Clubverslag van donderdag 30 juni 2022

Clubverslag van donderdag 30 juni 2022

 

Op het programma van donderdag 30 juni stond de ‘foto-opdracht buiten met duo’s’ op het programma. We zouden ons vóór 19:30 uur bij de voordeur hebben moeten melden en daar zouden we dan in groepjes van 2 – elk met een eigen thema – op pad worden gestuurd door Naaldwijk.

Vanaf 21:00 uur zou dan de presentatie plaatsvinden van onze werkochtend op 16 april jl. in het ‘Wen-gebied’ bij Schaatscentrum De Uithof.

Elk duo zou dus een ander thema meekrijgen en als voorbeeld had Marcel 2 weken geleden ‘man met paraplu’ genoemd! Wellicht heeft hij hier wel spijt van gekregen, want achteraf had hij natuurlijk een geheel ander voorbeeld moeten kiezen;

bijvoorbeeld ‘dame met zonnehoed’ of iets dergelijks!

Want nu had Marcel de gehele dag koortsachtig de buienradar bestudeerd en geconstateerd, dat het ’s-avonds behoorlijk zou gaan regenen. Na overleg met o.a. Anneke werd de

‘duo-opdracht’ geannuleerd en stuurde hij om 14:08 uur – slechts enkele uren vóór onze laatste clubavond voor de zomervakantie – ons allemaal een e-mail, met o.a. de volgende inhoud:

‘Om nu opdrachten te doen in de stromende regen, lijkt ons geen goed plan’.

 

Iedereen kon nu gewoon om 20:00 uur naar de Anjerlaan komen voor de evaluatie van het ‘Uithofpark’. Maar wat zouden we dan gaan doen tussen 20:00 uur en 21:00 uur?

Nou, daar had Marcel natuurlijk wel wat voor bedacht! Dank daarvoor!

Hij was ’s-middags zo’n 1,5 uur bezig geweest met onze ingestuurde foto’s en hij had van al onze foto’s het diafragma, de sluitersnelheid én de ISO-waarde – de zogenaamde belichtingsdriehoek – keurig overzichtelijk in tabellen vastgelegd! Omdat we nu wat meer tijd hadden, konden we bij de bespreking van alle foto’s onszelf de vraag stellen, waarom voor de gebruikte instellingen was gekozen! Met het diafragma bepaal je de scherptediepte, de sluitersnelheid moet natuurlijk kort zijn bij bewegende beelden en een te hoge ISO-waarde geeft vaak te veel ruis.

 

Allereerst legde Marcel ons het doel en het nut van de belichtingsdriehoek uit.

 

Als je dit door hebt, is de belichting van 90% van je foto’s goed! Immers, waarom zou je een zeer korte sluitersnelheid gebruiken ten koste van een hoge ISO-waarde, terwijl dat helemaal niet nodig is?

Alles hangt natuurlijk van het onderwerp af; hoe diep wil je de scherptediepte hebben, staat het onderwerp stil of niet, staat er veel wind, etc?

Vóór het maken van elke foto kun je – nee moet je – deze instellingen bekijken en indien gewenst aanpassen. Deze waarden kun je naar hartenlust veranderen, terwijl de belichting hetzelfde kan blijven.

 

De kunst bestaat erin om de drie zijden zo met elkaar te combineren, dat je een perfecte belichting creëert om je foto te maken.
Indien de belichting niet helemaal juist is, kan je foto onderbelicht of overbelicht worden

Voor de evaluatie van het ‘Uithofpark’ hadden alle 13 aanwezigen elk 5 foto’s ingestuurd. Omdat Henk van Uffelen op een andere dag was geweest, konden deze avond derhalve 14 x 5 foto’s, ofwel 70 plaatjes worden besproken! Op deze laatste clubavond waren 18 leden aanwezig, die door Marcel hartelijk welkom werden geheten en daarna leidde hij de avond zelf.

 

Adriaan:

De eerste foto had toch veel scherptediepte, ondanks de lage diafragmawaarde van 6.3. Dit kan worden verklaard door de brandpuntsafstand, die hierbij zeker ook een rol speelt, evenals het eventuele ‘plussen’ en/of ‘minnen’.

 

Anneke:

Anneke had ook mooie foto’s gemaakt, waaronder de bijzonder fraaie plaat met de drie blaadjes in het water, waarvan de bovenrand loeischerp was. Een fraaie compositie!

 

Sandra:

Sandra viel op met haar foto van een lang voetpad, dat van voor tot achter scherp was!

De laatste foto van Sandra was een bankje in het bos met een vreemde tekst erop, maar daarover later meer.

Tip: De sluitersnelheid mag overigens nooit langer zijn dan

‘1 gedeeld door de brandpuntsafstand’. M.a.w. als de brandpuntsafstand 400mm is, dan moet de sluitertijd korter zijn dan 1/400 sec.

 

Anita:

De eerste foto van Anita was bijna een kopie van de laatste foto van Sandra! Maar ja, zo bijzonder was dat nou ook weer niet, want Anita en Sandra waren de gehele ochtend als een ééneiige tweeling opgetrokken. Bij de 4e foto met 2 witte zwanen, had Anita thuis nog wel wat overtollig riet ‘weggesnoeid’.

 

Johan:

Johan had een macrolens van Laowa gebruikt, die niet met de camera communiceert. Hij was met macro-instellingen aan het experimenteren geweest en met succes! Fraaie macro-opnamen kwamen voorbij van prachtige bloemen, die Johan eerst even met een plantenspuit had besproeid!

 

Henk Geldof:

Henk had vaak diafragma 8, 10 of 11 gebruikt. Hij had mooie tegenlichtopnamen gemaakt met verschillende sluitertijden; zelfs tot 1/2500! Ook had hij de foto’s bewerkt, waardoor hij foto’s kreeg met mooie herfstkleuren, terwijl het pas net voorjaar was!

 

Kees Olierook:

Kees toonde de aanwezigen een mooie reiger met zijn kop in zijn veren, die van kop tot staart scherp was met een diafragma van 6.3! Ook een fraai bruggetje kwam voorbij, maar dat kwam – volgens sommigen – een beetje druk over.

 

Pauze:

De helft van alle foto’s waren gepasseerd en dus werd het tijd voor een versnapering. Henk Meijer rende naar Jan van het ‘recreatieteam’, om te melden, dat het pauzerondje op zijn naam kon worden gezet, omdat hij gisteren (29 juni) jarig was geweest!
Henk, bedankt en nogmaals gefeliciteerd!

 

Teun:

Volgens Marcel gebruikte Teun een stabiele ISO-waarde van 400. Maar waarom altijd 400? In voorkomende gevallen kan dat best lager zijn, zodat de kans op ruis verkleind wordt! Voorts had Teun wonderlijke waarden, zoals: de 3e foto had diafragma 6,3 met 1/3200 en de

5e foto had diafragma 8 met 1/50?! Die laatste foto was dan wel in een veel donkere omgeving genomen en daarna lichter gemaakt. Maar let op, foto’s lichter maken houdt wel in, dat je ruis kan creëren! Een door Teun gekropte foto van een ‘vergane’ paddenstoel had Marcel nog een stukje verder gekropt en daar werd de foto véél beter van!
Tip: Kortom beste mensen: durf te kroppen, meestal heb je pixels zat!

 

Henk Meijer:

Henk is – wat de camera-instellingen betreft – van alle markten thuis; ISO-waarden van 200, 400 en 1000 en snelheden van 1/640 en 1/1000!

Zijn 1e foto ‘Ochtend in pastel’ was een geelachtig waterlandschap, dat een mooi plaatje was geworden door het wegdraaien van contrast. Voorts had Henk een fraaie foto met een pluim, die helaas met een klein pluisje over de rand van de foto schoof. In zo’n geval is het verstandig om een gedeelte van dat pluisje even weg te poetsen, want dat scheelt weer opmerkingen tijdens de bespreking!? Maar ja, als dat nou de enige opmerking is …

 

Ruud:

Ruud is bijzonder standvastig in zijn diafragma met 4 x 6,3.

Twee mooie zwanen liet hij ons zien, maar het was kantje boord wat betreft de overbelichting! Ruud deed van zich spreken met zijn ‘high-key fuut’. Een zwemmende fuut in een verder overbelichte, witte foto! Je moet ervan houden, maar in sommige kringen schijnt het een trend te worden!

Tip: Haal overbodige witte vlakken aan de rand van een foto altijd weg!

 

Rien:

Het bijzondere van de foto’s van Rien was, dat zijn foto’s géén informatie bevatten!

Rien maakt 90% van zijn foto’s met diafragmavoorkeur. Rien verraste ons met een fraaie foto van groenachtig water met veel bomen – met vele groenscharkeringen – daar omheen! Ook liet hij ons enkele macro-opnamen zien.

 

Sylvia:

Ook de foto’s van Sylvia bevatten geen informatie. Op verzoek van Marcel, had zij een foto nogmaals mét informatie gestuurd. Marcel legde het nut van de ‘scherptediepte knop uit. Je kan dan – voordat de foto wordt gemaakt – de scherptediepte van de foto bekijken. Dit klopt zeker bij spiegelreflexcamera’s, maar bij systeemcamera’s is de scherptediepte al te zien in het schermpje en zelfs ook al in de zoeker, vóórdat de foto gemaakt wordt!

Sylvia had fraaie macro opnamen van o.a. een boomstam en paddo’s.

Tip: Bewegingsonscherpte kun je soms verminderen met ‘schokreductie’.

 

Henk van Uffelen:

Henk was dus op een andere dag geweest en liet ons een foto zien van een groen bos, dat hij nog een beetje ‘bijgekleurd’ had. Een grappige foto was van een (ander) bankje, waarop een zwarte kraai zat, terwijl een andere kraai aan kwam vliegen.

Bijzonder was ook een mooie ooievaar met één scherpe rode poot en één bewegende onscherpe poot. Op een andere foto liep ‘mevrouw de ooievaar’ parmantig en scherp van links naar rechts door het beeld!

Tip: Als je een zoomlens hebt tot bijvoorbeeld 600 mm, is het aan te bevelen om dan niet verder te gaan dan zo’n 400 mm. Bij de nabewerking kun je dan desgewenst nog wat kroppen, om je gewenste uitsnede te krijgen.

 

Marcel:

Tja, beste mensen, Marcel was natuurlijk óók aanwezig, maar weinigen hebben hem gezien; niet bij de koffie en niet tijdens het fotograferen; dus alleen maar bij het vertrekpunt.

Marcel is daar dan ook maar een half uur á 3 kwartier geweest en hij heeft maar 5 foto’s geschoten en hij had maar zo’n 150 meter afgelegd! Wat was er toch gebeurd?

Zijn eerste foto was direct al bijzonder! Al gaande over een ruiterpad zag Marcel tegen een boom een heuse hoevenkrabber staan! Een hoevenkrabber?? Jawel; een soort borstel op een steel, waarmee de hoeven van paarden schoon gemaakt konden worden. Wat een combinatie zeg (boom en hoevenkrabber), maar Marcel zou Marcel niet zijn, als hij daar niet een fraaie plaat van zou maken! Waarvan acte!

Enfin, Marcel maakte nog wat foto’s van fluitenkruid en paddo’s in het voorjaar.

Maar na zo’n 150m hield het pad op bij een moddersloot, waar wél een mooie boomstam in lag! Een prachtig plaatje zou dan kunnen worden, maar alleen dat takje naast dat stammetje, dat hoorde daar niet, moet Marcel gedacht hebben! Op de club zou hij gezegd hebben;

‘Beste mensen, slechts één muisklik en dat takje is weg’!

Maar nu; zijn camera stond op statief klaar op de wal en Marcel ging nog even – hangend aan een overhellende boomtak – dat takje uit het water vissen. Nou beste lezers en lezeressen, jullie begrijpen het al, Marcel viel tot aan zijn middel in de modder van die enorme stinksloot. Weer eenmaal op het droge heeft hij toch nog zijn 5e foto kunnen maken! Daarna zocht hij een wasserette en die vond hij ook in het brede water van het Wengebied; de Wennetjessloot. Zonder schoen (en broek dacht ik) heeft hij zich daarin weer enigszins toonbaar gemaakt. Zo kon hij zich alsnog – zij het bijzonder ongemakkelijk – in zijn auto ‘wurmen’ om huiswaarts te keren!

Dat wordt in het nieuwe seizoen regelmatig lachen natuurlijk, als Marcel ons probeert uit te leggen, hoe snel je een stofje, een wit vlakje of vlekje, of wat dan ook, kunt verwijderen, namelijk met één muisklik. Gelukkig kon hij er deze avond zelf toch ook nog om lachen!

Tip: Om de achtergrond wat te ‘blurren’ zoekt Marcel vaak wat ‘omgevingsmateriaal’ (bijvoorbeeld takjes, blaadjes, etc.) en zwaait hiermee achter zijn onderwerp, terwijl zijn camera op de ‘timerstand’ al loopt.

 

Rond kwart voor 11 waren alle 70 foto’s voorbij gekomen!

Ondergetekende vond het een boeiende en leerzame avond;

Voordat je een foto maakt, vraag je je dan altijd eerst af;

waarom maak ik die foto?

welke compositie wil ik hebben?

hoe wil ik mijn instellingen (sluitertijd, diafragma en ISO-waarde hebben?

maak pas dan je foto!

Veel succes!

 

Marcel sloot de avond af met de mededeling, dat onze wedstrijdleider Ruud naar Vlissingen gaat verhuizen! Fijn voor hem natuurlijk, want hij keert na zoveel jaren weer terug naar zijn ‘roots’. Maar ja, wij zullen op zoek moeten naar een andere wedstrijdleider!

 

Allen een fijne en mooie zomervakantie toegewenst!

 

Teun.

Winnaars donderdag 16 juni vrij onderwerp

Winnaars donderdag 16 juni 2022 vrij onderwerp

1e plaats – Marcel Batist                        8,06 punten
2e plaats – Ger Sauer                            7,94 punten
3e plaats – Kees Olierook                      7,93 punten
4e plaats – Ruud Mulder                        7,88 punten
5e plaats – Johan v Schie                      7,81 punten

 

Clubverslag donderdag16-06-2022 Vrij onderwerp

Clubverslag donderdag16-06-2022 Vrij onderwerp

 

Ondanks een aantal afmeldingen gaven 17 leden acte de présence om 20 ingestuurde foto’s te

bespreken. Het grote voordeel is dat je dan wel de tijd kan nemen voor de bespreking van een foto.

Dat kwam uit omdat er alleraardigst werk was te zien.

Voordat het bekijken en bespreken van de inzendingen plaatsgreep lichtte Marcel de laatste

clubavond toe. Op basis van aankomst worden de paren ingedeeld. Men wordt geacht om voor

19:30 te arriveren. Per paar wordt een opdracht uitgereikt, bijvoorbeeld het fotograferen van een

man met paraplu. De bedoeling is dat het paar elkaar stimuleert om tot top foto’s te komen. Daar

heb je dan 1,5 uur voor. Uiteindelijk lever je 3 foto’s pp in bij Marcel voor de bespreking. Vanaf 21:00

die avond vindt dan de bespreking van de buitenopdracht Uithof plaats. Ook hiervoor word je

verzocht om Marcel 3 foto’s te sturen.

De bespreking leverde toch weer fototaalkunststukjes op.

Kees O zat in een boshut en niet in een vogelhut.

Ger had nog even een dingetje toegevoegd.

Marion heeft de draaifoto uitgevonden.

Henk H. zag zijn neus veranderd in gestyleerde vogels.

Teun was de slip van Marcel vergeten vast te leggen

Als gezegd waren alle fotos de moeite van het bekijken waard, maar vooral die van Ruud die al zilver

had veroverd met zijn inzending bij de fotobond. Om dat Ger dingetjes toevoegt worden zijn foto’s

ook toppers. Johan verrastte weer met creatief shopwerk.

Al gezellig discussierend arriveerden we in de derde helft. Het was een mooie clubavond.

groet Henk

Clubverslag van donderdag 2 juni 2022

Clubverslag van donderdag 2 juni 2022

 

Op donderdag 2 juni zou onze jaarlijkse ‘5 op een rij opdracht’ weer op de clubavond worden bekeken. Vanaf de woensdag in de voorafgaande week (25 mei), waren de deelnemers hier al weer druk mee in de weer geweest. We moesten dan elke dag – binnen 24 uur – een foto maken van een woord, dat rond middernacht per e-mail bekend werd gemaakt.

Een bloemlezing:

Ook in 2022 beleefden we weer het thema ‘5 op en rij’
en daarvan wordt niet iedereen dolgelukkig en blij.
Vijf dagen na elkaar een foto maken van een woord
en voor een goed resultaat gooi je alles even overboord.
Bijzonder leuk, maar sommigen ervaren het als een heel karwei. 

Het begon al op woensdag met het 1e woord en dat was ballast,
en daar moet je dan wat mee, ook al ben je geen fantast.
Zelfs vroeg in de nacht gaat het piekeren al beginnen,
want ja, je moet toch op tijd iets creatiefs gaan verzinnen.
Maar langzaamaan wordt je toch wel enthousiast! 

Het tweede woord, dat we donderdag kregen, was wal
klinkt niet moeilijk, maar krijgen we wel een leuke inval?
Wallen onder de ogen dan maar, of toch maar naar Amsterdam?
Best lastig hoor, want met al die stress verlies je minimaal een kilogram.
Dus, ‘aan de bak’, dan maar geen avondje voetbal. 

Het werd alweer vrijdag en toen kwam het woordje streng,
best een beetje angstaanjagend, of zelfs doodeng.
Een selfie met priemende ogen, is dat misschien een goed idee?
Maar mag dat eigenlijk wel van het wedstrijdcomité?
We gaan het donderdag zien en dan zien we van iedereen z’n inbreng. 

We zijn het weekend alweer ingegaan met het woordje bovenop
en weer zo‘n lastig woord, want daar zie je dan ook behoorlijk tegenop.
Want wat is bovenop nou eigenlijk precies; bovenop een krant
of op een wolkenkrabber, ergens in een heel ver land?
Maar, als het is gelukt, krijg je van jezelf toch mooi een schouderklop. 

Op de 5e dag van dit ‘feest’ werden we verrast met het woord scheiding.
Het zal toch niet waar zijn en hopelijk is het geen slechte tijding.
Een foto van de heg met de buren of van je eigen (brede) scheiding in je haar,
klinkt eenvoudig en dan ben je mooi weer klaar voor een jaar.
Maar ja, je hebt maar 24 uur de tijd voor een goede voorbereiding.

Dit jaar heeft Wim Alsemgeest al die woorden voor ons bedacht,
met veel enthousiasme kregen we die woorden al rond middernacht.
Hij vond het bijzonder leuk, om zijn clubgenoten te kastijden,
maar hij heeft zich hiermee in positieve zin weten te onderscheiden.
Wim bedankt voor al je werk en verbeeldingskracht!

 

Eindelijk was het zover; het was donderdag 2 juni en dus kon het feest beginnen!

Het was direct al gezellig en de geanimeerde gesprekken en verschillende lachsalvo’s waren niet van de lucht! Was het nervositeit? Was het de nieuwsgierigheid? Was het de spanning?

Zo vertelde iemand – we noemen geen namen – die haar verleiding niet wist te weerstaan toen zij ’s-nachts – rond de klok van 3 uur – even naar het toilet moest en langs haar computerkamer liep. ‘Toch maar even kijken’, moet ze gedacht hebben, want ze móest even kijken welk woord enkele uren daarvoor naar binnen was gerold. Het gevolg? Ze lag een uur te draaien en te piekeren, wat voor een foto ze hier nou weer van kon maken!

Kortom, het beloofde weer een interessante avond te worden!

Er waren 18 mensen aanwezig en 15 leden hadden elk 5 foto’s ingestuurd, zodat we met z’n allen 75 foto’s konden gaan bekijken!

Precies om 20:08 uur opende Marcel de avond met een hartelijk welkom aan de aanwezigen.

Hij memoreerde dat dit ‘5op1rij-gebeuren’ nu al zo’n jaar of 8 jaarlijks met veel genoegen op de agenda staat. Maar het is ook een stressvol én tegelijkertijd ook een dankbaar thema, omdat de ‘werkers’ onder ons, pas kunnen beginnen na een dag ‘zware’ arbeid, terwijl de ‘bejaarden’ de gehele dag al na kunnen denken en urenlang de tijd hebben om een fraai plaatje te schieten. Zijn aanspreektitel ‘bejaarden’ werd hem niet in dank af genomen, gezien het luidruchtige ‘BOE-geroep’, dat de ‘WAFV-ruimte’ vulde!

Plotseling schoot Marcel zelf in de stress, omdat hij geen foto’s had ontvangen van Anita Herbert, terwijl zij wél had ingestuurd! Naarstig begon Marcel op zijn laptop te zoeken naar de ‘verdwenen’ foto’s van Anita. Pas toen bekend werd, dat Anita Weeber niet had meegedaan, kwam Marcel er achter, dat de foto’s van ‘mevrouw Weeber’ niet van haar waren, maar van Anita Herbert. Marcel vond het ook al zo vreemd, dat ‘mevrouw Weeber’ ineens haar meisjesnaam had gebruikt! En inderdaad, het probleem was opgelost; mevrouw Weeber had niet meegedaan en Anita Herbert wél!

Voorts had iemand de foto van 25 mei al op 24 mei genomen! Wim Alsemgeest verzekerde met klem, dat hij in elk geval níet had gelekt! Zeer waarschijnlijk stond de datum van die bewuste camera verkeerd!

Ook had een aantal mensen 3 thema’s op één dag gefotografeerd! Marcel was niet streng en bovendien was het geen wedstrijd en daarom werd dit deze keer geaccepteerd!

Tja … en dan het woordje bovenop; sommigen hadden dat geïnterpreteerd als ‘bovenop’ en anderen als ‘boven op’. Ook daar konden we mee leven.

Tenslotte richtte Marcel zich tot Wim Alsemgeest met de opmerking: ‘Chapeau Wim, voor je mooie woorden!’ Marcel had geen pet op, maar anders zou hij hem afgedaan hebben! Chapeau!

Het thema ‘5 op een rij’ is een vingeroefening voor creativiteit én vindingrijkheid!  

BALLAST

Het eerste woord van woensdag 25 mei was ballast.

Je kon hier veel kanten mee uit, bijvoorbeeld:

Grind onder spoorrails, (contra)gewichten aan een deur of raam, hijskranen, etc.

De foto van Johan vertoonde het woord ballast naast het logo van de ‘Ballasting’ van de overheid en Kees van Leeuwen had een fraaie foto gemaakt van een balans, met aan de ene kant een BAL en aan de andere kant de LAST met gewichtjes. Teun herkende de kuiten van Karin, die Karin ooit al eens had getoond bij een ander thema; nu sjouwde ze een volle rugtas als ballast een trap op. Marion liet haar ‘vroegere’ achtertuin met voorbelasting zien. Zij heeft haar tuin af moeten staan, maar gelukkig hebben we de foto’s nog, omdat we ooit een clubuitje in haar tuin hebben gehad. Ook een heuse pisbak naast een vuilcontainer kwamen nog langs!

WAL

Het tweede woord was wal; dus enkelvoud en géén meervoud! Een tripje naar Amsterdam zat er dan ook niet in.

Eigenlijk konden we hier ook vele kanten (wallen) mee op! Wat dacht je van gewone oevers, zandlichamen, geluidswallen en niet te vergeten de ‘Atlantic Wall’! Marion had een fraaie foto van een walkant met een weerspiegeling in het water; erg prettig om naar te kijken!

Bij een foto van een scrabblebord met de woorden ‘dit raakt kant noch wal’, veranderde onze fotoavond bijna in een soort scrabble- of rummikubavond. Nou ja!! Een jongen, die uit een bootje op de wal stapte, kreeg de titel ‘van de wal in de sloot mee’ (of was het andersom?). Een kuiken van een eend in een autoband aan een hoge beschoeiing oogstte herkenning in ieders eerste zwemles.

STRENG

Wat moet je nou met streng?

Een schooljuffrouw, die streng kijkt? Of gewoon een touw, een scheepskabel, een sleutelhanger of een sloepentouw, dat Wim Lagerwerf voortreffelijk in beeld had gebracht.

Een streng borduurgaren was hierbij behoorlijk favoriet! Gelukkig was Marcel niet streng genoeg, want anders zou hij ze teruggestuurd hebben!

Johan had blijkbaar de kerstboom nog staan, want hij had een mooie foto van een kerstsnoer (kerststreng) met lampjes gemaakt. Ook Marion had een foto van een wel héél oude kerstverlichting uit de tijd, dat de elektriciteit net was uitgevonden. Een vlecht in mooi dameshaar werd betiteld als een heuse kersttol. Henk Meijer zat nog steeds in Duitsland; hij was dus niet aanwezig, maar hij had wel foto’s ingestuurd. Zo had hij in Duitsland een bezoek gebracht aan een kathedraal en daar had hij een foto gemaakt van fraai houtsnijwerk met bisschop St. Gregoris, die een streng wijzend vingertje opstak!

Tja … beste mensen en dan de foto van Marcel zelf!

Een foto met een pikante, oranje string aan 2 blauwe knijpers aan een witte waslijn! Maar … Marcel had er een rebus van gemaakt, want er stond ook nog bij: I = E, waardoor de string veranderde in streng. Vanuit de zaal kwam uiteraard de prangende vraag:

‘Zeg Marcel, hoe kwam jij nou toch aan die blauwe knijpers?’

Eric maakte vervolgens hierover de slotopmerking:

‘Had maar een ouwe onderbroek van een schoonmoeder genomen, dan had je hem nog als poetsdoek kunnen gebruiken!’. Waarvan acte!

BOVENOP

Met het woord bovenop konden we werkelijk alle kanten uit! Eigenlijk zit alles toch wel ergens bovenop, of niet soms? En als het niet zo is, dan zit ’t gewoon weer ergens op onze aardbol! Bij dit woord kwam het (vroegere) drankgedrag van ‘Henkie uit de Hoek’ toch wel als een verrassing over! Op zijn zolder thuis bezit hij een hele wand met planken, waar bovenop, lange rijen met lege whiskyflessen staan. Deze – toch wel aangename – verzameling had hij zelf in het grijze verleden aangelegd. In vroegere tijden kocht hij altijd 2 flessen whisky; één om direct op te drinken en één voor de verzameling. Alle verzamelde flessen waren verschillend en hierdoor is Henk dus een heuse whiskykenner geworden!

Een aardige vondst was die van Karin; zij liet een interessante foto zien van allerlei geneesmiddelen, omdat zij enige tijd geleden na een ziekte er weer bovenop was gekomen!

Sylvia had een bijzondere foto gemaakt van een kop en schotel; het bijzondere was, dat het schoteltje bovenop het kopje lag! Zij moest echter zelf toch wel bekennen, dat de normale situatie – kopje op schoteltje – ook aan het thema ‘bovenop’ zou hebben voldaan!

Voorts kwamen nog wat leuke plaatjes voorbij: een fuut op een nest eieren of kuikens, een meerkoet op een ander nest, een tiksproeier, de bekende hond op de Nederhof, ons bekende WAFV-parapluutje bovenop een ijsje én … jawel, Marcel boven op een trap voor zijn eigen voordeur!

SCHEIDING

Het woord scheiding viel uiteindelijk wel weer mee.

Een schutting is sowieso al een scheiding, maar een schutting met gescheiden planken is dubbelop, toch? En als die planken nou ook nog weer door ‘strengen’ bijeen worden gehouden? Juist, een trippeltje! Of de Country music LP van Tammy Wynette  D-I-V-O-R-C-E. Ook de afvalscheiding kwam veelvuldig voorbij en hierbij kon iedereen raden van wie de foto met Weiss- und Braun Glas was! Ook mooi was – eigenlijk niet mooi natuurlijk – het gebroken hartje met 2 trouwringen van Kees Olierook. De brede scheiding (tot en met zijn wenkbrouwen) van Kees van Leeuwen kwam ook grappig over. Hoe verzin je het, maar van verschillende bruine eieren was het wit en geel gescheiden.

Nadat de 75e foto was getoond, kregen we nog een toegift van Wim Lagerwey te zien; hij had een bolder bij de haven van Maassluis gefotografeerd met de woorden; ‘vaarwel’.

We hadden een gezellige avond beleefd! Ook Jan van de Catering genoot blijkbaar, want hij kwam even via de achterdeur met ons meekijken! Dit was mogelijk, omdat de Bridgeclub al met zomerreces is.

Rond 22:15 uur kon de derde helft al beginnen!

 

Teun

 

 

 

 

Pages:1234567...19»