Clubverslag van donderdag 1 juni 2017

Clubverslag van donderdag 1 juni 2017

Het is een andere avond dan anders. De kaartspelers zijn er niet en dat betekent dat het veel rustiger is dan op andere avonden. Veel meer parkeerruimte ook, dat maakt het allemaal net wat comfortabeler en gemakkelijker.

In de zaal is het warm. Bij aankomst blijkt dat Linda alle tafels al heeft klaargezet, dat scheelt veel werk. De leden druppelen binnen. Of het aan de warmte ligt of aan de voor een aantal mensen al begonnen vakantie is onduidelijk. Feit is dat er slechts 16 deelnemers fotowerk hebben ingeleverd. Er liggen dus 32 foto’s op tafel. Het vormt een kleurrijk geheel. Minstens zo kleurrijk als het kapsel van Mariëlle, dat de laatste tijd steeds een andere uitsraling vertoont. Wel leuk om te zien. Bijzonder ook is dat Marina er weer is. Ze heeft geen werk ingeleverd, maar het is verheugend te constateren dat ze weer tijd en gelegenheid heeft om een WAFV-avond te bezoeken.

Zonder dat er een openingspraatje door Marcel wordt gehouden, beginnen we aan de beoordeling. Zoals bij een stoelendans lopen we rond de tentoonstelling, met allemaal een beoordelingsformuliertje en een pen in de hand. Hier en daar komen kleine discussies op gang. Het geheel geeft een levendige indruk. Omdat het aantal inzendingen, zeker in vergelijking met andere Vrije Opdracht-avonden gering is, zijn we redelijk snel klaar en daarvan wordt door sommigen gebruik gemaakt voor het innnemen van een drankje.

Voor we aan de beoordeling beginnen zijn er van de zijde van Marcel nog een paar mededelingen, met name over het stadhuisproject. De gemeente blijkt tijdens de wedstrijd de regels steeds te veranderen, waardoor Marcel verwacht dat het niet tot resultaat zal leiden. Jammer, want hij heeft er heel veel tijd in gestopt. Op zich is dat niet erg, maar als dat niet tot een resultaat leidt is met zonde van de tijd en moeite. Arthur meldt nog even dat de parkeerbekeuring waar hij begin april over sprak, na een bezwaarschrift is ingetrokken. Anita heeft bij opruimingswerkzaamheden nog een tweetal boeken vover Photoshop gevonden, die voor belangstellenden beschikbaar zijn. Ger en Henk van Uffelen zijn er blij mee.

En na al deze formaliteiten begint het bespreken van de beoordeelde foto’s. Deze keer zal ik me hier beperken tot de opmerkingen die gemaakt zijn bij de vijf best beoordeelde foto’s.

1. Bij de foto van Linda, het vosje in een grasveld-achtige omgeving, worden veel lovende oprekingen geplaatst. Het is dan ook een schitterende plaat, die in de Amsterdamse Waterleiding Duinen totstand is gekomen.

2. De foto van de grot, door Magda gemaakt, merkt Sylvia op dat het een tekening of een schilderij zou kunnen zijn. De foto gaat naar het abstracte toe. Voor mij kost het me bij het eertse aanzien moeite om een indruk van de grootte van de groit te krijgen. Opmerkelijk is ook dat de foto in een dubbel passepartout wordt weergegeven.

3. Riet, met weerspiegeling in water. Een foto met minimale inhoud en juist daarom herkenbaar als een ‘Linda-foto’. Fotografie wordt hier teruggebracht tot de essentie, een schitterende foto waar je helemaal stil van wordt.

4. De foto van de ooievaar met twee jongen is uniek, in die zin dat deze de indruk geeft dat de foto op gelijke hoogte als het nest is opgemomen. Dat is bijzonder, omdat ooievaars kennelijk geen hoogtevrees hebben en hun nest altijd heel hoog bouwen. Jammer is dat de twee jongen elkaar deels bedekken, maar afgezien daarvan is het een schitterende foto. Cock, de maker, vertelt nog dat de foto vanaf een verafgelegen brug is gemaakt met een sterke telelens.

5. Johan van Schie is verantwoordelijk voor de stilleven-achtige foto. Anneke zegt ervan dat de foto ‘heel bijzonder is, maar geen topper’. De zaal denk daar, gezien de beoordeling, heel anders over. De foto scoort hoge punten vanwege de rust, de eenvoud maar vooral ook door het licht en de kleuren. Grappig is dat de foto tijdens de werkochtend in de Wollebrand is gemaakt. Johan schrijft daarover: “De foto is gemaakt tijdens de werkochtend op de Wollebrand. Het is de slaapplaats van een zwerver onder de brug. Ik heb de foto een beetje bewerkt: ik heb er een zwart/wit gemaakt en de kleuropname er overheen gelegd. Daarna de kleuren een beetje bijgewerkt.”

                                                                                                                                                                                                  Arthur

Comments are closed.