Clubverslag donderdag 10 maart 2022

Clubverslag donderdag 10 maart 2022

16 jnzenders hadden 90 foto’s ingestuurd en 19 aanschouwers gingen daar eens goed voor zitten. Omdat 5×16=80 had Marcel daar een uitleg voor. Tot dinsdag zag hij nog niet veel inzendingen en trof hij alvast voorzorgsmaatregelen.

Voordat we de series konden gaan zien en er met deskundigheid over praten, voorzag Marcel ons van het hiervoor benodigde gereedschap. Na deze introductie zijn we ook gewapend als 5 met samenhang ook volgend clubjaar op het programma komt.

WAFV is een van de laatste fotoclubs waarbij 5 met samenhang op het het programma staat, overal elders wordt dat met regelmaat gedaan. Dat wordt gedaan omdat je als fotograaf door dit thema zeer veelzijdig aan de slag kan, kleur, registratie, vorm, thema, emotie, verhalend etc, alles kan in samenhang.

Aan de hand van 5 fotos over het verval van de RK begraafplaats in Naaldwijk, illustreerde Marcel hoe je dit thema kunt aanpakken, Marcel had daartoe ook in de leden series enige voorstellen tot verbetering aangebracht.

Hoe beoordeel je 5 in samenhang?

Denk aan:

  • De kracht van de verbeelding
  • Dekt de titel de lading
  • Hoe is de ‘leesbaarheid’ van de samenhang.
  • Is er een logische volgorde, zijn de beelden uitwisselbaar?
  • Versterken de beelden elkaar?
  • Zitten er dubbele in, ontbreken er?
  • Uniformiteit in formaat, stijl, kleur etc.
  • Vernieuwend, verrassend, prikkelend.
  • Impact en zeggingskracht.

De series:

Rien – Prinsenbos.

Leuke serie met verbeterpunten t.a.v. dubbele foto, belichting, match titel en foto’s,

 

Teun -Voorjaar

: verbeterpunten in keuze titel t.o. fotos (alleen voorjaarsbloemen), gebruikte formaten, harmonie in kleur, uitwisselbaarheid.

 

Cock – Futen

Heel leuk verhaal in de serie: verbeterpunten in de uitvoering tav kleurstelling

 

Ruud -Keukengereedschap

Verassende serie met uniform zwartwit en scherptediepte. Marcel liet hier een mogelijk andere volgorde zien in een boog als alle fotos naast elkaar staan.

 

Henk – Framblij

Een uniforme serie over de aardbei van bloem tot in het bakje in rood en groen bij Framblij.

 

Kees O – houtsnijwerk

Er was veel houtsnijwerk en dat was niet helemaal uniform in beeld gebracht, nuance verschillen in de kleurstijl, verschillend formaat, niet in samenhang gefotografeerd, uitwisselbaarheid zijn hier de verbeterheidpunten.

 

Marjan – Historie

Deze historie begint met een foto van de grote kerk in Delft vanuit het vliegtuig, daarna via de deur door de kerk naar uiteindelijk het grafvan onze Willem van Oranje. Ook hier vebeterpunten in iniformiteit, en een matchende titel en er was opbouwende kritiek over de fotostandpunten.

 Het verhaal was duidelijk.

 

Wim A. The route of our energy.

Een sterke serie fotos over de weg die onze stroom aflegt van opwekking tot stopcontact. De laatste foto week af in kleur en formaat van de andere. Goed over het verhaal nagedacht.

 

Henk U – Spaakwielen

Een prachtige serie over auto’s met spaakwielen, uniform en een matchende titel. Dat het stuur ook een spaakwiel is mag beter belicht worden. Er was niet een bewuste volgorde maar met de kennis van nu…….

 

Anneke -Vistuig

Uitgaande van foto 1 was allerlei vistuig opgezocht en vastgelegd, mooi van kleur. De uniformiteit van foto 1 met de rest is een verbeterpunt alsmede de match tussen titel en inhoud en een bewuste volgorde.

 

Erik – Watervallen

Mooie platen van watervallen. De uniformiteit van foto 4 met de rest was een punt alsmede een bewuste volgorde.

 

Wim L – Spoor

Dat stond ook op een van de foto’s. Een leuke serie. Nadenken over doorvoeren van kleur en zwartwit in het kader van de uniformiteit. Ook kan een nadere studie van het portfolio zorgen voor een bewustere volgorde.

 

Johan -Gitaristen bij Waterpop

Een prachtige en krachtige serie die veel lof oogstte van de aanwezigen. Foto 1 zorgde voor de inhoudelijke discussie betreffende uniformiteit.

 

Marion -Tussen glas

Een prachtige serie over wat er allemaal tussen glas kan groeien als je het maar regelmatig niet schoonmaakt. Na veel opbouwende diskussie had ook Marion een nieuwe kennis van nu.

 

Ger -Trappen

Een serie sterke duo toon foto’s waarin de trap centraal staat. Een bewuste volgorde kan de serie versterken.

 

Marcel -Art Deco in het stadhuis van Charlerois.

Met de langste titel sloot Marcel met een sterke serie semi overzichten de avond af. Mooie foto’s met duidelijke samenhang waarvan foto 4 er boven uitstak. Hij werd wel een beetje geplaagd met de art deco tl verlichting op een van de foto’s. Kennelijk een gevolg van een blinde vlek.

 

Al met al een leerzame avond, het thema is voor herhaling vatbaar en onze leden zijn nu tot de tanden gewapend met nieuwe inzichten en kennis der materie.

Henk

 

Comments are closed.