Winnaars van donderdag 11 januari 2018 minimalisme

1e plaats – Marcel Batist                              8,68 punten
2e plaats – Marcel Batist                              7,95 punten
3e plaats – Marion v Nimwegen                 7.74 punten
4e plaats – Marjan Pronk                             7,73 punten
5e plaats – Anneke v Ruyven                      7,59 punten

Clubverslag van donderdag 11 januari 2018 minimalisme

Clubverslag van donderdag 11 januari 2018

Een generalist is iemand die steeds minder leert van steeds meer, tot hij niks weet van alles. Een specialist is iemand die steeds meer leert van steeds minder, tot hij alles weet van niks. Een minimalist is een fotograaf die steeds minder fotografeert, tot er een leeg vlak overblijft.

Dat in gedachten houdend was het een heel vreemde avond, gisteravond. Marcel verwelkomt de 23 aanwezigen met de wens een fotogeniek en gezond jaar te mogen beleven, met vooral veel gezondheid.

Hij memoreert kort dat minimalisme eigenlijk ‘de kunst van het weglaten’ is. Dat blijkt in de praktijk heel lastig, want een duidelijke definitie van het begrip minimalisme in de fotografie bestaat niet.

Aad vraagt daarop om een wat nadere toelichting van het begrip minimalisme, met het oog op de beoordeling. Marcel geeft die toelichting niet en voegt eraan toe dat het juist de bedoeling is om met de eigen maatstaven de inzendingen te beoordelen en de cijfers toe te kennen.

Een krachtige foto is niet per definitie een foto waarop veel gebeurt. Een simpele foto, met weinig elementen, kan soms een grote impact maken.

Kern van de internnetzin is natuurlijk het woordje ‘soms’. Een simpele foto met weinig elementen kan soms een grote impact maken. Dat hebben we deze avond zeker ondervonden. Sommige foto’s bevatten best veel elementen en kwamen toch minimalistisch over, andere waren heel simpel en konden we met de beste wil van de wereld niet minimalistisch noemen. Ook na gisteravond vind ik het nog erg moeilijk om het begrip minimalistisch in een definitie te vangen. Harmonie, balans en vlakverdeling zijn in mijn beleving toch wel belangrijke speelelementen in de tak van sport.

Na de bekijkronde gaan we, gezien het aantal inzendingen, meteen over tot de beoordeling en het becijferen van de foto’s. Marcel voorspelt dat het spannend zal worden. Hij verwacht dat de cijfers ver uiteen liggen en een behoorlijke spreiding zullen vertonen.

Bij de bespreking blijkt al dat hij daar gelijk in zal krijgen. Gelukkig is er een aantal foto’s dat door iedereen hogelijk wordt gewaardeerd. Ik noem bijvoorbeeld het portret van Anneke. Ik vond dat persoonlijk de topper van de avond, vooral omdat portretfotografie er in onze vereniging maar wat bekaaid vanaf komt. En dat wenkbrauwhaartje dat storend werd gevonden, was voor mij totaal geen probleem. Ik zou veel meer moeite gehad hebben met een stofje wat er niet hoort.
Andere juweeltjes waren wat mij betreft de foto van het kabelbord van Marcel en de highkey opname van de Maaslandkering, ook van Marcel. Beide foto’s muntten uit in eenvoud en voldeden wat mij betreft volledig aan het doel van de avond.
Het niveau van de avond was hoog, maar toch niet zoals we gewend zijn. Dat is af te meten aan de statistieken voor deze avond:
Het gemiddelde ligt op 6,7 en dat hebben we weleens beter meegemaakt.

Er zijn acht cijfers vier uitgedeeld, een zeer behoorlijk aantal. Aan de andere kant zijn er ook acht tienen weggegeven. Dat houdt het gemiddelde in evenwicht, maar is verantwoordelijk voor een hoge spreiding.
Je ziet dat er zelfs een foto is met een spreiding van vijf punten. Ik was daar nieuwsgierig naar en het is deze foto van Marion. Hier zijn scores van 5 en 10 uitgegeven, voor dezelfde foto!

Al met al een leerzame avond, met veel discussie en hier en daar verrassende uitslagen

winnaars beweging/actie 28 december 2017

1e plaats – Johan v. Schie                                          8,24 punten
2e plaats – Linda Manzaneque                                 7,89 punten
3e plaats – Linda Manzaneque                                 7.89 punten
4e plaats – Ger Sauer                                                 7,84 punten
5e plaats – Ger Sauer                                                 7,84 punten

 

Clubverslag van donderdag 28 december 2017

Clubverslag van donderdag 28 december 2017

Met 16 deelnemers en slechts 20 ingevulde scoreformulieren was het niet een van de drukste avonden. De feestdagen zullen er ongetwijfeld debet aan geweest zijn. Laten we het er maar op houden dat de harde kern aanwezig was.

Overigens hadden het eigenlijk 18 deelnemers moeten zijn. Van Karin kreeg ik op donderdag even na vijf uur per e-mail de vraag of ik haar foto’s wel had ontvangen. Dezelfde vraag kwam later van Teun. In beide gevallen heb ik geen foto’s toegestuurd gekregen. Dat is jammer, want het is toch een gemiste kans.

Er moeten voor een succesvolle verzending TWEE e-mailadressen correct worden ingevoerd. De eerste is van WeTransfer, de dienst waarmee de foto’s worden verzonden. Het juiste e-mailadres daarvan is: https://wetransfer.com

De kwaliteit van de foto’s liep behoorlijk uiteen. Dat blijkt bijvoorbeeld als we naar de statistieken voor deze wedstrijd kijken
De toegekende cijfers liepen uiteen van vier t/m tien. Gelukkig is de vier maar één keer toegekend, maar het is toch een lange tijd geleden dat we een vier tussen de beoordelingen aantroffen. Het cijfer 5 is meer dan 100 keer gegeven, dat zegt toch wel iets.
Het gemiddelde van de spreidingen (het verschil tussen de hoogste en de laagste waardering) van alle foto’s is 2,76. En dat is een behoorlijk hoge waarde.
Opvallend is dat het cijfer 10 viermaal is toegekend, en dat komt ook niet bij alle wedstrijden voor.

We beginnen vrijwel meteen met het bekijken en beoordelen van het ingezonden werk. Het valt dan al direct op dat er drie soorten foto’s zijn:
1. Foto’s met het onderwerp scherp en de achtergrond onscherp, Dit soort foto’s geeft de suggestie van beweging, terwijl het onderwerp toch scherp is afgebeeld. De beweging/actie is de foto is in dat geval slechts een impressie. 2. Foto’s waarbij het net omgekeerd is, dus de achtergrond scherp en het onderwerp min of meer wazig. Dat versterkt de illusie van beweging, maar draagt niet in alle gevallen bij aan een duidelijk herkenbaar beeld. 3. Tenslotte nog foto’s, waarbij helemaal niets scherp is afgebeeld, doordat de camera, al dan niet moedwillig, tijdens de opname is bewogen.
Na een eerste beschouwing is er nog een korte discussie over ‘bevroren’ acties en sterk bewegende acties, maar de eindconclusie van Marcel is dat alle opnamen aan de gestelde criteria voldoen, hoewel bij ‘bevroren acties’ de actiebeleving duidelijk minder is.
De uitslag is deze keer niet erg verrassend. De fraaiste opnamen zijn tijdens de beoordeling al genoemd en de uitslag bevestigt dat volledig.

 

Pages:1234567...38»