een fotocamera. Als de lichtomstandigheden slecht zijn, verhoogt de camera de ISO-waarde, met als gevolg een grote kans op toename van ruis. Om dat te voorkomen kan (niet bij alle camera’s) ingesteld worden dat de ISO-waarde een tevoren te kiezen maximum niet mag overschrijden. Het onderstreept mijn gedachten daarover: alles wat automatisch gaat, gaat automatisch fout.

Als we naar de winnende foto’s kijken zien we dat de eerste vier plaatsen door vrouwen worden ingenomen. De vijfde plaats wordt gedeeld door drie deelnemers met hetzelfde aantal punten en ook daar is een dame bij. Ik heb er geen oordeel over, maar het is wel bijzonder!

Tenslotte Deze keer geen ladderscore. Afgelopen jaar was een ‘proefjaar’. Tijdens de ALV op 31 januari zal dit onderwerp ongetwijfeld aan de orde komen en als we besluiten om ermee door te gaan, wordt de score alsnog doorgegeven. Arthur

Comments are closed.