Clubverslag van donderdag 17 december 2018

Clubverslag van donderdag 17 december 2018

Marcel opent de avond en deelt mee dat er 21 deelnemers zijn, die samen 60 foto’s hebben ingeleverd. Dat klopt met ‘drie per persoon’. Toch was er iemand die vier foto’s heeft ingeleverd. Die vierde foto is gebruikt op de titeldia van deze wedstrijd. De foto is gemaakt door Wim Lagerweij.

Het onderwerp van deze avond was ‘Herfstkleuren’, een onderwerp dat toch hier en daar wat omstreden was. Het was al heel lang geleden aangekondigd, maar toch zijn er leden die weliswaar erg schoorvoetend, moesten bekennen dat ze pas afgelopen maandag een paar uurtjes op stap zijn geweest om hun foto’s te maken. Dat in tegenstelling tot mensen die er al erg vroegtijdig mee begonnen zijn. Met als gevolg dat de herfstkeuren nog niet zo sprekend tevoorschijn komen.

Certificaat ladderwedstrijd Ben van Elswijk krijgt een laddercertificaat uitgereikt, omdat hij in de ladderwedstrijd de top heeft gehaald. Tijdens de jaarvergadering zal volgens afspraak geëvalueerd worden of we verder gaan met deze wedstrijd. Dit jaar was immers een ‘testjaar’.

Dan volgt de beoordeling van het ingezonden werk in twee sessies. Eerst een keer kijken, daarna beoordelen. Tijdens het kijken blijk ik twee fouten gemaakt te hebben: een foto van Ben komt dubbel voor, dat kan gelukkig nog net voor het beoordelen hersteld worden. Bovendien blijkt dat de foto’s van Henk Meijer niet in de presentatie zijn opgenomen. Ze worden alsnog aan het eind toegevoegd. Daardoor zijn er in tegenstelling tot de mededeling aan het begin van de avond nu 22 deelnemers met 66 foto’s. Later blijkt dat er nòg een foto dubbel is de presentatie is opgenomen, daar kom ik nog op terug.
Bij het inzenden van foto’s moet de bestandsnaam de naam van de wedstrijd, de maker en een nummer bevatten

Terug naar de avond Marion leidt de avond en doet dat op heel enthousiaste wijze. Ze houdt rekening met het aantal ingezonden foto’s en als ca. één derde van de foto’s is besproken, is er een pauze voor de zeer gewenste al dan niet alcoholische versnaperingen.

Bij sommige foto’s is er een discussie over de uitsnede. Soms kan een foto in waarde stijgen als de uitsnede zorgvuldiger wordt gekozen. Saaie stukken eraf kan in sommige gevalle de foto sterk verbeteren. Het is jammer dat we dit niet ter plaatse kunnen visualiseren. Al met al zien we, zowel voor als na de pauze prachtig werk, afgewisseld met foto’s waar nog wel iets aan verbeterd kan worden. Aanwijzingen daartoe worden ruimschoots verstrekt.

Opvallend is de opmerking die ik na afloop hoorde; ‘dat veel foto’s toch wel erg saai waren’. Dat blijkt ook uit de cijfers, want die zijn deze keer wat aan de lage kant.

Mijn persoonlijke voorkeur ging deze avond naar deze foto, van Henk van Uffelen. Deze gaf mij door de eenvoud en het kleurgebruik het ultieme herfstgevoel.

De volgende wedstrijdavond Deze wordt op 17 januari gehouden. Anneke schrijft in de vooruitblik daarover:

17 januari – nieuwjaarsborrel en wedstrijd “bruggen” – onbewerkt Dit onderwerp heeft eigenlijk geen verdere uitleg nodig. Bruggen…. dat moet toch een duidelijk onderwerp zijn. Van hypermodern tot gammel en rustiek; er zijn ontzettend veel verschillende soorten bruggen. Dus toch maar een aantal tips waarmee je van ieder soort brug prachtige foto’s kan maken! 1. Laat de functie van de brug zien Het kan zijn dat je een eenvoudige verkeers- of spoorbrug wilt vastleggen. Dan is het vaak de moeite om te wachten tot er daadwerkelijk gebruik van gemaakt wordt. Op deze manier krijg je wat beweging in beeld en krijgt de brug wat meer identiteit. Zeker als je later in de avond foto’s maakt krijg je een leuk effect met een lange sluitertijd en de verlichting van de voertuigen. 2. Gebruik het lijnenspel Bij hangbruggen zie je vaak enorme stalen kabels, terwijl ouderwetse bruggen vaak weer uit prachtige bogen bestaan. Bij vrijwel iedere grote brug kan je hierdoor gemakkelijk werken met het lijnenspel. 3. Het oneindige Door een laag standpunt te kiezen kan je het laten lijken alsof de brug naar het oneindige loopt. Je moet hiervoor wel echt een grote brug kiezen en gebruik maken van een kleine brandpuntsafstand. Ga zo dicht mogelijk bij de brug staan, dan is het effect het sterkst. 4. Reflectie In veel gevallen is een brug gebouwd als oversteekpunt over het water. Hierdoor is het mogelijk om te werken met reflecties.

Ook deze foto van Ed is door mij hooggewaardeerd en daarin was ik niet de enige. Ook hier beleef je de herfst in heel pure vorm

Comments are closed.