Clubverslag van donderdag 12 september 2019

Clubverslag van donderdag 12 september 2019

We komen na de zoemervakantie maar moeilijk op gang. De eerste avond was er slechts een handjevol leden en gisteravond was het niet veel drukker: er waren 22 aanwezigen. Zeventien ervan hadden werk ingeleverd, keurig twee foto’s per deelnemer voor deze vierde wedstrijd Vrij onderwerp. Zodoende lagen er 34 foto’s op tafel, waarvan Marcel opmerkte dat er “mooi werk’ lag.

Tijdens zijn openingswoord memoreerde Marcel dat de werkavond in Naaldwijk met dertien deelnemers goed was verlopen. Iedereen mag een stuk of tien foto’s bij hem inleveren. Marcel zelf is tijdens de evaluatie-avond verhinderd, maar hij maakt wel de presentatie. Om die reden vraagt hij de foto’s uiterlijk woensdag 18 september om 18.00 uur in te leveren, verkleind naar maximaal 2400 pixels voor de langste zijde van de foto.

Dan volgt de traditionele rondedans. Alle aanwezigen maken een rondje om de foto’s te beoordelen en het formuliertje in te vullen. Voor de pauze zullen we een tiental foto’s bespreken, na de pauze de rest.

Hieronder een reeks opmerkingen die tijdens de bespreking gemaakt zijn en die de moeite waard waren om op te schrijven.

De eerste foto die op de bok komt is een wat surrealistische foto van een plafond, met ‘Herman Brood-achtige kleuren’. Het is een erg symmetrische plaat geworden, waarvan Ger zegt dat hij deze illegaal gemaakt heeft. Het was ter plaatse streng verboden te fotograferen. Zoals vaak bij Vrij onderwerp komt ook nu weer aan de orde dat een foto ‘op de bok’ er vaak beter uitziet dan op tafel. Maar even vaak komt het voor dat de foto er op tafel beter uitziet dan op enige afstand. Ik zelf ben er nog niet uit waar dat nu precies aan ligt.

Bij de koerenmolen van Wim Lagerweij wordt nog gesproken over het ‘windrecht’. Wikipedia geeft er een aardige uitleg over die HIER te bekijken is. Het is de moeite waard dat eens door te lezen.

De foto van de buizen, van de hand van Wim Alsemgeest, is ‘sterk door eenvoud’. Er is nog een discussie over symmetrie en de uitkomst is verwarrend. De een wil de foto precies symmetrisch weergeven, de ander vindt precies goed zoals het nu is. Persoonlijke smaken blijven verschillen.

De foto van het ss Rotterdam levert ook gemengde gevoelens op. De een wil deze flink groot op de muur boven de bank, een ander wil deze alleen maar áchter de bank…

De foto van Ben, voorstellend een ‘zielig aapje’ valt bij het op de bok plaatsen op de grond. Het ontlokt Marcel de opmerking dat het aapje nu nog zieliger kijkt.

De vlinder van Kees van Leeuwen oogst veel waardering, mede door het feit dat deze ‘in de vlucht’ gefotografeerd is. Knap gedaan, zeker omdat de vlinder geheel gaaf is en goed scherp weergegeven.

De foto van de ‘anatomische les’ is een weergave van dit beroemde schilderij van Rembrandt. Het schilderij is ‘nagespeeld’ en prachtig vastgelegd door Karin.

Bij de foto van Anneke, een gedurfde compositie van een vensterbank in een kerk, is er enige gedachtewisseling over het stukje kandelaar rechtsonder. De een vindt dat dit een toegevoegde waarde heeft, de ander wil het weghebben.

Ger, die naast de eerste fot van de avond nu afsluit met de laatste foto komt lof toe voor de weergaven van zijn wenteltrap in duotone. Een geweldige foto, zoel door de compositie als door de weergegeven kleuren.

En daarmee sluiten we de avond om 22:30 uur af.

De volgende avond, op 26 september, houden we de evaluatie van de werkavond en gaan we op een groot scherm zien wat de deelnemers op die avond geboeid heeft.

Inleveren van de foto’s uiterlijk op woensdag 18 september, 18:00 uur bij Marcel. 2400 pixels voor de langste zijde.

Arthur

Comments are closed.